Kultúra
Magyar vezetésű európai zenei platform alakult
Betűméret:             

Upbeat néven magyar cég, a Hangvető által koordinált európai zeneipari platform projekt alakult.

A Kreatív Európa támogatásával létrejött kezdeményezés küldetése, hogy a világzenei piac feltörekvő tehetségeit segítse, és új lendületet vigyen a showcase fesztiválok világába - közölte a Hangvető kedden az MTI-vel.

A nyár óta működő projektben tizenhárom európai fesztivál vesz részt, köztük a legnagyobb showcase-ek, a Tallinn Music Week, a Budapest Ritmo vagy a Womex. Az Upbeat tagjai mind olyan fesztiválok, amelyeken showcase program is van. Az ilyen rendezvények kitörési lehetőséget nyújtanak az olyan zenészek számára, akik a saját körükben már sikeresek, és nemzetközi sikerekre vágynak. A showcase fesztiválon az előadó koncertjén zeneipari szakemberek, fesztiválszervezők, bookerek, menedzserek, lemezkiadók vannak a közönség soraiban.

"Az Upbeat platform projektben a feltörekvő zenészeket, új zenekarokat úgy támogatjuk, hogy megkönnyítjük a showcase fesztiválok számára a felléptetésüket, a projekt végére exkluzív hálózatot építünk ki, amelynek segítségével minden eddiginél egyszerűbbé válik a zenekarok felfedezése és lekötése" - hangsúlyozza a kommüniké.

Az új projekt célja kifejezetten a fiatal vagy pályakezdő zenészek, zenekarok, új formációk támogatása. Odafigyelnek a nem angol nyelvű dalokat szerző zenekarokra és az új, akár nemzetközi kollaborációk támogatására.

A több mint kétmillió eurós támogatást elnyert Upbeat Platform pályázat megálmodója és vezetője a budapesti Hangvető. A támogatást az Európai Unió Kreatív Európa programjától nyerte el, amely a kulturális és kreatív ipar támogatására jött létre.

A Hangvető kifejezetten a határokon átívelő közös projektekre szakosodott: a világzenei fesztiválszervező és stratégiai tanácsadó cég hozta el először Magyarországra a legnagyobb világzenei expót, a Womexet; a Hangvető vezeti a balkáni zeneipar továbbfejlesztésén dolgozó MOST Music projektet; emellett évek óta szervez magyar fesztiválokat: a Budapest Ritmót, a PONT-ot és a veszprémi BALKAN:MOST-ot.

"Büszkék vagyunk arra, hogy Európa legkiemelkedőbb és legígéretesebb világzenei showcase-eit és fesztiváljait egyesíti az Upbeat" - idézte Sőrés Andrást, az Upbeat projekt vezetőjét a közlemény. A Hangvető programigazgatójával, Weyer Balázzsal együtt úgy alkották meg az Upbeat projekt koncepcióját, hogy az egyszerre legyen képes felpezsdíteni az európai világzenei piacot, erősíteni a kontinensen belüli szakmai együttműködéseket, és tágítani is a világzene felvevőpiacán.

"A világzene műfaja a sokszínűség és a nyitottság mellett szól, ezzel összhangban az Upbeat Platform célja, hogy Európa minden szegletéből támogassa a feltörekvő művészeket, hogy feljussanak a nemzetközi fesztiválok és showcase-ek színpadára" - tette hozzá Sőrés András.

Az Upbeat emellett az európai világzenei piac szakembereit is támogatja, valamint egy olyan fair trade és fenntarthatósági sztenderd kidolgozásán dolgozik, amelyet a zene- és fesztiválipar bármely résztvevője hasznosnak találhat.

A Hangvető vezetésével az Upbeat platform tizenhárom tagja a következő: Budapest Ritmo (Magyarország), PIN Music Conference (Észak-Macedónia), Womex, World Music Festival Bratislava (Szlovákia), FolkEst (Olaszország), Czech Music Crossroads (Csehország), A to Jazz Festival (Bulgária), Tallinn Music Week (Észtország), Hide and Seek Festival (Belgium), Méra Világzenei Csűrfesztivál (Románia), Pannonica Folk (Lengyelország) és Waves Vienna (Ausztria). (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Jan Nowicki lengyel színész - illusztráció
2022. DECEMBER 7.
[ 13:14 ]
Rendhagyó koncerten vehettek részt mindazok, akik kedvelik a kórusmuzsikát, hiszen a nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium dísztermében jubileumi rendezvényét tartotta tegnap este a 25 éves Emmanuel Kamarakórus. Az eseményre vendégeket is hívtak, akikkel szorosan együttműködött az Emmanuel Kamarakórus. Fellépett...
2022. DECEMBER 5.
[ 11:32 ]
December 10-én 19 órától Magyarkanizsán lép fel a Dresch kvartett. A fiatal bőgőssel és dobossal megújított együttes az állandó cimbalmossal Lukács Miklóssal ebben a felállásban először jár Vajdaságban. A zenekar tagjai: Dresch Mihály – szaxofonok, basszus klarinét, furulyák, fuhun, Lukács Miklós – cimbalom, Gyani...
2022. DECEMBER 5.
[ 9:51 ]
Vitkay Kovács Vera operaénekes és egyetemi tanár, az ének, a zene, a színpad szerelmese, akit pályafutása során a szorgalom és a hivatás iránti hűség jellemzett, novemberben töltötte be 90. születésnapját. Iránta való tiszteletből a székvárosi Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Művészeti Akadémia szervezésében...
2022. DECEMBER 5.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban