Magazin
Zenta: Ismeretterjesztő programok a Születés hete 2019 alkalmából

Vajdaság több településéhez hasonlóan Zentán is érdekes programokkal, köztük különféle tájékoztató előadásokkal és foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket a Születés hete alkalmából. A Tisza-parti település programjai május 22-én kezdődnek és 26-án zárulnak.

Május 22-én, szerdán, 16 órai kezdettel Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtás címmel hirdettek tájékoztató előadást, melyen a vészhelyzetekre készítenek fel. Nagyon sok múlik azon, hogy ne essünk ilyenkor pánikba, tudjuk, mit kell tenni, felismerjük, hogy valóban veszélyes helyzet van. Az idő pedig a legfontosabb tényező, az első 5 perc kulcsfontosságú ilyen esetekben. A legtöbb baleset során azonnal és helyben is segíthetünk a bajba jutott gyermekeken.

Szó lesz az újraélesztésről a gyakorlatban, fejsérülésekről, kisebb vérzésekről, törések-, sebek ellátásáról, allergiáról, magas lázról, mérgezésekről, fulladásokról, és más sürgős esetekről, melyeknél életet menthetünk. A témakör előadója Erdelji Jasmina, a Vöröskereszt munkatársa.

Május 24-én, pénteken, 17:00 órától Zumba Kids várja a gyerekeket. A 2-5 éves korosztály örülhet a táncos mozgásnak Gyetvai Hajnalka oktató irányításával.
Május 25-én, szombaton több programot is szerveznek. 15 órától Cvetković Andrea, szülésznő beszél arról, hogy Mit tehetnek a szülésznők a várandós és szülő nők helyzetének támogatásában. Ezen a felkészítő beszélgetésen az érdeklődők feltehetik különféle kérdéseiket.

16:15 órától a születés utáni teendőkre tér ki Lengyel Krisztina védőnő. Elsősorban a fürdetés, köldökápolás, öltöztetés, babakelengye, a gyermekágy fogalma áll a tanácsadás középpontjában.

A szombati nap folytatásában, 17:15-től Kiss Noémi, önkormányzati dolgozó tart előadást a gyermekvállalás anyagi hátteréről, vagyis az igényelhető támogatásokról, juttatásokról, s ezek intézéséről tájékozódhatnak.

Szombaton 18 órától szülészeti-nőgyógyászati-, csecsemős-nővér ismerteti a kórházi napok történéseit. A felkészítő beszélgetés hasznos tanácsokkal szolgálhat majd a szülés előtt álló kismamáknak. Györe Zita nővér válaszol a témával kapcsolatos kérdésekre.

Május 26-án, vasárnap, 14:00 és 15:30 óra között a Medica Netter elnevezésű rehabilitációs központ szakemberei ismertetik a baba fejlődésének legfontosabb, korai szakaszát, az első 3 évet. Szó lesz mozgásfejlődésről, babaúszásról, logopédiai témákról, gyógypedagógiáról és pszichológiai kérdésekről.

Vasárnap, 16:00 órától Intim tudatosság címmel a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet. A műanyag, nem lebomló termékek egyre több problémát okoznak a környezetünkben, ezért nagyobb hangsúly kell helyeznünk a lebomló termékek kiválasztására, a tudatos vásárlásra, még a tisztasági betétek esetében is. Az előadók: Gere Kovács Judit, Rác Szabó Luca, tapasztalt mosható intimbetét és intimkehely használók.

Május 26-án 17:30 órai kezdettel a Fejlesztő női kör várja a szülés-élményeikről beszélgetni vágyó kismamákat. A lelki folyamatok, az emlékek fontosak és támogató közösségben különösen sokat jelenthet ezek feldolgozása. A téma moderátora Renkó Krisztina dúla lesz, a foglalkozás címe pedig A szülés arcai: Meséld el! Hallgasd meg!

A programok helyszíne: Népi Technika közösségi terme Zentán. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvénysorozatra, amelynek minden egyes programja ingyenes lesz.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tigrisszúnyog által terjesztett vírusfertőzés betegített meg izlandi turistákat Spanyolországban - illusztráció
2019. JÚNIUS 16.
[ 19:46 ]
Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük, ezt már nagyjából tudjuk, ha még felénk keverik is a nemzetközi nőnapot az anyák napjával. De mi a helyzet az apákkal? Nekik nincs napjuk? De igen. Ma, június 16-án van apák napja. Bár még elég kevesen tudják, létezik az apák napja is, mely az egyházi naptárban...
2019. JÚNIUS 16.
[ 9:41 ]
Pénteken derült ki, hogy valaki eltalálta az 5+2-es telitalálatot az eheti Eurojackpot húzáson, ezzel 55 280 363 eurót nyert. Szombaton azonban az is kiderült, hogy a nyertes szelvényt Csehországban adták fel – írja a Radio Praha. Az 55 280 363 eurós nyeremény átszámolva nagyjából 1,4 milliárd cseh koronát jelent, amivel...
2019. JÚNIUS 15.
[ 19:57 ]
Az országos és a fővárosi melegrekord is megdőlt szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Budapesten ezen a napon mostanáig 34,2 volt a csúcshőmérséklet, ezt 1986-ban Budakalászon mérték. Most viszont Újpesten 34,7 fokig melegedett fel a levegő. Az országos rekord 35 fok volt, amelyet...
2019. JÚNIUS 15.
[ 18:14 ]
Beolvasás folyamatban