Kultúra
Versmondó szakosztály indul a magyarkanizsai Cnesában
Beszédkészséget, személyiséget, önbizalmat fejleszt a szavalás
Betűméret:             

A magyarkanizsai CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény versmondó szakosztályt indít még szeptember folyamán. Ma, szeptember 20-án, 17 órakor nyílt napot tartanak, hogy bemutassák az érdeklődőknek, hogy hogyan is tervezik a szakkör tevékenységét. A foglalkozásokat Ábrahám Gréta vezeti majd. Tőle érdeklődtünk a részletek felől.

– Tízéves kortól várjuk azok jelentkezését, akik érdeklődnek a szavalás iránt. Célunk a beszédkészség, a személyiség és az önbizalom fejlesztése. A szakkör során megismerjük a különféle versmondó technikákat, a légzésgyakorlatokat, erősítjük a színpadi jelenlétet. Mindezek mellett a heti rendszerességgel megtartott másfél órás foglalkozások alkalmával lámpalázat csillapítunk, fókuszálunk az érzelmi és a szociális készségeknek a mozgósítására, s testtudatot is fejlesztünk. Jelentkezni a Cnesa 024/4 873 043-as telefonszámán lehet. Ugyanitt részletes tájékoztatás is kapható. A szakkör munkájában a részvétel díjtalan köszönve Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatásának. Ez egy teljesen új kezdeményezés, a nagy örömünkre olyan gyerekek is jelentkeztek, akiket érdekel a versmondás, s reméljük, hogy az ő példájukon keresztül több gyereket majd be tudunk vonni ebbe a szakkörbe.

Miért jó verset mondani?

– Személy szerint egy verseléssel nemcsak egy versnek a megtanulását és átadását kapja a versmondó, hanem ezáltal beszédkészséget fejlesztünk, színpadi jelenlétet, hogy ki mer állni közönség elé a gyermek, el tudja mondani, amit szeretne, át tudja adni az érzéseket.

Gyakorlatilag egy ugródeszka?

– Szerintem igen. Itt kezdődik el minden, s később ezt az életük során fel tudják használni. Memóriafejlesztés szempontjából, a színészi készségeknek az egyik alappillérét fejlesztjük, hisz a színészetnek az egyik jó nagy része a szavalás. Akiből nem lesz színész, az is hasznát veszi, mert választékosan tud majd beszélni, amire mindenhol szükség van. Nagyközönség előtt a felnőttek nagy részének is nehézséget okoz a nyilvános beszéd, a gyermekeknek még inkább, ha valahová ki kell állni és elmondani a mondandójukat.

Hogyan működik majd a szakkör?

– Legelőször a résztvevők saját személyiségüket ismerik meg, hogy azt kibontakoztathassák. Azután jön majd a beszédkészség és a színpadi jelenlét fejlesztése, s csak azután indul a kiválasztott vers értelmezése, átbeszélése. Ha ezt az utat bejárjuk, akkor egy olyan szavaló válhat a gyermekből, aki önazonosan át tudja adni a versek mondandóját.

Bárkinek bármilyen vers megfelel, vagy ez is egy kicsit személyiséghez kötött?

– Minden gyermeknek megvan a saját stílusa, és nem szeretnénk azt, hogy egy adott verset ráerőltetünk a gyermekre, ha egyszerűen nem áll jól neki, vagy nem szereti. Remélhetőleg később a gyerekek maguk is a versek szerelmesei lesznek, s elkezdenek kutatni olyan költemények iránt, amelyeket szépen elő tudnak majd adni.

Versenyeken is részt vesznek majd később?

– Természetesen. A célunk az, hogy megszerettessük a versmondást a gyerekekkel, s versenyekre is el tudjunk velük menni.

Ha valaki csak most értesült, hogy szakkör indult, de szeretne jelentkezni, akkor az hol teheti meg?

– A továbbiakban is bárki jelentkezhet a Cnesában, illetve a megadott telefonszámon.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Branka újabb sikere Olaszországban  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 16:40 ]
Hálaadás előtt, november 23-án, szerdán debütál a Netflixen Tim Burton új sorozata, amelynek főhőse Wednesday Addams, az Addams családból. A Variety.com cikke szerint Wednesday szerepében Jenna Ortegát láthatják majd a streamingszolgáltató nézői. Wednesday a történetben a Nevermore Akadémiára jár, ahol új látnoki...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:18 ]
Porcelán tányérok, szelencék, figurák, állólámpák, faliórák... Számtalan szemet gyönyörködtető alkotás kapott helyet Szabadka új turistacsalogató kiállítóhelyén, a Porcelánmúzeumban. A múzeum Szabadka egyik leghangulatosabb utcájában kapott helyet, a Corvin Mátyás utca 11. szám alatt. A múzeumot a Muzej porcelana...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 11:59 ]
Az Újvidéki Színház csapata megelégelte a rostokolást tűkön és egyéb ülőalkalmatosságokon. Úgy gondolja, eleget toporogtunk járvány sújtotta vidékeken és bezárt szobákban, eleget néztünk háborút elektronikus ablakon át. Most végre utazzunk! Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője: – A...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 22:53 ]
Beolvasás folyamatban