Magazin
Kezdődhet a téli madáretetés
Betűméret:             

Az első fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig van a madáretetés szezonja. Ez leginkább márciusig, elhúzódó tél esetén akár áprilisig is eltarthat.

A madarakat a közvélekedéssel ellentétben nem azért etetjük, hogy életben maradjanak, erre emberi segítség nélkül is képesek. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a vidékünkön mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál. Ugyanakkor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a vízimadarakat ne etessék, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba!

Ugyanis vendégeinknek nagy szükségük van a kihelyezett, magas energiatartalmú táplálékokra ahhoz, hogy megőrizhessék a súlyukat, és jó kondícióban legyenek a tavaszi költési időszakra.

Az etetési időszak vidékünkön az első fagyok beköszöntétől azok tartós megszűnéséig tart. Előfordul, hogy az évnek ez a periódusa november elejétől egészen áprilisig tart. Szakértők azt ajánlják, ha a madáretetést új helyen szeretnénk bevezetni, már akár szeptember elején elkezdhetjük. Az áprilisig tartó etetést az indokolja, hogy ekkorra jellemzően kiürülnek a természetes maglelőhelyek, illetve a növények fejlődése sem indul még be. Ezért abban az esetben, ha sok magevő (pl.: erdei pinty, meggyvágó) látogatja az etetőnket, gondoskodjunk aprómagvas keverékről és almáról számukra!

Az etető elhelyezése, feltöltése és karbantartása

Az etető mindenekelőtt olyan helyen legyen, ahol a madarak biztonságban lehetnek a házi macskáktól, de nem szükséges a feltöltésükhöz semmiféle nyaktörő akrobatamutatvány. Ajánlatos minden sűrűbb bokortömegtől 3-4 méter távolságra lennie az etetőnek, így a megbújó ragadozó támadása esetén van elég idejük a madaraknak elillanni. Bár megfigyelhetjük, mindig hagynak legalább egy őrszemet a csapatban, aki a madáretető tetejéről, vagy a közeli fáról kémleli a területet, és jelez a többieknek baj esetén.

Az etetőket – legyen az függő vagy alulról támasztott házikó – érdemes évente legalább egyszer vagy kétszer kitisztítani. A gazdaboltokban kapható kímélő fertőtlenítő szerek alkalmasak e célra, de használatuk után mindig alaposan öblítsük ki/mossuk át az etetőt.

Vásároljunk mindig megbízható forrásból, jó minőségű madáreledelt! A legtöbb madárnak megfelelő eleség a napraforgó. Az olcsóbb, “szemetes” napraforgó az igazán jó, hiszen ebben törött szemek is vannak, amit a kistestű madarak, amelyek nem tudják feltörni az ép napraforgószem héját, el tudnak fogyasztani.

A téli etetés során alkalmazható madáreleségek három csoportba sorolhatóak, melyeket együtt érdemes alkalmazni, és így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt az etetők minden madarának – megközelítően 50 madárfajnak vidékünkön – minden igényét ki tudjuk elégíteni.

Ezek a következő eleségek:

– olajos magvak: napraforgó, köles, további aprómagvak, illetve a drágább, kiegészítésnek tökéletes dió, fekete dió, mogyoró

– állati zsiradék: a faggyú, a kacsa-, liba- vagy sertésháj; a sertés zsírszalonna; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, cinkegolyó

– gyümölcs: legfőképp alma

A legtöbb nálunk telelő madár szereti az őrölt madáreledelt és a félbe vágott almát, de kis megfigyeléssel megtudhatjuk, pontosan milyen fajok látogatnak el telente hozzánk, és célirányosan készülhetünk az érkezésükre.

A napraforgóbelet nagyon szeretik a verebek, cinegefélék és pintyek is. A rigóknak helyezzünk ki gyümölcsöt. A lehullott, esetleg sérült almák is tökéletesek erre a célra, amit a szajkó is szeret – ő félénkebb és igen mozgékony madár lévén keveset fordul meg háztájakon. Akár már ősz elején kihelyezhetünk egy-egy almát, hogy a hosszú útra induló madaraknak segítsük a zsírtartalék-felhalmozását. A vörösbegyek a lisztkukacot kedvelik, amit frissen vagy szárítva is kitehetünk egy asztalkára vagy az etető közelébe a talajra.

A vízről is gondoskodjunk!

Az olajos magvakkal táplálkozó madarak sem mindig nyernek annyi folyadékot a táplálékukból, amennyi szükséges lenne. De fagyos időben nincs esélyük máshol találni folyadékforrást. Sekély madárfürdő kihelyezésével kényelmesen fel tudják venni a szükséges folyadékmennyiséget is. Ha befagy, a legegyszerűbb meleg vízzel kiolvasztani.

Segítsük őket egész évben!

Mi az, amit mi kapunk mindezért cserébe? A nálunk védett seregély, illetve a tavasszal költő, kistestű madaraink (vörösbegy, cinegefélék) szívesen lakomáznak a fű közt élő lárvákból, ezáltal számos kártevő ízeltlábú utódait eszik meg. De ahhoz, hogy ez hosszú távon működjön, le kell mondanunk a rendszeres rovarölő szeres védekezésről, és kihelyezhetünk a telkünk fáira költőládákat.

Ezen kívük felbecsülhetetlen értékű megfigyelési élményt, új ismereteket szerezhetünk a madárfajokról, a viselkedésüktől kezdve a táplálkozási szokásaikon át egészen a fajok közti hierarchiáig. Használjunk ki minden alkalmat ahhoz, hogy segítsük ezeket a csodás teremtményeket! Egy dolog garantált: nem bánjuk meg.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Botladozó Biden (Videó) - illusztráció
2024. FEBRUÁR 21.
[ 14:22 ]
Saját cipőmárkát mutatott be Donald Trump republikánus elnökjelölt, egy nappal azután, hogy több mint 350 millió dolláros pénzbüntetésre ítélték. Saját cipőmárkát indított Donald Trump. A republikánus elnökjelölt szombaton mutatta be az aranyszínű cipőt a Philadelphiában, a Sneaker Con nevű cipőkonferencián,...
2024. FEBRUÁR 18.
[ 7:48 ]
Hertelendyfalván a Házasság Hete rendezvénysorozat szerdai, Bálint-napi nyitóeseménye után, a második alkalomra péntek este, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székházában került sor. A közönség Kürtössy Pétert, a Petőfi Sándor Program Ürményházán, Versecen és Nezsényben tevékenykedő...
2024. FEBRUÁR 17.
[ 17:21 ]
A közkedvelt szerbiai téli üdülőhelyen, a Kopaonikon próbált jó üzlet reményében kábítószert árulni egy szabadkai drogdíler. A 26 éves fiatalember nem sokáig terítette a drogot, a rendőrség lecsapott rá egy szállodában. Kábítószer előállítása és forgalmazása miatt eljárás indul ellene. A hatóságok mintegy 60...
2024. FEBRUÁR 16.
[ 9:59 ]
Beolvasás folyamatban