Magazin
Martonos: A tábor, amelyben mindenki jól érezte magát 
Betűméret:             

Érezd magad jól! Egyszerűen csak ez a neve annak a tábornak, amit Martonoson rendeztek meg a múlt héten immár negyedik alkalommal az Etno Cabana tájházban. A tábort martonosi fiatal lányok csapata találta ki és szervezte meg helybéli és a faluból elszármazott gyermekek részére. Játék, kézművesség, tánc és csapatépítés töltötte ki a gyermekek napjait. A szervezők közül Bagi Valentinával és Sárkány Klaudiával beszélgettünk, illetve néhány résztvevő gyerekkel.

- 2020-ban szerveztük meg először a tábort, úgyhogy már negyedik éve vagyunk itt az Etno Cabanaban - számolt be róla Valentina. - Úgy jött az ötlet, hogy a barátnőkkel összejöttünk, s megbeszéltük, hogy szeretnénk a gyerekeknek itt valamit létrehozni Martonoson. Igazából csak az volt a cél, hogy Martonoson legyen. Mi is régen jártunk táborokban, s azt láttuk, hogy lassan kezd a szokás kiveszni, nincsenek emberek, akik szabad idejükben szerveznének a gyerekeknek programokat, s akkor úgy döntöttünk, hogy majd szervezünk mi egyet.

Nagyon sok gyerek van itt, talán itt van az egész falu összes gyereke. Hányan vannak?

- A kicsik csoportjában 25-en vannak, a középső csoportban 45-en, a nagyok, a 12 éven felüliek csoportjában pedig 5-en – sorolja Klaudia. - Hogy hogyan tudjuk őket egyben tartani? Igazából nagyon fontos a szervezettség. Kevesen vagyunk, de mégis megoldjuk, mindig van, aki megcsinálja az uzsonnát, van, aki a kézműves foglalkozást vezeti, közben többiek készülünk a játékokkal. Igazából a gyermekek együttműködése is szükséges, a figyelme.

Olyan gyerekek is vannak, akiknek a családja már nem is Martonoson él.

- Igen, így van – mondja Valentina. - Úgy szerveztük a tábort, hogy elsősorban martonosi gyerekeknek szánjuk, de megszólítottuk azokat a szülőket is, akik családostól elköltöztek, hogy hozzák haza ők is a gyermekeiket. Ismerkednek a szüleik szülőfalujával, meg az itteni gyerekekkel. Szerintünk fontos az innen elszármazott szülőknek, hogy a gyermekeik az itteni gyerekekkel ismerkedjenek, barátságokat kössenek.

Most is játszanak a gyerekek, milyen játékokat játszanak a táborban?

- Amikor ilyen sokan vagyunk, akkor olyan játékokat válogatunk, amiket nagyok és kicsik is tudnak együtt játszani, mindnyájan élveznek. Ezek főleg úgynevezett utánzós játékok, de sokszor játszunk fogócskát, készségfejlesztő játékokat, van labdázás. Sok a mozgós játék, hogy minél többet lehessünk kint a természetben - mondja Klaudia.

Itt vagyunk a tájházban. Vannak itt olyan játékok is, amelyekkel régen még a nagyszülők játszottak?

- Van gólyaláb, meg olyan billegős játék, amelyen a gyerekek az egyensúlyozást próbálják ki – sorolja Klaudia. - Mindkét lábbal felállnak rá, s azután billegnek, egyensúlyoznak rajta. Hátul még van egy henger alakú kerékszerűség. Ilyesmit gyermekkoromban láttam utoljára. Ez most egy új elem itt a tájházban, s azon is nagyon szeretnek a gyerekek játszani.

Rengeteg régi cserépedényt látok itt. A gyerekek azzal is megismerkednek, hogy ezeket a nagyszülők régen mire használták?

- A tájház konyhai részében is voltunk bent, s átbeszéltük a gyerekekkel, hogy miért van bent falitányér. Láttunk mozsarat, régi vasalót. Így próbáltuk feleleveníteni, hogy azokat hogyan használhatták. Mondtam a gyerekeknek, hogy fényképezzék le ezeket, s kérdezzék meg otthon, mit használnak most ezek helyett – teszi hozzá nevetve Valentina.

Bite Dávid, Bajusz Alex, Csonka Balázs és Berkó Zalán is részt vett a táborban. Elmesélték, hogy sokat játszottak, kézműveskedtek. A tájházban érdekesek voltak számukra például azok a szerszámok, amikkel régen a lovakat fogták be a kocsi elé. Dávid elmesélte, hogy nagyapjának is volt lova, s nagyon emberségesen kellett bánni a jószággal. Egy-két barátja szüleinek van még otthon lova manapság is. Alexnek a Mókusok a házból ki elnevezésű játék tetszett a legjobban, Balázsnak ás Zalánnak pedig az evolúciós játék. Elmesélték, hogy voltak a tűzoltóknál is sütögetni, a falu központjában pedig zászlószerzéses játékot játszottak. Annak is örülnek, hogy új barátokat is szereztek.

A rövid interjúk után felkerekedett az egész tábor, Martonos központjába vonultak, ahol már várta őket egy tűzoltókocsi, hogy egy kis hűsítőt kapjanak a nagy melegben.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A viharos időjárás és szél ledöntött egy óriási hirdetőtáblát az indiai Mumbaiban. Az első beszámolók szerint harmincöt embert sodort magával a toronyház magasságú építmény. Az eddigi jelentések 14 halálos áldozatról szólnak. Jelenleg is túlélőket keresnek a romok között. Nagyerejű porvihar csapott le India...
2024. MÁJUS 14.
[ 8:29 ]
A horgosi ​​határátkelőhelyen a vámosok megakadályozták, hogy vasárnap egy autóbusz utasa 67 darab ezüst- és aranypénzt próbáljon becsempészni az országba. A szabálysértést akkor fedezték fel, amikor a Németország-Bulgária útvonalon közlekedő autóbusz belépésre jelentkezett Szerbiába. Az autóbusz belterének...
2024. MÁJUS 13.
[ 20:19 ]
A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola felsős diákjai a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében a gyöngyfűzés, gyertyamártás, a nemezelés, a bútorfestés és a kovácsmesterség fortélyaiba nyerhettek bepillantást különböző kézműves mesterek segítségével. Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar...
2024. MÁJUS 13.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban