Kultúra
A Tanyaszínház turnéjának leállítását kéri az MNT elnöke
Betűméret:             

"Öncélú közönségesség, parttalan ízléstelenség, a publikum alpári provokálása" miatt a Tanyaszínház idei turnéjának leállítását kéri mai közleményében Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A nagy múltú és nagy hírű Tanyaszínház, amely a vajdasági magyarság egyik legnagyobb kulturális értéke, több mint négy évtizede járja tájainkat, hogy anyanyelven hirdesse minden korosztálynak a színházművészet szépségét, gondolatiságát és a megszülető pillanat igazságát. Sajnos az elmúlt években többször is tapasztaltuk, hogy repertoárjára olyan darabok is kerültek, amelyek a fölszabadult öröm és kacagás, az okos gondolkodás és a népmesei bölcsesség helyett az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg, írja közleményében Hajnal Jenő.

A legutóbbi előadás Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja épp ezt a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, városainkba és falvainkba, hiszen a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra, fogalmaz az MNT elnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács, amely nemzeti jelentőségűvé minősítette a Tanyaszínházat, és ennek az előadásnak a tájolását a szórványban külön is támogatta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést. Annak reményében, hogy közös erővel újragondolhatjuk az egyik legegyénibb és legsajátosabb, minden korosztálynak üzenni akaró színházunk működését és repertoárját, ebben a pillanatban legszerencsésebb megoldásnak a Tanyaszínház idei körútjának lemondását tartjuk, zárja közleményét Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

A Tanyaszínház jelenlegi igazgatója Gombos Dániel. A legutóbbi előadást, Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabját Lénárd Róbert rendezte.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2021. AUGUSZTUS 10. [ 21:48 ]

Sistvan, hol látott Ön önmérsékletet tanúsító fiatalt? - és ez a jó, mert ez viszi előre a világot. Koruknál és funkciójuknál fogva, Hajnal és Pásztor úrnak kellene sokkal higgadtabbnak lenni. - de ahogy édesapám mondaná: "nem nőtt be a fejük lágya".


sistvan
2021. AUGUSZTUS 10. [ 17:39 ]

Abban igaza van Hajnal Jenönek hogy ha a rendezö a végletekig kitart a salyát elképzelése mellet az nemjó.Önmértékletesnek kell lenni hogy ne legyen dolga a cenzúrának.A Tanyaszinház kapott szinházat Talánn a vendégszereplésre nem maradt pénz.Órüljünk neki hogy nem bántanak bennünket.


Dezső Bácsi (a tanyáról)
2021. AUGUSZTUS 8. [ 18:52 ]

Nem vártam választ véleményemre, és nem is érdekel, mert aki korpa közé keveredik megeszik a disznók. Van már általuk pénzelt napilap, hetilap is, ott a pannon rtv, most még a Tanyaszínház is kellene, h teljes legyen az irányított "kultúra", média. Inkább vagyonjogi eljárást kellene indítani, ott van a sok mocsok nem az előadásban. Amen.


Willit
2021. AUGUSZTUS 2. [ 13:13 ]

Ha kimondod valamire hogy pocsék és nem idevaló, az miért cenzúra???, bezzeg ha egy filmbe nem raknak 6 meleg pasit, csajt, transzit, stb az megbukik mer nem trendi, és az nem cenzúra???? Ha valami normális esetleg szép és emberi, akkor az nem művészi, azt ki kell dobni és jöjjön a trendi XAR amit igaz senki nem ért, de nem is kell fő hogy dicsérjék (bégessék mint a birkák, hogy ezzz nekünk JÓÓÓÓ), mer aki nem béget egyszerre az már cenzor....... csókolom, megszakadhatok????? (a röhögéstől)


Dezső bácsi (a tanyáról))
2021. AUGUSZTUS 2. [ 3:23 ]

Bealkonyodott az ittragadt magyar népnek, ha Pásztor visszahozta 1933 cenzuráját, a kultúrának itt annyi. Dicsértessék!


Willit
2021. AUGUSZTUS 1. [ 1:56 ]

Ezek szerint most már mindent értesz, mer felértél az evolúció csúcsára, ezt nem sok ember mondhatja el magáról, gratulálok......


