Kultúra
A tambura ünnepe Magyarkanizsán
Telt ház és hatalmas közönségsiker a III. Nemzetközi Tamburazene-fesztiválon
Betűméret:             

Amikor három évvel ezelőtt a magyarkanizsai Tiszamenti tamburások (Potiski tamburaši) civil szervezet kitalálta és meg is valósította a Tamburazene-fesztivál ötletét, tagjai abban reménykedtek, hogy talán sikerülhet nekik egy népszerű művelődési eseményt becsempészni a magyarkanizsai kulturális kínálatba. Óvatosságuk túlzottnak, rendezvényük viszont telitalálatnak bizonyult, hiszen már a harmadik Tamburazene-fesztiválon beigazolódott, hogy a magyarkanizsaiak igencsak kedvelik a tamburamuzsikát. A közönség, melynek soraiban a helybeliek mellett a község több településéről, sőt más községekből érkezett tamburazene-kedvelők is voltak, az utolsó széksorokig megtöltötte a városháza dísztermét, annak ellenére, hogy ugyanebben az időpontban egy másik jeles művelődési esemény is zajlott a Művészetek Háza színháztermében.

A házigazda Tiszamenti tamburások mellett a törökkanizsai Žice iz ravnice és Panonski mornari, a csókai Csókai tamburások (Čokanski tamburaši) valamint két magyarországi, a drávasztárai (horvátul Starin) Dráva Gyöngyei (Biseri Drave) tamburazenekar és a magyarkanizsai közönség régi ismerőse, a deszki Banat tamburazenekar lépett közönség elé. Az említettek mellett fellépett a törökkanizsai Baswing jazz formáció is, melynek tagjaihoz ugyanolyan közel áll a tambura, mint a gitár vagy a dob, továbbá Tamara Babić énekesnő, akit egy vegyes magyarkanizsai-törökkanizsai tamburazenekar kísért. A fellépőket és a megjelenteket Magyarkanizsa önkormányzatának nevében Miloš Kravić, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd a szervezők nevében a műsorvezető Pavlov Ana szólt a fesztiválról és mutatta be a fellépőket.

A főszervező, Pavlov Žarko, a Tiszamenti tamburások vezetője elégedetten nyilatkozott a rendezvényt kísérő érdeklődésről, ami ezúttal is azt bizonyította, hogy érdemes volt belevágniuk a fesztivál létrehozásába.

„Három évvel ezelőtt gondolta úgy a zenekarunk, hogy a községben már létező fesztiválok mintájára miért ne csinálhatnánk mi is egy tamburafesztivált. Az ötlet jónak bizonyult, évről évre népszerűbb a rendezvényünk. Elsődleges célunk természetesen a tamburazene népszerűsítése volt, amit szerintem maradéktalanul sikerült elérnünk, hiszen például a ma esti első fellépő csapat, a törökkanizsai Žice iz ravnice tamburazenekar, éppen fesztiválunk jóvoltából alakult meg az idei évben, és íme, ma már be is mutatkozik rendezvényünkön.”

A harmadik fesztivál egyik újonc fellépője a drávasztárai Dráva Gyöngyei, diákokból és diáklányokból álló tamburazenekar volt. A fiatalok csodálatos perceket szereztek a közönségnek, amely szűnni nem akaró vastapssal kísérte ki őket. A zenekar a tavalyi Fölszállott a páva vetélkedőn Ezüst pávát nyert és kiérdemelte a legjobb nemzetiségi produkció díját is – hallottuk az együttes vezetőjétől, Kedves Tibor pedagógustól.

