Kultúra
Újvidék a mai naptól hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa
Betűméret:             

Újvidék ma, január 13-án, hivatalosan is belép az Európa Kulturális Fővárosa évébe, de a városban kialakult koronavírus-helyzet miatt szigorítottak a járványügyi intézkedéseken.

Újvidék mellett a litvániai Kaunas és a luxemburgi Esch-sur-Alzette is Európa Kulturális Fővárosa lett. A vajdasági város ez alkalomból több mint háromezer programmal várja a látogatókat a 2022-es évben.

Az év során koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat mutatnak be a hivatalos program keretében, amelynek egyik fő pontja Újvidék multikulturális múltjának és jelenének a bemutatása lesz.

A Doček nevet viselő rendezvény egyedi ünnep Európában, amely két írásmódot, két új évet, két napot, két időszámlálást kapcsolt össze, így a Doček 7530 ünnepsége Európa kulturális életének középpontjába helyezi Újvidéket.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2022 program hivatalos megnyitója ma 20 óra 22 perckor kezdődik. A Zeniteum: 2022 elnevezésű, nagyszabású, szabadtéri, multimediális nyitóelőadást a szlovén avantgárd művész, Dragan Živadinov rendezte.

Újvidék kulturális fővárossá nyilvánításának ünnepségét a Szerb Nemzeti Színházban tartják. Az ünnepélyes megnyitót a Szerbiai Rádió és Televízió második, illetve a Vajdasági Televízió első csatornáján, valamint a novisad2022.rs honlapon élőben követheti majd a közönség 18 órától.

Az ünnepélyes megnyitó keretében 18 órakor nyitják meg az M Stúdió előcsarnokában a Vreme i vaseljena nevet viselő nagyszabású kiállítást, de a város több pontján lesznek koncertek.

A város vezetése közölte, minden programot a koronavírus-járvány alakulásával összhangban szerveznek meg, tehát az elővigyázatossági intézkedéseket be kell tartani, és a programokon a megfelelő távolságtartás miatt a korábban tervezettnél kevesebben vehetnek részt, illetve a látogatóknak kötelező védettségi igazolással rendelkezniük.

Az ünnepséggel kapcsolatos részletes információk a docekns.rs oldalon találhatók. (021.rs, MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szombaton nyílik a Szép Szó tábor - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 16:24 ]
Az énekes a szombati varsói fellépését szakította félbe, hogy az ukrajnai háborúról és a demokráciát érő fenyegetésről beszéljen, írja a hvg.hu. „Az Ukrajnában zajló háború egy hazugságon alapuló abszurditás” – jelentette ki a 70 éves énekes az oroszok inváziójára és a támadások mondvacsinált ürügyére...
2022. AUGUSZTUS 1.
[ 19:47 ]
Hegyesi arcok a címe annak a most megjelent kötetnek, melyet az Anna-napi rendezvénysorozat keretében pénteken este mutattak be az iskola ebédlőjében. A teljesség igénye nélkül, 29 kishegyesit mutat be a könyv. „Kishegyes Vajdaság egyik legszegényebb községe, de talán ezen könyv azt mutatja, hogy milyen gazdag is egyben:...
2022. JÚLIUS 30.
[ 11:45 ]
A hivatalos közlés szerint 2024-ben ismét kinyitják a látogatók, a turisták és az istentiszteletre érkezők előtt a Notre-Dame kapuját - adta hírül a BBC-re hivatkozva a hvg.hu. A székesegyház tetőszerkezete három évvel ezelőtt égett le, jelentős károkat okozva az épület más részeiben is. Azóta zajlik a katedrális...
2022. JÚLIUS 29.
[ 19:24 ]
Beolvasás folyamatban