Magazin
Lecsap az oltásellenesek álhírekre a Youtube, a Facebook és a Twitter

A három legnagyobb közösségimédia-platform – a Facebook, a Twitter és a YouTube – közölte, hogy összehangolt támadást indítanak a koronavírus-vakcináról terjesztett ál- és rémhírek ellen.

A hetekben több cég is bejelentette, hogy sikeres klinikai teszteket végeztek koronavírus ellen használható oltóanyagokkal. A bejelentések után hamar szárnyra kaptak a megalapozatlan összeesküvés-elméletek, amik az egyes vakcinák hatékonyságát kritizálták. Ez a gyakorlat rengeteg kárt okozhat olyan időkben, amikor az egyes országok egy világjárványt próbálnak felszámolni az oltások segítségével.

A megosztott információk tényellenőrzését (fact checking) a Full Fact nevű jótékonysági szervezet vállalta magára. Még nem világos, hogy a kezdeményezés hogyan javíthatja az álhírek elleni küzdelmet, de máris csatlakozott hozzá az egyesült királyságbeli Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztérium; a kanadai adatvédelmi hivatal, a Reuters Újságírást Tanulmányozó intézete (Reuters Institute for the Study of Journalism), az Africa Check és öt további nemzetközi tényellenőrző szervezet.

A projektet a Facebook finanszírozza, az indulása januárra várható; addig a résztvevő feleknek ki kell dolgozniuk a félretájékoztatás kezelésére vonatkozó szabályokat, valamint a téves információkra való reagálás egységes módszereit. Nagyjából januárban kezdődhet az oltások bevezetése – többek között azokban a térségekben, ahol a vakcinákkal kapcsolatos rémhíreket terjesztik a közösségi médiában. Ilyenekből van bőven: egyesek szerint az oltásoknak súlyos mellékhatásai vannak; mások szerint nem tesztelték őket megfelelően; megint mások szerint Bill Gates trükkje az egész, csak hogy mikrocsipet ültethessen az emberekbe.

A Facebook tényellenőrző stábjaként is működő Full Fact idén 160 alkalommal végzett tényellenőrzést a koronavírussal és az oltásokkal kapcsolatban, és több ezer posztot láttak el figyelmeztető címkével. Egy másik szervezet, a Digitális Gyűlölet Elleni Központ ugyanakkor vitatja, hogy a Full Fact tevékenysége hatásos lenne, mivel a kérdéses bejegyzések 95 százalékát nem távolítják el, és így hatalmas közönséghez juthat el.

„A rossz információk életeket tehetnek tönkre, és mindannyiunk felelőssége, hogy ott küzdjünk ez ellen, ahol csak tudunk. A koronavírus-járvány és a járványt követő hamis állítások tömkelege megmutatta, hogy a probléma csak kollektív megközelítéssel oldható meg.”

mondta a BBC-nek Will Moy, a Full Fact vezérigazgatója.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az érsekújvári kávézó teljes profilváltással igyekszik átvészelni a járvány miatti nehéz időket. A koronavírus-járvány miatti intézkedéseket Szlovákiában is megsínylik a vendéglátósok, ám egy felvidéki kávézótulajdonos kreatív ötlettel állt elő. Peter Kecskés kávézója egy lakótelepen működik...
2020. DECEMBER 1.
[ 16:33 ]
Új, az online térben zajló művészeti-gasztronómiai kalandra invitálja a művészet és a gasztronómia kedvelőit az újvidéki Matica srpska képtára. A Művészet íze című játék december és január folyamán tart a galéria közösségi oldalain. A játék lényege, hogy minden héten bemutatnak egy-egy olyan műalkotást,...
2020. DECEMBER 1.
[ 13:47 ]
Azokban a családokban, ahol bizonyítottan koronavírus-fertőzött van, amennyiben ezt a körülmények engedik, egy helyiségben kell elkülöníteni a fertőzöttet, tanácsolta az RTS műsorának vendégeként Violeta Rakić, a Batut közegészségügyi intézet epidemiológusa, hozzátéve, a közös helyiségeket pedig, miután a...
2020. DECEMBER 1.
[ 9:01 ]
Beolvasás folyamatban