Kultúra
Újvidék a mai naptól hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa

Újvidék ma, január 13-án, hivatalosan is belép az Európa Kulturális Fővárosa évébe, de a városban kialakult koronavírus-helyzet miatt szigorítottak a járványügyi intézkedéseken.

Újvidék mellett a litvániai Kaunas és a luxemburgi Esch-sur-Alzette is Európa Kulturális Fővárosa lett. A vajdasági város ez alkalomból több mint háromezer programmal várja a látogatókat a 2022-es évben.

Az év során koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat mutatnak be a hivatalos program keretében, amelynek egyik fő pontja Újvidék multikulturális múltjának és jelenének a bemutatása lesz.

A Doček nevet viselő rendezvény egyedi ünnep Európában, amely két írásmódot, két új évet, két napot, két időszámlálást kapcsolt össze, így a Doček 7530 ünnepsége Európa kulturális életének középpontjába helyezi Újvidéket.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2022 program hivatalos megnyitója ma 20 óra 22 perckor kezdődik. A Zeniteum: 2022 elnevezésű, nagyszabású, szabadtéri, multimediális nyitóelőadást a szlovén avantgárd művész, Dragan Živadinov rendezte.

Újvidék kulturális fővárossá nyilvánításának ünnepségét a Szerb Nemzeti Színházban tartják. Az ünnepélyes megnyitót a Szerbiai Rádió és Televízió második, illetve a Vajdasági Televízió első csatornáján, valamint a novisad2022.rs honlapon élőben követheti majd a közönség 18 órától.

Az ünnepélyes megnyitó keretében 18 órakor nyitják meg az M Stúdió előcsarnokában a Vreme i vaseljena nevet viselő nagyszabású kiállítást, de a város több pontján lesznek koncertek.

A város vezetése közölte, minden programot a koronavírus-járvány alakulásával összhangban szerveznek meg, tehát az elővigyázatossági intézkedéseket be kell tartani, és a programokon a megfelelő távolságtartás miatt a korábban tervezettnél kevesebben vehetnek részt, illetve a látogatóknak kötelező védettségi igazolással rendelkezniük.

Az ünnepséggel kapcsolatos részletes információk a docekns.rs oldalon találhatók. (021.rs, MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Nino Cerruti divattervező - illusztráció
2022. JANUÁR 15.
[ 22:09 ]
Kicsik és nagyok egyaránt szeretik a keresztrejtvényeket. Jót szórakozunk a megfejtésükkel, s közben a tudásunk is bővül, de a logikánkat is fejlesztjük. Magyarkanizsán téli foglalkozásokat szerveztek a diákoknak, ami pénteken, a szünidő utolsó napján egy bajnoksággal zárult a Cnesa Oktatási és Művelődési...
2022. JANUÁR 14.
[ 14:02 ]
Az egykori zenei csodagyereknek, Ruth Slenczynskának új albuma jelenik meg. A 97 éves zongoraművész a lemezen Szergej Rahmanyinov és Frederic Chopin műveit játssza. A Decca kiadó tavaly kötött a lemezre szerződést a művésznővel, aki szombaton ünnepli 97. születésnapját, a lemez március közepén jelenik meg - írta...
2022. JANUÁR 14.
[ 12:31 ]
Kényes témával foglalkozik a Branka című rövidfilm, ami a szabadkai származású, Budapesten élő K. Kovács Ákos rendező és a magyarkanizsai Oláh Tamás forgatókönyvíró közös alkotása. A jugoszláviai csecsemőrablásokkal foglalkoznak. A 60-as évektől kezdve újszülöttek tűntek el a kórházakból, a téma azonban sokáig...
2022. JANUÁR 13.
[ 13:35 ]
Beolvasás folyamatban