Világ
Több tucatnyi palesztin áldozattal járt az izraeli túszmentő akció (Frissítve)
Betűméret:             

Legkevesebb 94 palesztin meghalt és több mint száz megsebesült a Gáza középső részén fekvő Nuszeirat és más területek elleni izraeli támadásokban – közölte szombaton a Hamász irányította enklávé egészségügyi minisztériuma. Később az iszlamista szervezet médiahivatala már arról számolt be, hogy legkevesebb kétszáztíz palesztin halt meg a Gázai övezetben az izraeli hadsereg szombati hadműveletében, amelynek célja feltehetően túszmentés volt, és négy izraelit sikerült is élve kiszabadítaniuk. A sebesültek száma tájékoztatásuk szerint úgy négyszázra tehető.

Az izraeli hadsereg szombati közleménye szerint erőik négy túszt mentettek ki élve két különböző helyszínről a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttáborban.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő viszont kevesebb mint száz áldozatról beszélt a túszok kiszabadításával kapcsolatban. „Nem tudom, hányan vannak köztük terroristák, de a szélsőségesek élő pajzsként használják a civileket” – mondta. Abban a két lakóépületben, ahonnan a négy túszt kiszabadították, családok laktak, és fegyveres őrök tartották fogva a túszokat – tette hozzá.

A hadsereg szóvivője szerint „egy összetett, nagy kockázatú művelet” keretében mentették ki a túszokat két különböző helyről Nuszeirat központjában.

Az egyik izraeli egységet, amely a kimenekítést végezte egy lakónegyedből, tűz alá vették, a palesztin fegyveresek még páncéltörő gránátokat is bevetettek a katonák ellen. A hadsereg – légitámadásokat is beleértve – viszonozta a tüzet. A különleges erők egy katonát veszítettek – mondta az izraeli szóvivő.

A közlemény megerősítette, hogy a túszok egészségi állapota jó, és orvosi vizsgálatokra egy Tel-Aviv melletti kórházba szállították őket.

Palesztin szemtanúk elmondása szerint izraeli repülőgépek intenzív tűzzel vették célba a területet. A Nuszeirat tábort légi és tüzérségi fedezettel támadó izraeli alakulatokkal palesztin fegyveresek felvették a harcot. Az összecsapások számos halálos áldozattal jártak – mondták.

Hálil al-Dakran, a Gázai övezet középső részén fekvő Dír al-Balah város al-Aksza kórházának igazgatója a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a Nuszeirat és Dír al-Balah intenzív izraeli bombázása miatt nagyszámú sebesült palesztin került a kórházba, akik közül sok azóta meghalt.

Izrael nem kényszerítheti rá akaratát a Hamászra, és a palesztin iszlamista szervezet nem fogad el olyan megállapodást, amely nem teremti meg a palesztinok biztonságát – jelentette ki Iszmáil Haníje,

a Hamász politikai vezetője szombaton, válaszul a gázai Nuszeirat térségében végrehajtott izraeli katonai akciókra.

„Népünk nem adja meg magát, és az ellenállás továbbra is megvédi jogainkat ezzel a bűnöző ellenséggel szemben” – mondta Hanije nyilatkozatában. Hozzátette: „Ha az (izraeli) megszállók azt hiszik, hogy erőszakkal ránk kényszeríthetik a döntéseiket, akkor nagyon tévednek”.

Mahmúd Abbász, a csak Ciszjordánia felett ellenőrzést gyakorolni tudó Palesztin Hatóság elnöke a történtek hatására rendkívüli ülés összehívását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár a ZDF televíziónak adott interjúban. Mindenki tudja, hogy Vlagyimir Putyin ezt a javaslatot nem gondolta komolyan, hanem a svájci békekonferenciához van köze. A G7-vezetők nem is vitatták meg – mondta Olaf Scholz. A...
2024. JÚNIUS 15.
[ 12:19 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az...
2024. JÚNIUS 15.
[ 8:03 ]
Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet...
2024. JÚNIUS 14.
[ 19:06 ]
Beolvasás folyamatban