„Az Ormánság legdélebbi pontján lévő kis faluból, Drávasztáráról érkeztünk. Soha nem jártunk még Vajdaságban, ezért külön is örülünk a meghívásnak. Nálunk nagyon kedvelt hangszer a tambura a fiatalok körében. Egy általános iskola zenekara vagyunk, de vannak közöttünk középiskolások és munkaviszonyban lévő fiatalok is. Huszonhárom évvel ezelőtt vezettük be a tamburaoktatást az iskolában, azóta több mint száz kiváló fiatal zenész került ki intézményünkből. A tambura természetesen a horvátok és szerbek lakta területeken a legkedveltebb, de a tamburamuzsikát már a velük együtt élő magyarok is megszerették. Mi egy horvát többségű falucskában élünk, ezért főleg horvát és magyar népzenét játszunk. A mi horvát zenénk és dalaink azonban egyedieknek mondhatók, mert java részüket a Dráva túloldalán élő horvátok nem is ismerik.” - mondta az együttes vezetője.

A deszki Banat tamburazenekar régi jó ismerőse a Tiszamenti tamburásoknak, nem csoda hát, hogy eddig minden alkalommal fellépett a magyarkanizsai fesztiválon.

„Innen mindig kellemes benyomásokkal távozunk, nagyon baráti a hangulat, szeretünk ide járni. Deszken az idősebb generáció is művelte a tamburazenét, ami azért végül is általunk, a tamburazene koncertzenei változatával lett roppant népszerű, méghozzá főleg a fiatalok körében. Deszken minden évben szervezünk egy tambura-tábort, amelyen új arcok jelennek meg, akikből idővel nagyszerű tamburások válnak.” - mondta el érdeklődésünkre Adamov Sreten, a Banat tamburazenekar vezetője.

Mivel a fesztivál nem verseny, hanem szemle, legfőbb célja a tamburazene megkedveltetése, rangsorolás és díjak nincsenek. Az eseményről Zoran Bugarski, a Vajdasági Tamburaegyesületek Szövetségének elnöke mondott rövid értékelést. Megítélése szerint egyre kevesebb a magyarkanizsaihoz hasonló rendezvény, ezért arra kell törekedni, hogy a fesztivál méltó helyet kapjon nem csak a hazai, hanem a nemzetközi rendezvények sorában is. A III. Tamburazene-fesztivál a tambura ünnepe volt, amelyen kiváló zenekarok és énekesek mutatkoztak be, bemutatva nyelvük, kultúrájuk népzenei hagyományait. Isten adja, hogy ne fogyatkozzon, hanem gyarapodjon a tamburafesztiválok száma, mondta záró szavaiban a szövetség elnöke.

A rendezvény végén a fellépő zenekarok képviselői emléklapot és szerény ajándékot vettek át a szervezőktől, majd a hálás közönség legnagyobb örömére valamennyien egy zenekart alakítva búcsúzóul eljátszottak egy közös számot is.

A fesztivál megrendezését a magyarkanizsai önkormányzat mellett helyi és martonosi vállalkozások támogatták.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Roberto Cavalli - illusztráció
2024. ÁPRILIS 12.
[ 22:16 ]
Anna Margit (1913-1991) festőművész életművét bemutató kiállítás látható szerdától A bábu megszólal címmel a Magyar Nemzeti Galériában. A Bartók Tavasz keretében megvalósuló tárlat kétszázhúsz festményt és grafikát vonultat fel, minden korábbinál teljesebb képet adva a 20. század legnehezebb periódusait...
2024. ÁPRILIS 8.
[ 20:10 ]
Hernyák György Jászai Mari-díjas rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel. Mint írják, a céh tagjai titkos szavazással ítélték oda a vajdasági rendezőnek az életműdíjat, amelyet - a Színikritikusok díja...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 15:33 ]
A pénteken kezdődött szemle keretében, amelynek idén Nagykikinda ad otthont, a mai napon két előadást láthat a nagyérdemű. Délután fél négykor egy musical lesz műsoron, az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpad előadását nézhetik meg, Molnár Ferenc - Góli Kornélia - Tóth...
2024. ÁPRILIS 7.
[ 13:18 ]
Beolvasás folyamatban