Kultúra
Megnyílt a 64. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár

Vasárnap este hivatalosan megnyílt a 64. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen 500 kiállító gyűlt össze, közülük több mint hatvanan külföldiek. A vásárt Milovan Vitezović, a Szerbiai Irodalmárok Egyesületének elnöke nyitotta meg.

„A kutatások szerint 5000 középkori szerb írás van a világban, mi pedig kérni fogjuk azok visszaszállítását az országba. Egy nap ki fogjuk állítani ezeket az írásokat” – mondta Vitezović beszédében.

A belgrádi könyvvásár idei díszvendége Egyiptom, amelynek nevében a Kairói Nemzetközi Könyvvásár igazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondta, Egyiptom ősi civilizáció, amely hisz a könyv erejében.

Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter szintén köszöntötte a megjelenteket, s hangsúlyozta, Egyiptom a tehetséges emberek országa, amely hatalmas kincset adott a világkultúrának. Hozzátette, Szerbia és Egyiptom kultúrális együttműködésre fog törekedni.

A 64. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár október 27-ig várja a látogatókat 500 kiállítóval, hazai és külföldi kiadók terméseivel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel. A szerbiai kiadókon kívül a boszniai Szerb Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Marokkó, Algéria, Tunézia, Németország, Fehéroroszország, Svájc és Albánia képviselteti magát. (Tanjug, RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz év, száz mondat címmel kulturális akciót szervezett a szabadkai VM4K Trianon 100. évfordulója alkalmából. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ 100 vajdasági magyar ember egy-egy alkalmi mondatából készített összefoglalót. A felkért személyek szakmája, hivatása, civil tevékenysége...
2020. JÚNIUS 4.
[ 18:29 ]
A Fokos zenekar megalakulásáról, a kezdeti évekről több ízben hallhattak, olvashattak már. Sokszor megemlítésre kerültek a közös gimnazista évek, a barátság, a népzene iránti szeretet, mely mind része a zenekar első szárnycsapásainak. Egy dolgot azonban háttérbe szorított az idő: a megzenésített...
2020. JÚNIUS 4.
[ 12:38 ]
Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartják meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját szerdán Párizsban közzétették a szervezők. Az ismert rendezők közül az amerikai Wes Anderson The French Dispatch, a francia Francois Ozon...
2020. JÚNIUS 4.
[ 10:02 ]
Beolvasás folyamatban