Kultúra
Átadták a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat

A Híd Irodalmi Díjat Losoncz Alpár filozófusnak, egyetemi tanárnak, a Forum Képzőművészeti Díjat Ricz Gábor festőművésznek, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat pedig a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) adták át csütörtök este.

Az ünnepélyes díjátadón Virág Gábor, a Forum könyvkiadó igazgatója értékelte az elmúlt időszakot. – Az idén 62. életévébe lépett a Forum, több mint 2600 könyv van a hátunk mögött, az idei évben eddig 35 új könyvet, 5 e-könyvet és egy hangos könyvet jelentettünk meg. A Könyvet a szórványba és az Irodalmi Karaván programoknak köszönhetően az idén 150 alkalommal mutattuk be könyveinket, jelentünk meg önállóan vagy társszervezőként egy-egy eseményen, eljuttatva a Forum és a vajdasági magyar könyvek hírét Lendvától Nagyváradig, Kolozsvártól Versecig. Mondhatni, hogy keresztül-kasul bejártuk a Kárpát-medencét. Miközben számtalan helyen jártunk, megéltünk teltházakat, de előfordultak olyan helyzetek is, amikor csak maroknyi néző előtt beszéltünk az írott szó szépségéről, mutattuk be irodalmi, képzőművészeti, művészettörténeti kiadványainkat, ezért hát nincsenek illúzióink azt illetően, milyen mértékben változott meg a könyvek, folyóiratok jelentősége és szerepe mindennapi életünkben. Láttuk és látjuk, milyen radikálisan alakulnak át olvasási szokásaink, ugyanakkor továbbra is hisszük, hogy a könyv olyan formában közvetít értéket, ahogyan más médiumok nem képesek erre – mondta a Forum igazgatója.

A Forum Könyvkiadó Intézet által alapított és a vajdasági művészetek fejlesztésében az előző évben elért legjobb eredményt jutalmazó évente egyszer odaítélendő Vajdasági Magyar Művészeti Díjat az idén a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) kapta meg.

Az indoklás szerint az intézmény új minőséget jelent a közösségi és kulturális élet szerveződésének és szervezettségének vonatkozásában: beszélgetős estjeivel vallomásra hívja, kéri a vajdasági és a Kárpát-medence magyarsága kortárs alkotóművészetének – a színház, a zene, a képző-, a film-, a fotóművészet és az irodalmi szcéna – kiemelkedő és meghatározó személyiségeit¬, amely művészet-, de egyúttal önértésünkhöz is fontos, új origókat nyújt; ismeretterjesztő és a legújabb kutatásokat (különböző művészeti ágak vonatkozásában) és azok eredményeit ismertető előadásaival, programjaival hasonlóképp járul hozzá önértésünkhöz, és ezzel egyetemben a közösség–emlékezet–identitás pontosabb és elmélyültebb értéséhez is.

Sutus Áron, a bírálóbizottság elnöke laudációjában kiemelte, a VM4K fiatal intézmény tájunkon, ritkaságszámba menő komplex és szerteágazó tevékenységet végez, pontosabban szolgálatba állítja magát megannyi területen, megannyi módon, saját, jól meghatározható, kitapintható elképzelései szerint. Mindezen elképzelések alapját nemzeti és közösségi értékek képezik, és ennek nyomán közösségi érdekek jutnak érvénybe – emelte ki a bizottság elnöke.

Az idei Forum Képzőművészeti Díjat Ricz Géza szabadkai születésű festőművész Peripheria című kötete érdemelte ki, amely 2018-ban jelent meg a szabadkai Symposion Kiadó és az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában.

Szombathy Bálint, a bizottság elnöke méltatásában hangsúlyozta, A Peripheria című képzőművészeti könyv a szerző eddigi munkásságának az összefoglalója, amely méltó formában mutatja be egy eredeti és eredetiségében egyedülálló festészet legérettebb teljesítményeit. - A történeti színtér – a „periféria” – Európa ama déli peremvidéke, amely a 80-as években romlásnak indult és tragédiáinak láncolata következtében megszüntette a már elhintett civilizációs standardokat. Ricz drámai mélységű, ugyanakkor nyelvileg végsőkig kifinomult piktúrája világunk elvesztésének a mementója. Annak a szűkebb világnak a gyászbeszéde egyben, amelyben mi magunk is megtapasztaltuk a megpróbáltatásokat, egyben pedig annak a tágabb geopolitikai térségnek az elsiratása, amelyben mint nemzeti közösség a jövőnket biztosnak véltük. A kortárs szerbiai művészetben csak kevesen ragadták meg a nemzedékek sorsát befolyásoló pusztulás és veszteség témakörét ennyire lényegbevágóan, mint tette azt Ricz Géza – hangsúlyozta Szombathy Bálint.

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Berényi Emőke (elnök), Beszédes István, Kollár Árpád, Ladányi István, Orovecz Krisztina a Híd Irodalmi Díjat egyhangúlag Losoncz Alpárnak ítélte oda A hatalom(nélküliség) horizontja című tanulmánykötetéért. Losoncz Alpár filozófus, egyetemi tanár az Új Symposion „nagy történetének” részese: „elkötelezett insider”-ként a folyóirat életének alakítója, értelmezője, kritikusa, a köré szövődő legenda homogenitásának állandó kikezdője, újabb szempontok fölvetésével annak újraírója. Könyvében vállaltan, a beszédmód retorikájában jelzett módon a harmadik nemzedék tagjaként szólal meg, és minden reflexív-önreflexív viszonyulással együtt is folytonosságot ápol a Sziveri János vezette szerkesztőség társadalomkritikai gyakorlatával.

Ladányi István laudációját Orovecz Krisztina olvasta fel. – A hatalom (nélküliség) horizontja Losoncz Alpárnak az Új Symposion működése köré szerveződő írásainak gyűjteménye, olyan könyv, amelyért hálásak lehetünk. Nem monográfia, több annál, mert horizontjai tágasabbak, mint amit a monográfia műfaji keretei megkívánnak és lehetővé tesznek. Losoncz az Új Symposion legjellemzőbb műfajában szólal meg: az esszében, hozzászól az Új Symposionhoz és hozzászólásra késztet. Nem meríti ki a már meglévő témákat, problémákat, tárgyalási kereteket, hanem újakat teremt – hangzott el a méltatás során.

Az ünnepi műsorban fellépett Ábrahám Máté csellista.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A 77 éves író szerdán halt meg alabamai otthonában, Fairhope-ban. Elhunyt Winston Groom, a Forrest Gump szerzője, akinek regényéből a Tom Hanks főszereplésével forgatott népszerű hollywoodi film készült. A 77 éves Groom szerdán halt meg alabamai otthonában, Fairhope-ban. A város polgármestere, Karin Wilson csütörtökön...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 13:56 ]
"Mert nem lehet feledni." címmel mintegy félszáz képző- és iparművész alkotásait bemutató tárlat nyílt a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve csütörtökön a Pesti Vigadóban. "Valahol aláírtak valamit, valahol megalkudtak valamit, valahol leosztottak valamit; valahol egy nyitott ajtót becsaptak,...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 19:54 ]
Ötödik alkalommal adja át a Csáth Géza-díjat a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) szeptember 25-én, pénteken Budapesten. A díjátadót követően az író életére és műveire reflektáló pop-up kiállítást nézhetnek meg az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Az elismerést olyan kísérletező alkatú, széles...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:02 ]
Beolvasás folyamatban