Világ
Megkezdődhetnek a béketárgyalások a Hamász és Izrael között
Betűméret:             

A Hamász delegációja szombaton érkezett Kairóba, hogy intenzív tárgyalásokat folytasson egy potenciális gázai tűzszünetről, amely magában foglalná néhány túsz Izraelbe való visszatérését is - közölte egy a terrorszervezethez közel álló forrás a Reuterssel. A tárgyalásokon részt vesz a CIA igazgatója is, aki már korábban is jelen volt az ilyen jellegű diplomáciai megbeszéléseken.

Az Al-Qahera egyiptomi állami televíziós csatorna is megerősítette a Hamász küldöttségének megérkezését Kairóba -írja a Portfolio.

Egyiptomi források szerint előreléps várható. A Hamász delegációja a mozgalom katari központjából érkezett Egyiptomba, amely korábban már próbált közvetíteni egy novemberi rövid tűzszünet ügyében. Az Egyesült Államok, noha hivatalosan kerüli a kapcsolatot a Hamászszal, sürgette a megállapodást.

A tárgyalások korábban azért akadtak el, mert a Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael vállaljon kötelezettséget az offenzíva leállítására és ne folytassa a csoport lefegyverezésére és feloszlatására irányuló műveleteket - írja a portál.

A legújabb tűzszüneti javaslat, amelyet a Biden-kormányzat az elmúlt napokban szorgalmazott, közel hét hónapos pusztító háború után született. Az alku egy hetekig tartó ideiglenes tűzszünetet – amelynek pontos időtartama nem világos –, valamint a Hamász által fogva tartott túszok és az Izraelben fogva tartott palesztin foglyok szabadon bocsátását tartalmazná. Lehetővé tenné továbbá a civilek visszatérését a Gázai övezet nagyrészt elnéptelenedett északi részébe, és lehetővé tenné segélyek szállítását a területre.

Alig egy nappal korábban a Hamász szóvivője, Oszama Hamdan a libanoni televízióban azt mondta, hogy „a jelenlegi tárgyalási dokumentummal kapcsolatos álláspontunk negatív”. A Hamász sajtóirodája azonban később azt közölte, hogy a csoportnak még nincs hivatalos álláspontja, és hogy Hamdan nyilatkozata nem jelenti a javaslat teljes elutasítását, írja az Index.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát parlament beiktatta hivatalába pénteken az Andrej Plenković vezette új, jobbközép kormányt. A több órán át tartó heves vita után a kabinetet a törvényhozás 151 képviselőjéből 79 támogatta. Plenković a parlamenti ülés elején öt prioritást jelölt meg a kormány programjában: a sikeres, a vitális, az...
2024. MÁJUS 17.
[ 22:17 ]
Mindhárom túszt - Shani Loukot, Amit Bouskilát és Itshak Gelerntert - október 7-én mészárolták le, a Nova zenei fesztiválról való menekülésük közben, holttestüket pedig Gázába hurcolták. Izrael szerint Egyiptom is felelős a túszok rejtegetésében, és esetleges kicsempészésükben a gázai övezetből. Az Izraeli...
2024. MÁJUS 17.
[ 19:25 ]
Oroszország „mai állás szerint” nem tervezi Harkiv város elfoglalását, a harkivi régióban zajló orosz hadművelet célja egy ütközőzóna létrehozása az ukrán fél által lőtt orosz régiók védelmében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Harbinban az orosz sajtónak válaszolva. „A határmenti...
2024. MÁJUS 17.
[ 18:16 ]
Beolvasás folyamatban