Magazin
Koronavírus: Fertőtlenítik, és két hétre karanténba rakják a bankjegyeket a kínai bankokban

Kínában egyre több dologgal próbálkoznak, hogy valahogy lassítsák a már több mint 1500 halálos áldozatot követelő koronavírus terjedését. Az egyik ilyen, elsőre viszonylag meglepő megoldás, hogy még a bankjegyeket is karanténba rakják - írja a Guardian egy kínai sajtótájékoztatóra hivatkozva.

Az elnökhöz közeli rendészeti vezetők vették kézbe a koronavírus-járvány kezelését. A rendszer sok gyengesége felszínre került, de a népharag nem érte el Pekinget.

A dolog úgy néz ki, hogy a fertőzött régiókból származó, a kínai központi bankba eljutó bankjegyeket először UV-fénnyel fertőtlenítik, majd magas hőmérsékletnek teszik ki, hogy elpusztítsák a kórokozókat.

Ezután a bankjegyek 7-14 napra karanténba mennek, hogy tényleg biztosan elpusztuljanak a koronavírus, a szabad levegőn amúgy csak néhány órán keresztül életképes kórokozói, és csak ezután engedik tovább a pénzeket azokba a régiókba, ahol még nincs jelen a fertőzés.

Hogy ne fogyjanak ki a bankjegyekből, vésztartalékokat nyomnak, a járvány epicentrumának számító Hubej tartományba 4 milliárd jüan értékben küldtek új, garantáltan fertőzésmentes bankjegyeket a kínai holdújév előtti napokban.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a bankok fertőtlenítési protokollja mennyire hatásos, mivel az utóbbi években egyre elterjedtebb lett Kínában a mobilos fizetés a készpénzessel szemben. Egy 2017-es Ipsos-felmérésben a megkérdezettek háromnegyede mondta azt, hogy egy hónapon keresztül is elvannak úgy, hogy nem hasznának 100 jüannál több készpénzt.

Az viszont biztos, hogy a hivatalosan Covid-19 nevű vírus a cseppfertőzésen és a közvetlen kapcsolaton túl fertőzött tárgyakkal is képes terjedni, ezért nem árt az óvatosság a bankjegyeknél, írja az index.hu.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy személy könnyebben megsérült kedd délelőtt 11 óra tájban, amikor Bajmok és Misityevó között egy kamion hátulról belefutott egy traktor pótkocsijába. Az anyagi kár jelentős. Az ütközés során a traktor felfordult, annak vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett, s kórházi ellátásra szorult. A vizsgálatok...
2020. MÁRCIUS 31.
[ 16:18 ]
Siouxsie Wiles és Toby Morris a The Spinoff magazin két szerzője a WHO és a CDC adatai alapján hasznos ábrát állított össze arról, hogyan különíthető el a most gyakran fellépő három fertőző betegség, a Covid-19, az influenza és a nátha. Természetesen az ábra nem helyettesíti az orvost, és ha súlyosnak érezzük a...
2020. MÁRCIUS 28.
[ 8:13 ]
Annak ellenére, hogy sokan döntenek úgy, szájmaszkot viselnek, mégis kevesen tudják, hogy ennek is megvannak a maga szabályai és, hogy önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen. A koronavirus.gov.hu-n közzétett tájékoztató idézte az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amely szerint az egészséges embereknek nem...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 22:06 ]
Beolvasás folyamatban