Író
2021. JÚLIUS 31. [ 23:06 ]

Ez egy evolúciós folyamat. Gyerekkoromban engem is zavart az, amit nem értek. De, az Ómama berakta a piros csikót a kalapba. Azt a Piros Csikót, miért megdolgozott. Fölnéztem rá, és megtanultam tőle, hogy csak azzal a pénzzel élünk, amiért megdolgoztunk. Itt sajnos nem a színház értékén billeg a léc.


istván
2021. JÚLIUS 31. [ 19:11 ]

A Magyar nemzet publicistája sem ír elmarasztaló véleményt a produkcióról, inkább helyteleníti Az MNT elnökének ilyen fellépését, gondolván már '22 tavaszára ... Vajdasági darázsfészek SZÍNHÁZESZTÉTIKAI VITA LÉNÁRD RÓBERT RENDEZÉSE KAPCSÁN https://magyarnemzet.hu/velemeny/vajdasagi-darazsfeszek-10146380/


Pontosító
2021. JÚLIUS 31. [ 18:46 ]

A RÉGI Tanyaszínház - induljunk újra a kályhától! Szórakoztatott és elvitte a színházat oda ahova a nagy színházak nem tudtak elmenni. Ettől még nem voltak sem kisebbek, sem értéktelenebbek. Szívesen látták őket és visszavárták - sok éven keresztül. Ám minden változik! A gárda a rendező, a színre vitt előadások és a közönség is. Így van ez rendjén. Van alkotói szabadság is. Nem lehet vitatni. Ahogyan azt sem, hogy az előadásoknak költségei vannak, amit valakinek ki kell fizetni. Az is nyilvánvaló. hogy a kegyúr bele szeretne szólni az általa fizetett produkcióba. Ám vannak szempontok, melyeket nem lenne szabad megkerülni még az alkotói szabadság mögé bújva sem (pl: prasnyaság, öncélú magamutogatás ..) Ezek maradjanak az alternatív profi színházak kísérleti terepén. Ám azt sem lehet lenyelni ahogyan beleszóltak az előadásba. Talán előtte kellet volna valakinek szólni: próbáljátok meg valahogy másképp! Így már senkinek sem jó. Sem a közönségnek, sem a tanyásoknak, sem az ítélethozóknak.


Író
2021. JÚLIUS 31. [ 2:38 ]

Meg is van az intró: Hajnalban elindulnak a Pásztorok Kaszával, hogy ritka rendet vágjanak Kavillóban.


Író
2021. JÚLIUS 31. [ 2:28 ]

A Régi Tanyaszínháznak újra kéne játszania az Állatfarmot, a soha fel nem újuló Szabadkai Népszínházban, az első sorba ültetve az összes haszonlesőt, beleértve a fiait, szeretőit és a kitarottjait is.


Lale
2021. JÚLIUS 30. [ 13:48 ]

Szegény István mindent félre tud magyarázni. Nem mondtam sehol hogy különb lennék, csak annyi hogy nem tanyán élek, és városban színesebb a választék. De hát egy trollnak valamibe kötözködni kell. Minden rendszerváltásnak a vesztes oldalán maradtam de azért nem veszítettem el optimizmusomat, és nem váltam elkeseredett irigy, rosszmájú ember mint jelen esetben egyesek!


Joci
2021. JÚLIUS 30. [ 8:20 ]

A mai világban a legfőbb erény a bűn! Az az igazi aki gazember, csaló, hazug, lopó,kívülről csillogó énjét mutatja stb. A tisztesség, becsületesség és a többi pozitív erény félre van téve, azaz letaposva. A XXI.-ik század hitetlen, Isten tagadó, aki kirúgta már rég az Istent a mindennapi életből. Nem kel csodálkozni azon ami történik, mivel ez mind az új világrend szüleménye. Nem helyes és nem megfelelő amit a kultúra, a politika, a gazdaság, a tudomány terén művelünk de ide említeném a vallás terén sem helyes dolgok, események történnek. Sajnos a hit hiánya, az ember eltávozása az igaz valóságtól, mely bennünk van, szüli azt amiben élünk. Mindig másra mutatunk de magunkba nem nézünk! A körülöttünk történő események nem a jó felé vezetnek. itt az egész világra gondolok s nem csak a szűkebb pátriárkánkra. Szerintem nem helyes a politikusaink, művelődésben résztvevőinktől,...s végül mindegyikünktől, hogy ez így van. Mit tehetünk? Hát gondolkozzunk el! Mindenki saját tetteiért felelős!


