Világ
Lemondott a skót miniszterelnök
Betűméret:             

A 39 éves politikus alig több, mint egy évig állt a skót kormány élén. A Yousaf vezette SNP és koalíciós partnere, a Zöldek viszonya megromlott a környezetvédelmi cselekvési terv visszavonása miatt.

Humza Yousaf skót miniszterelnök hétfőn bejelentette lemondását az edinburghi miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta azt is, hogy utódjának megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

A skót kormányfő azután mondott le, hogy a múlt héten felmondta az általa eddig vezetett Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Zöldek 2021-ben kötött kormányzati együttműködési megállapodását, és ennek nyomán a skóciai zöldpárt miniszterei távoztak a kormányból.

A 129 tagú skót parlamentben 63 képviselővel rendelkező SNP-nek a többséghez szüksége volt a héttagú zöldfrakció támogatására is. A szakításhoz elsősorban az vezetett, hogy az SNP-kormány nemrégiben visszavonta a Zöldekkel közösen kidolgozott, hosszú távú környezetvédelmi cselekvési tervet.

A 39 éves politikus tavaly márciusban nyerte el a kormányfői tisztséget, miután elődje, Nicola Sturgeon távozott a miniszterelnöki posztról. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2024. MÁJUS 1. [ 1:03 ]

Hát nem egy Rob Roy, annyi szent.


Vlagyimir Putyin megérkezett Pekingbe, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta ez a negyedik alkalom, hogy a két államfő találkozik. Nagyszabású fogadóünnepséget rendeztek Pekingben, a Nép Nagy Csarnoka előtt az orosz elnök tiszteletére. A BBC beszámolója szerint a katonai...
2024. MÁJUS 16.
[ 9:43 ]
Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után - jelentette be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön. A Nyitrabányán szerdán elkövetett merénylet után több lőtt sebbel életveszélyes állapotban...
2024. MÁJUS 16.
[ 9:26 ]
A szlovák kormányfőt a gyomrán és egy ízületénél találta el a 71 éves támadó. Ficót a merénylet után a besztercebányai kórházba szállították, írja a vg.hu. Súlyosan megsérült Robert Fico szlovák miniszterelnök az ellene elkövetett szerdai merényletben, miután egy golyó a kormányfő gyomrába fúródott, míg egy...
2024. MÁJUS 16.
[ 8:35 ]
Beolvasás folyamatban