Magazin
Újdonságok a zentai St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület táján
Betűméret:             

A tizenkilenc éves civil szervezet tagjai a Zentai Alkotóházban megrendezett sajtótájékoztatón bemutatták az új honlapjukat, de aktuális tevékenységükről és jövőbeni terveikről is beszámoltak.

Nagy Abonyi Szabolcs, az egyesület vezetője a jelenlévő újságíróknak elmondta, hogy www.longinus.rs internetes címen elérhető honlapjukat az egyesület egyik tagja, Sara Babić készítette, az oldalra az anyagok feltöltésének az oroszlánrészét pedig Horváth Andor, a Szabadkai Városi Múzeum munkatársa végzi.

A St. Longinus KHE vezetője a honlap kapcsán elmondta, hogy a honlap készítése során arra törekedtek, hogy mindenki számára egyszerű legyen a böngészése. A weboldal címlapján a látogatók nyomon követhetik, hogy a közeljövőben hol és mikor lépnek fel az egyesület tagjai. Az oldalon lejjebb görgetve a Blogszekcióban pedig különböző történelmi témákról olvashatnak a látogatók. A Kutatások hivatkozás alatt az oldalon böngészők a középkori társadalom jellegzetes karaktereiről, szokásaikról, mindennapjaikról, az ünnepeikről, a korabeli női és férfi viseletekről, ezek kiegészítő eszközeiről, a harcosok páncélzatáról és fegyverzetéről szerezhetnek tudnivalókat.

Úgyszintén külön hivatkozás alatt olvashatóak el az, hogy milyen tevékenységgel is foglalkoznak az egyesületen belül, emellett a velük kapcsolatos legfontosabb információk is egy külön internetes link alatt találhatóak az oldalon.

– Mindenkinek ajánljuk, hogy látogasson el új weboldalunkra, mert mindenki talál magának rajta érdekes, történelemmel kapcsolatos információkat, amelyeket olvasgatva akár kedvet is kaphat a kutatáshoz, e mellett pedig a diákok számára, házi feladatok elkészítésében is segítséget nyújthat a weboldalunk – hangsúlyozta ki az egyesület elnöke.

Nagy Abonyi Szabolcs, az egyesület vezetője elújságolta azt is, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően nemrég egy mikrobuszt és egy utánfutót sikerült megvásárolniuk, ami komoly előrelépést jelent az egyesület életében. Ugyanis így a legtöbb meghívásnak eleget tudnak tenni. Emellett korabeli ruhák elkészítéséhez nyersanyagot és egyéb, tevékenységükhöz szükséges eszközöket is sikerült beszerezniük.

Nagy Abonyi Szabolcs beszámolt arról is, hogy kiváló együttműködést sikerült kialakítaniuk a visegrádi Szent György Lovagrend zombori priorátusával. Így a zentai középkori hagyományőrző egyesület tagjai is segítenek lebonyolítani a lovagrend doroszlói Apród táborában zajló foglalkozásokat, illetve ők is szerveznek programokat a tábor résztvevőinek.

A St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület vezetője az általuk kitűzött jövőbeni célok kapcsán kiemelte, hogy mivel a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.- hez benyújtott egyik korábbi pályázatukon keresztül különböző nyersanyagok, így faanyagok vásárlására is sikerült támogatást szerezniük így ezeket egy ostromgép elkészítésére használják majd, amit, az elkészülését követően úgyszintén be szándékoznak mutatni a nagyérdeműnek.

Az egyesület vezetője elmondta, hogy folyamatosan komoly hangsúlyt fektetnek a tagtoborzásra is Ezért egy iskolaprogramot is kidolgoztak, amely keretében az általános iskolák felsős diákjainak, az elméleti tudnivalók mellett azt is bemutatnák, hogy középkorban milyen fegyverekkel harcoltak és miképpen is használták ezeket és a korabeli táncokat is bemutatnák, hátha valaki közülük kedvet kap az egyesülethez való csatlakozáshoz.

Ezzel párhuzamosan egy vlog sorozatot elindításán is gondolkodnak s, amelynek részei közvetlenül bemutatná a zentai haditornászok és udvarhölgyek tevékenységét, ez mellett az egyesületen belül uralkodó hangulatból is ízelítőt kapnának a nézők.

Nagy Abonyi Szabolcs megemlítette azt is, hogy jövőre, az egyesület fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából több nyílt napot is meg szeretnének rendezni.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Július 11-én és 12-én reggel nyolc és délután négy óra között aszfaltozási munkálatok miatt teljes mértékben lezárják a forgalmat az adai Tisza hídtól Padé bejáratáig vezető útszakaszon, így az adott időszakban az Arankán átvezető hídon sem lehet majd közlekedni – tette közzé a csókai Max Rádió.
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:44 ]
A belügyminisztérium közlekedésrendészeti igazgatóságának munkatársai ma 11 óra 30 perc körül leállították és kizárták a forgalomból a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) R. M.-et (23). A fiatal férfi 195 kilométeres óránkénti sebességgel haladt Suzuki típusú motorkerékpárjával Laćarak település azon...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:44 ]
Joe Biden amerikai elnök feje fölött gyülekeznek a sötét fellegek, ugyanis már nem csak a republikánusok és néhány demokrata tisztviselő, hanem hírességek is ajánlják, rosszabb esetben követelik, hogy lépjen vissza az újrázástól. Legutóbb még a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője, a híresen Trump-ellenes Stephen King...
2024. JÚLIUS 8.
[ 20:23 ]
Beolvasás folyamatban