Garai László
2021. JÚLIUS 30. [ 6:57 ]

Lale - Végre valaki kimondta, hogy a Tanyaszínháznak is mint minden más színházi társulatnak, figyelembe kell vennie a célközönséget, nem a legsikkesebb kísérletezéssel kell a színházba nem vagy alig járókat traktálni. A régi jó időkben ez a közönségkapcsolat megvolt, meg kellett lennie, mert nem jött volna össze a kalapozásból és a kisközöségek támogatásából az előadásra a pénz. Amióta fentről osztják nekik, nyugodtan lefütyülhetik (pisilhetik) közönségüket. EZÉRT lenne megoldás egy intendáns kinevezése, aki közvéleménykutatással (pl. a tévében) választatná ki az esedékes darabokat, s pályáztatná meg a rendezést . Így lehetne demokratikussá tenni a Tanyaszínházat, s véget vetni a gyakorlatnak, hogy egyesek örökbizományuknak tekintsék az intézményt.


Willit
2021. JÚLIUS 29. [ 23:10 ]

Mond kedves István szerinted ezek a magasan művelt "egyszerű emberek" közül hányan olvassák esténként Ibsent eredetiben, vagy esetleg a kvantumfizika rejtelmein töprengnek, netalán a Tibeti halottas könyvet forgatják szanszkritül, és csak magasan művelt absztrakt (elvont libsi) művekre vágynak, amit eltorzult lelkületű rendezők próbálnak lenyomni a profi színészek és sajnos a közönség torkán. pl:https://www.origo.hu/kultura/20210727-szirtes-tamas-tagad-madach-szinhaz-bemutatja-az-lmbtq-musicalt.html, naaa illen kell a Vajdasági Magyarnak, lehet jövőre ez lesz a tanyaszínház repertoárján........ az idei folytatásaként.


istván
2021. JÚLIUS 29. [ 22:06 ]

Nagyon felemelő érzés lehet a tanyaszínház látogatóinak, hogy "egyszerű emberek"-nek nézitek őket Lale! Persze TI vagytok a krémje, ők az alja népség, és "Nekik is szükségük van könnyed szórakozásra, esetleg némi utalásokra a világ dolgaira." És még te nevezel valakit hülye-gyereknek, ...


Lale
2021. JÚLIUS 29. [ 20:16 ]

A tanya színház nevéből és útvonalából eredően az egyszerű emberekhez kellene szólnia. Nekik is szükségük van könnyed szórakozásra, esetleg némi utalásokra a világ dolgaira. A kísérleti modern darabokat fesztiválokon kísérleti színházban mutatják be díjak és elismerések reményében. Az egyszerű ember egy ilyen darab után nem tudja hogy nyeljen vagy köpjön. Az viszont sajnálatos hogy addig fajult a helyzet hogy párbeszéd helyett nyilvánosság elé került a dolog. Még sajnálatosabb hogy egy hülye gyerek már itt is Orbán kezét látja.


Willit
2021. JÚLIUS 29. [ 15:23 ]

Van mű, mindegy mi az, amit modernek (libsinek) akarnak beállítani, pedig csak ócska bóvli, Hasonlóan az Alföldi minden rendezéséhez.... Ja és hogy milyen jogon??? ha elmégy a korcsmába és fizetsz akkor illik hogy olyan zenét játszanak amit rendeltél, nem??????


Ac
2021. JÚLIUS 29. [ 9:50 ]

Igazabol milyen jogon keri a tisztelt MNT elnok ur a darab visszahivasat avagy leallitasat. Nagyon elkeserito es szegyenteljes hogy a vajdasagi magyar politikum ilyen melyre sullyedt. Persze ez a fajta ratenyereles mar akkor is erezheto volt, amikor anno megtiltottak, hogy Korhecz ur a mediaban szerepeljen. A valasz annyi volt, hogy nem lehet megkerdezni alkotmanyjogi temaban mar Korhecz urat. Tisztelt Jeno, remelem, hogy nem lesz mellozve ha egyszer nemet mond


Vajk
2021. JÚLIUS 29. [ 0:41 ]

A szőke nagyasszony csuti beintésre töröltette a darabot mert ez már túlzottan libernyák előadás volt és összeegyeztethetetlen a keresztyénhagyományörzőnépnemzeti irányvonallal!Szegény szerencsétlen Jenőnek kellett eljátszani itt a főcenzort de utólag a Pista is beugrott egy támogató levéllel!Hahahabrübrübrü!!!


