Kultúra
Vándorkiállítás a Kárpát-medence keresztény értékeiből Magyarkanizsán  
Betűméret:             

Magyarkanizsára érkezett a Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek elnevezésű vándorállítás, amely a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány fotópályázatának legjobb alkotásait mutatja be. A tárlat hétfőn nyílt meg a Dobó Tihamér Képtárban. Borbély Bélát, a szervező Keresztény Értelmiségi Kör irodavezetőjét és Stausz Edinát, a kör szabadkai munkatársát kérdeztük a tárlatról.

A kiállítás azzal a céllal jött létre, hogy a Kárpát-medencét felölelve a keresztény értékeket minél több helyre el tudjuk vinni, s minél több értéket be tudjunk mutatni a fotók segítségével, mondta Borbély Béla.

- A vándorkiállítás korábban járt már Kárpátalján, Felvidéken, Erdélyben, Magyarországon is. Úgy gondolom, hogy különösen a mai időkben szükség van ezeknek az értékeknek az átadására, hogy ezáltal is megerősítsük a hitet az emberekben. S hogy milyen jellegű értékeket mutatnak be a fotók? Szellemi értékekről van szó egyértelműen. Amikor nézzük ezeket a képeket, nagyon fontos, hogy arra figyeljünk, mit akart átadni a fotós. Minden képnek van egy üzenete, egy elkapott pillanat, amely mindig egy hitbéli értéket mutat meg. Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökhelyettese erre világított rá a korábbi, szabadkai megnyitón. Azt mondta, hogy mindig a háttér mögé próbáljunk betekinteni és kicsit elidőzni azon gondolkodva, hogy mennyi mindent meg lehet látni. Egy kép elmondhat ezer szót is.

Vajdaságból is egyre többen utaznak el a csíksomlyói búcsúba, ahol fantasztikus érzések kerítik hatalmába az embert. Nem csoda, hogy fantasztikus képek készültek ott, mondja Stausz Edina.

- A lelki élmény, az összetartozás élménye, s a szeretet, ami ott kisugárzik, az látható a képeken is. Egyébként 28 fotó van a kiállításon, Kárpát-medencei művészek és amatőr fotósok munkái, foglalta össze Stausz Edina.

Két vajdasági fotós munkája is bekerült a tárlat anyagába, mondta Borbély Béla.

- Két témában lehetett képeket beküldeni. Az egyik a 2019-es csíksomlyói búcsú és Ferenc pápa látogatása volt, a másik pedig Kárpát-medencei magyar keresztyén értékek bemutatása. A hivatásos kategóriában két vajdasági fotós is részt vett. Második helyezést ért el Novák Mihály Kilátás az ablakomból című fotójával, valamint harmadik helyezett lett Molnár Edvárd Aracs-3 című pályamunkájával.

Egyre ismertebb emlékhely az aracsi pusztatemplom is. Évről évre több száz ember zarándokol el Aracsra, ahol emlékmisét is bemutatnak, mutatott rá Borbély Béla.

- Ez a hely is összehozza a magyarságot, s keresztény értéket ad a hívők számára. Vajdaság emlékhelyeit sokan nem ismerik, de arra bíztatok mindenkit, akik nem jártak még nálunk, hogy érdemes ellátogatni ide. Bácskában és Bánátban is vannak helyek, amiket meg kell tekinteni. Úticél lehet a kishorgosi templomrom, de ha Szabadkára, Palicsra vagy Magyarkanizsára is látogatnak, találnak értékes látnivalókat, de igaz ez a Bánságra is, ahol olyan helyek vannak, ahol esetleg még nem is jártunk, pedig érdemes elmenni, mert az ember nem is tudja elképzelni, hogy milyen sok gyönyörű mindent láthatunk.

A Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek elnevezésű vándorállítás október 2-áig tekinthető meg Magyarkanizsán, utána Óbecsén állítják majd ki a fényképeket. Lehet, hogy sokan a kiállítás hatására kapnak kedvet ahhoz, hogy elzarándokoljanak a fotókon bemutatott emlékhelyekre személyesen is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megérkezett a Petőfi-busz Kishegyesre - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 17:15 ]
Rade Šerbedžija színész nyerte el az Arany Antenna-díjat a régió tévés produkcióihoz való általános hozzájárulásáért – jelentette be szerdán a Drámák és Sorozatok Fesztiválja (Festival drama i serija - FEDIS). Hozzátették, Šerbedžija "ünnepelt drámai művész és valószínűleg a legsikeresebb színész...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 19:13 ]
A 2023. szeptember 22–én ismét több száz kulturális központ, művelődési ház, közösségi színtér várhatta az érdeklődőket országszerte és határon túl is változatos és értékes programokkal a 17. Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozaton, melyhez a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ is...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 14:01 ]
A Petőfi bicentenárium alkalmából, a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként péntektől vasárnapig hat vajdasági helyszínre érkezik a Petőfi-busz, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum Átröpülök hosszában hazámon című vándorkiállítása a VM4K koordinálásával. A múzeum-busz célja minél több emberhez...
2023. SZEPTEMBER 25.
[ 16:46 ]
Beolvasás folyamatban