Magazin
Birkanyíró- és birkapörköltfőző fesztivál volt Zentán
Betűméret:             

A vásártéren az évszakhoz képest hűvösebb idő ellenére az idén is vidám hangulatban telt a birkatenyésztők, a nyírók és a birkapörkölt-főzők jegyében megrendezett összejövetel. A birkanyíró versenyre az idén 21-en neveztek be, emellett 52 főzőcsapat bográcsában rotyogott az ízletes birkapörkölt.

A hagyományokhoz híven a jószágbemutatót is megrendezték, amelyen Ile de France, Wittenberg és hazai sárgafejű juhokat tekinthettek meg az érdeklődők.

A rendezvény hagyományosan a Flamenco mazsorettklub növendékeinek és a Szent Miklós Pálinkalovagrend felvonulásával kezdődött. A népünnepély résztvevőit Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke köszöntötte.

- A néphagyomány szerint az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától számítják, A gazda ember ekkor megújult erővel és az elmúlt év tapasztalataival felvértezve kezd hozzá a télen megálmodott tervek végrehajtásához, és egyre nagyobb kihívás ezeket az elképzeléseket megvalósítani – nyilatkozta a gazdakör elnöke és hozzátette, a juhászok dolga régen sem volt könnyű, hisz egy napon akár száz birkát is meg kellett nyírniuk, az viszont túlzás nélkül állítható, hogy manapság még nehezebb a dolguk, hiszen egyszerre több területen is helyt kell állniuk.

– Rendezvényünk célja, a néphagyományokat közelebb hozni a fiatal korosztályhoz, megmutatni az elmúlt évszázadok életstílusát, hogy a vidékünkön is miképpen tudtak fennmaradni és fejlődni a gazdaemberek – mondta és rámutatott, hogy a zentaiak életének részévé vált ez a tavasznyitó sokadalom. Mint megjegyezte, a szervezőknek már a kezdetekben az volt az egyik célkitűzése, hogy nemzetközivé váljon a rendezvény, majd pedig a Magyarországról, Horvátországból, Erdélyből és Bánságból érkezett vendégeket köszöntve megjegyezte, hogy a rendezvény főszervezői, a Zentai Gazdakör és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége évek óta azon munkálkodik, hogy a Kárpát-medencében élő magyar gazdák egyként tudják megélni a sikereket, együtt megoldani gondjaikat és egymással karöltve örülni munkájuk gyümölcsének.

Az idei fesztivált Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere nyitotta meg, majd pedig Ft. Nagy József főesperes plébános megszentelte az újbúzát.

A kézi birkanyírásban az első helyezést Fehér Kristóf, 16 éves oromhegyesi fiú szerezte meg, a második Branislav Zubrecki, a harmadik pedig Horváth Gábor lett. A verseny legfiatalabb résztvevője, a 12 éves Csordás Kinga különdíjas lett.

Az idén azokat a birkanyírókat is díjazták, akik géppel végezték ezt a munkát. Közülük az első díjat Csabai Zsoltnak szerezte meg.

Az Ile de France fajtájú juhok kiállítói közül az első díjat Szilágyi Dénesnek, a másodikat Tóth Ervinnek, a harmadikat pedig Csicsmán Dénesnek ítélte oda a bírálóbizottság.

A Wittenberg fajtájú juhok gazdái közül az első helyezett Borsos Csaba, a második Sóti Endre, a harmadik pedig Novák Károly lett. Az Ile de France fajtájú juhok legsikeresebb tenyésztőjének Mazović Ižót kiáltották ki.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az enyhe tél hatására jelentősen megnőtt a kullancsok száma a természetben, ami fokozott óvatosságot követel meg mindenkitől, aki szabadidős tevékenysége során zöld területekre látogat. Ráadásul új, vidékünkön eddig ismeretlen fajok is megjelentek. A Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán az InfoRádióban...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 8:09 ]
A madárinfluenza vírusának töredékeit fedezték fel a kereskedelmi forgalomban kapható tejminták körülbelül egyötödében Amerikában, derül ki az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) országos reprezentatív vizsgálatából. A Bloomberg beszámolója szerint, bár a vírus nyomainak jelenléte a tejben nem feltétlenül...
2024. ÁPRILIS 27.
[ 10:10 ]
Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. A hivatal adatai szerint a reggel fél kilenctől délután négy óráig tartó fizetős...
2024. ÁPRILIS 26.
[ 0:20 ]
Beolvasás folyamatban