Horváth Szilveszter
2021. JÚLIUS 28. [ 19:09 ]

Még egy gyöngyszem. Az MNT képviselő hölgy a TV híradóban a csantavéri előadáskor remekelt. Idézem: "szeretnénk a kultúrát föleleveníteni..." Ők kérik a betiltást. MNT, gartulálunk! Csak így tovább! Amennyiben minden vajdasági magyar képviseletére hivatkoznak bárhol, kérem tegyék hozzá ezen túl, hogy az összes - 1, Horváth Szilveszter


Horváth Szilveszter
2021. JÚLIUS 28. [ 18:53 ]

Drága Jenő bácsi! A segítségét szeretném kérni tisztelettel, hogy a ma esti TV műsorok közül melyikeket ajálja/javasolja megnézésre, de még inkább kérném az iránymutatását, hogy melyeket nem. Így negyvenöt évesen rongyos egy diplomával nehéz ezt nekem megítélni. Nagyon várom a gyors válaszát, maradok tisztelettel alázatos szolgája, Horváth Szilveszter


Horváth Tibor
2021. JÚLIUS 28. [ 16:04 ]

Nekem annó Hajnal Jenő magyartanárom volt a középsuliban. Kb. 10 évvel később egyszer Felsőhegyen összefutottam vele egy Tanyaszínház bemutató után( ennek már majd 30 éve), kérdezte a véleményem.Én már akkor elmondtam ugyanezt, amire most ő hivatkozik és a leállítást kéri. Ennyi év elmúltával világosodott meg?!


sistvan
2021. JÚLIUS 28. [ 15:06 ]

A helyzet alapján a legjobb lessz ha lemond a Nemzeti Tanács elnöke ha nem szedi őssze magát.Lehet hogy sport közvetitönek jó volt Zentán itt nagyobb a tét-


istván
2021. JÚLIUS 28. [ 15:03 ]

A Tanyaszínház eleget tesz a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kérésének, és felfüggeszti a 2021-es turnét, és közleményben értesíti az érdeklődőket: /részlet a közleményből/ "Tanyaszínház vezetősége, az előadás alkotói és a társulat úgy döntött, hogy teljesíteni fogjuk a vállalást. Ennek fényében augusztus 12-ig a Kazimír és Karolina előadásunkat minden este le fogjuk játszani Kavillón a színház művésztelepén nyitott ajtók mellett, este 21 órától."


Pontosító
2021. JÚLIUS 28. [ 13:23 ]

Az előbbi levelem után olvastam Lénárd Róbert a letiltás okán kiadott közleményét. Teljesen egyetértek vele, és kérem a Tanyaszínház tagjait mutassák be az előadást a meghirdetett menetrend szerint. A közönség ( és a szakma is) véleményt fog mondani. Sokkal mérvadóbbak mint az MNT. Más: Hajnal úr nem jogosult színházi előadásokat, rendezvényeket és más összejöveteleket betiltani (szerény tudomásom szerint)


Pontosító
2021. JÚLIUS 28. [ 13:11 ]

Székelyföldön Gábor mester a mindenhez is ért! Így Hajnal úr is. Ez a diktátumok teteje: Az MNT szerint be kell tiltani az Aracsi napforduló rendezvényt, a Tanyaszínházat, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét, valamint minden olyan civil kezdeményezést amely nem az Ő fenséges és megfellebbezhetetlen befolyása alatt működik. Majdnem szakmabelinek igaza van - szólaljon meg a szakma is. Ám én azt mondom mutassák meg a közönségnek is az előadást. A közönség ítélete azonnal érzékelhető lesz: Fergeteges tapssal, vagy záptojással fogják az előadást díjazni. Ott fellebbezésnek és pofázásnak helye nincs.


Csak úgy mondom...
2021. JÚLIUS 28. [ 12:22 ]

Nem néztem. Színházi kritikára sem merészkedem... De, az újvidéki csúcsértelmiség elefántcsonttornyos sokévtizedes léte, amely köszönőviszonyban sem volt soha a magyarsággal, maga a történet. Maga a komcsik által kilóra megvásárolt, maguk után hasonlóakat hagyó társaság.


Husi
2021. JÚLIUS 28. [ 11:16 ]

Cenzura a javabol!


