Magazin
Zenta: Ismeretterjesztő programok a Születés hete 2019 alkalmából

Vajdaság több településéhez hasonlóan Zentán is érdekes programokkal, köztük különféle tájékoztató előadásokkal és foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket a Születés hete alkalmából. A Tisza-parti település programjai május 22-én kezdődnek és 26-án zárulnak.

Május 22-én, szerdán, 16 órai kezdettel Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtás címmel hirdettek tájékoztató előadást, melyen a vészhelyzetekre készítenek fel. Nagyon sok múlik azon, hogy ne essünk ilyenkor pánikba, tudjuk, mit kell tenni, felismerjük, hogy valóban veszélyes helyzet van. Az idő pedig a legfontosabb tényező, az első 5 perc kulcsfontosságú ilyen esetekben. A legtöbb baleset során azonnal és helyben is segíthetünk a bajba jutott gyermekeken.

Szó lesz az újraélesztésről a gyakorlatban, fejsérülésekről, kisebb vérzésekről, törések-, sebek ellátásáról, allergiáról, magas lázról, mérgezésekről, fulladásokról, és más sürgős esetekről, melyeknél életet menthetünk. A témakör előadója Erdelji Jasmina, a Vöröskereszt munkatársa.

Május 24-én, pénteken, 17:00 órától Zumba Kids várja a gyerekeket. A 2-5 éves korosztály örülhet a táncos mozgásnak Gyetvai Hajnalka oktató irányításával.
Május 25-én, szombaton több programot is szerveznek. 15 órától Cvetković Andrea, szülésznő beszél arról, hogy Mit tehetnek a szülésznők a várandós és szülő nők helyzetének támogatásában. Ezen a felkészítő beszélgetésen az érdeklődők feltehetik különféle kérdéseiket.

16:15 órától a születés utáni teendőkre tér ki Lengyel Krisztina védőnő. Elsősorban a fürdetés, köldökápolás, öltöztetés, babakelengye, a gyermekágy fogalma áll a tanácsadás középpontjában.

A szombati nap folytatásában, 17:15-től Kiss Noémi, önkormányzati dolgozó tart előadást a gyermekvállalás anyagi hátteréről, vagyis az igényelhető támogatásokról, juttatásokról, s ezek intézéséről tájékozódhatnak.

Szombaton 18 órától szülészeti-nőgyógyászati-, csecsemős-nővér ismerteti a kórházi napok történéseit. A felkészítő beszélgetés hasznos tanácsokkal szolgálhat majd a szülés előtt álló kismamáknak. Györe Zita nővér válaszol a témával kapcsolatos kérdésekre.

Május 26-án, vasárnap, 14:00 és 15:30 óra között a Medica Netter elnevezésű rehabilitációs központ szakemberei ismertetik a baba fejlődésének legfontosabb, korai szakaszát, az első 3 évet. Szó lesz mozgásfejlődésről, babaúszásról, logopédiai témákról, gyógypedagógiáról és pszichológiai kérdésekről.

Vasárnap, 16:00 órától Intim tudatosság címmel a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet. A műanyag, nem lebomló termékek egyre több problémát okoznak a környezetünkben, ezért nagyobb hangsúly kell helyeznünk a lebomló termékek kiválasztására, a tudatos vásárlásra, még a tisztasági betétek esetében is. Az előadók: Gere Kovács Judit, Rác Szabó Luca, tapasztalt mosható intimbetét és intimkehely használók.

Május 26-án 17:30 órai kezdettel a Fejlesztő női kör várja a szülés-élményeikről beszélgetni vágyó kismamákat. A lelki folyamatok, az emlékek fontosak és támogató közösségben különösen sokat jelenthet ezek feldolgozása. A téma moderátora Renkó Krisztina dúla lesz, a foglalkozás címe pedig A szülés arcai: Meséld el! Hallgasd meg!

A programok helyszíne: Népi Technika közösségi terme Zentán. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvénysorozatra, amelynek minden egyes programja ingyenes lesz.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Boris Johnson brit kormányfő élettársától, Carrie Symondstól megtagadták az amerikai vízumot - jelentette a New York Post című amerikai napilap. A lap értesülései szerint Symondstól feltehetően azért tagadták meg a beutazást, mert tavaly Szomáliföldön - a Szomáliához tartozó, ám de facto önálló államként...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 8:41 ]
Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. A kutatásról beszámoló The Irish Post...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 20:48 ]
Évente átlagosan 120 illegálisan elejtett tigris maradványait foglaltak le 2000 óta egy jelentés szerint, amely a nagymacskák szigorúbb védelmére szólított fel. 1900-ban több mint 100 ezerre becsülték a világ tigriseinek számát. 2010-re mindössze 3200 maradt belőlük, ami negatív rekord. Azóta valamennyit nőtt a...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 16:03 ]
Beolvasás folyamatban