Magazin
Zenta: Ismeretterjesztő programok a Születés hete 2019 alkalmából

Vajdaság több településéhez hasonlóan Zentán is érdekes programokkal, köztük különféle tájékoztató előadásokkal és foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket a Születés hete alkalmából. A Tisza-parti település programjai május 22-én kezdődnek és 26-án zárulnak.

Május 22-én, szerdán, 16 órai kezdettel Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtás címmel hirdettek tájékoztató előadást, melyen a vészhelyzetekre készítenek fel. Nagyon sok múlik azon, hogy ne essünk ilyenkor pánikba, tudjuk, mit kell tenni, felismerjük, hogy valóban veszélyes helyzet van. Az idő pedig a legfontosabb tényező, az első 5 perc kulcsfontosságú ilyen esetekben. A legtöbb baleset során azonnal és helyben is segíthetünk a bajba jutott gyermekeken.

Szó lesz az újraélesztésről a gyakorlatban, fejsérülésekről, kisebb vérzésekről, törések-, sebek ellátásáról, allergiáról, magas lázról, mérgezésekről, fulladásokról, és más sürgős esetekről, melyeknél életet menthetünk. A témakör előadója Erdelji Jasmina, a Vöröskereszt munkatársa.

Május 24-én, pénteken, 17:00 órától Zumba Kids várja a gyerekeket. A 2-5 éves korosztály örülhet a táncos mozgásnak Gyetvai Hajnalka oktató irányításával.
Május 25-én, szombaton több programot is szerveznek. 15 órától Cvetković Andrea, szülésznő beszél arról, hogy Mit tehetnek a szülésznők a várandós és szülő nők helyzetének támogatásában. Ezen a felkészítő beszélgetésen az érdeklődők feltehetik különféle kérdéseiket.

16:15 órától a születés utáni teendőkre tér ki Lengyel Krisztina védőnő. Elsősorban a fürdetés, köldökápolás, öltöztetés, babakelengye, a gyermekágy fogalma áll a tanácsadás középpontjában.

A szombati nap folytatásában, 17:15-től Kiss Noémi, önkormányzati dolgozó tart előadást a gyermekvállalás anyagi hátteréről, vagyis az igényelhető támogatásokról, juttatásokról, s ezek intézéséről tájékozódhatnak.

Szombaton 18 órától szülészeti-nőgyógyászati-, csecsemős-nővér ismerteti a kórházi napok történéseit. A felkészítő beszélgetés hasznos tanácsokkal szolgálhat majd a szülés előtt álló kismamáknak. Györe Zita nővér válaszol a témával kapcsolatos kérdésekre.

Május 26-án, vasárnap, 14:00 és 15:30 óra között a Medica Netter elnevezésű rehabilitációs központ szakemberei ismertetik a baba fejlődésének legfontosabb, korai szakaszát, az első 3 évet. Szó lesz mozgásfejlődésről, babaúszásról, logopédiai témákról, gyógypedagógiáról és pszichológiai kérdésekről.

Vasárnap, 16:00 órától Intim tudatosság címmel a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet. A műanyag, nem lebomló termékek egyre több problémát okoznak a környezetünkben, ezért nagyobb hangsúly kell helyeznünk a lebomló termékek kiválasztására, a tudatos vásárlásra, még a tisztasági betétek esetében is. Az előadók: Gere Kovács Judit, Rác Szabó Luca, tapasztalt mosható intimbetét és intimkehely használók.

Május 26-án 17:30 órai kezdettel a Fejlesztő női kör várja a szülés-élményeikről beszélgetni vágyó kismamákat. A lelki folyamatok, az emlékek fontosak és támogató közösségben különösen sokat jelenthet ezek feldolgozása. A téma moderátora Renkó Krisztina dúla lesz, a foglalkozás címe pedig A szülés arcai: Meséld el! Hallgasd meg!

A programok helyszíne: Népi Technika közösségi terme Zentán. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvénysorozatra, amelynek minden egyes programja ingyenes lesz.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ronnie és Donnie Galyon 68 éves volt. Meghaltak a világ leghosszabb életű összenőtt ikrei - írja a Dayton Daily News-ra hivatkozva ATV.hu. A hasuknál összenőtt férfiak július 4-én haltak meg egy daytoni hospice-ban, Ohio államban. Halálhírüket testvérük, Jim Galyon közölte a helyi médiával. Az ikrek 1951. október...
2020. JÚLIUS 7.
[ 8:54 ]
Apró, egzotikus békát fedeztek fel egy walesi élelmiszerbolt banánjai között, a rejtőzködő kétéltű több mint 8000 kilométert tett meg Kolumbiából - írta a BBC hírportálja hétfőn. A carmarthenshire-i Llanelli város Asda szupermarketének egy éles szemű dolgozója vette észre a hüvelyknyi állatot június 29-én....
2020. JÚLIUS 6.
[ 11:51 ]
Rózsaszínűvé változott egy gleccser az olasz Alpokban. Kutatók szerint a furcsa jelenséget algásodás okozza, az algák elszaporodása pedig az éghajlat-változás, a globális felmelegedés egyik tünete. A lombardiai Gavia-hágó háromezer méter magas pontján kutatók tanulmányozzák az esetet. "Az alga nem veszélyes,...
2020. JÚLIUS 6.
[ 7:36 ]
Beolvasás folyamatban