Garai László
2021. JÚLIUS 28. [ 10:28 ]

A Nemzeti Tanács, mint a Tanyaszínház fenntartója mindeddig kerülte a beleszólást, de a társulat túltolta a biciklit. Nem meglepő számomra, hogy Ödön von Horváth darabja kapcsán merül fel az "öncélú közönségesség, parttalan ízléstelenség, a publikum alpári provokálása" - lévén hogy több évtizedes trendi a választott darabok teljes kiforgatása, átértelmezésének átértelmezése. A színházat elvitték - nem a vásári mutatványosság, irányába, hanem azon túl is, ahol már a színház nem színház. Mindenáron való közönségpukkasztás. Különben nem figyelnek rá.


Majdnem szakmabeli
2021. JÚLIUS 28. [ 9:45 ]

Szólaljon meg a szakma!!! Gondolok itt mindenekelőtt az Művészeti Akadémia Dráma Tanszékének Magyar Színművészet Szakára, majd az Újvidéki Színházra, Szabadkai Színházra és nem utolsósorban a Kosztolányi Színházra, a (volt) színészekre, rendezőkre stb. Modjanak pro vagy kontrát! De, ne bújjanak be gyáván a csigaházukba! Nekik kell megmondani a tutit!


olvasó
2021. JÚLIUS 28. [ 8:27 ]

Ha többször is tapasztalható volt már "a parttalan ízléstelenség" és "a közönség alpári provokálása", akkor a Nemzeti Tanács is mulasztást követett el, mert mindezt nem csupán hagyta, de busásan honorálta is az elmúlt években. Csoda-e, ha a trupp a fejükre nőtt? A jelenlegi elnöki kérés csak arra jó, hogy felkeltse az érdeklődést az előadás iránt, hiszen a botrány, bárkinek van is igaza, mindig növeli a kíváncsiságot. Egyébként aki fizet, az muzsikáltat, ez nem cenzúra, hanem üzleti alku, de a szabályokat sosem szerencsés meccs közben hozni vagy változtatni. Várható, hogy mindebből hamarosan politikai vitát generálnak, kicsit a magyarországi minták szerint, hiszen közelednek a választások.


sistvan
2021. JÚLIUS 28. [ 8:19 ]

A cipés maradjon a kaftafánál tisztelt Hajmal Jenö


sistvan
2021. JÚLIUS 28. [ 7:51 ]

Mostmár nemcsak tanya se marad hanem még tanyaszinház se-Mikor voltak szinházban a falusiak?


Pacsirta
2021. JÚLIUS 28. [ 5:18 ]

Ezek után várhatjuk,hogy az anyanyelvű oktatás megszüntetését is kéri majd valamelyik nagyokos,mert sértő lehet a többségi nép lelki világára....


kovács pisti
2021. JÚLIUS 27. [ 23:12 ]

"szakavatott emberek is részt vettek volna a darab kiválasztásában, vagy a próbákon" - a rendező az mi? amit ön javasol drága asszonyom, azt úgy hívják cenzúra én inkább azt kérdezném, ki ez a Jenő, hogy ebbe beleszól? miért hiszi, hogy ért hozzá? miért hiszi, hogy jogában áll helyettem dönteni?


Érett Ifjú
2021. JÚLIUS 27. [ 22:15 ]

Ha jönnek, biztos ott leszek a közönségben, ha nem, soha többé ne számítsanak rám.


München
2021. JÚLIUS 27. [ 21:54 ]

Az ilyen kérdésekben nagyon nehéz az egyik igazság pártját fogni. Mert ugye két igazság van.


Balassy Ildikó
2021. JÚLIUS 27. [ 19:24 ]

Nem lehetett volna ezt a szégyent úgy megelőzni, hogy szakavatott emberek is részt vettek volna a darab kiválasztásában, vagy a próbákon, és ott mondták volna el véleményüket? Nem csak az idén. Ha már nem először fordult elő ilyen és hasonló eset.


mukica
2021. JÚLIUS 27. [ 18:59 ]

Kasimir és Karoline...


Elhunyt Louis Gossett Jr. - illusztráció
2024. MÁRCIUS 29.
[ 15:45 ]
Kedden Belgrádban 69 éves korában rövid betegség után elhunyt Slađana Milošević énekes, avangárd művész, a 80-as évek jugoszláv újhullámának egyik ikonja, akit a szerbiai zenei életben a rock hercegnőjeként emlegettek. Aleksandra Slađana Milošević 1955. október 3-án született Belgrádban, 1977-ben tűnt fel a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 17:57 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Beolvasás folyamatban