Magyarország
Budapesten tárgyalt Manfred Weber

Konstruktívnak nevezte a magyar kormányfővel Budapesten folytatott tárgyalását az Európai Néppárt frakcióvezetője, aki a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra kedden. Manfred Weber azonban közölte azt is, hogy nem oldottak meg minden problémát Orbán Viktorral.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a Fidesz európai néppárti tagságáról indított vita valójában a bevándorlásról szól. Hozzátette: az Európai Unió külső határai és a keresztény kultúra védelméről, a migráció elutasításáról Budapest nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.

Manfred Weber találkozott Michael Ignatieffel, a Közép-európai Egyetem rektorával és Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is.

A német politikus a találkozó után azt mondta: vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania.

A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok - jelentette ki.

Manfred Weber kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott.

Elmondta: a Néppárt 80 tagból áll, közülük 13 kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A politikus mindegyik tagpárttal beszélni akar.

Manfred Weber fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, hogy olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni majd az amerikai diplomához.

Elmondta: ennek érdekében tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a Fidesz európai néppárti tagságáról indított vita valójában a bevándorlásról szól: a migrációhoz való viszony határozza meg, ki hogyan viszonyul az EPP-n belül a Fidesz tagságához.

Olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását, amelyekkel eddig is sok területen voltak vitái a nagyobbik kormánypártnak. Ezek szinte kivétel nélkül megszavazták a migránsok kötelező kvóta szerinti elosztást és a bevándorláshoz való viszonyuk is alapvetően eltér attól, amit a magyar kormány helyesnek gondol - tette hozzá.

Manfred Weber és Orbán Viktor szándéka egyaránt az, hogy a Fidesz az EPP-ben maradjon; mindkét félnek érdeke a megegyezés - jelentette ki.

Gulyás Gergely ugyanakkor kiemelte: a magyar kormányfő egyértelművé tette, hogy az Európai Unió külső határai és a keresztény kultúra védelméről, a migráció elutasításáról Budapest nem tud és nem is akar kompromisszumot kötni.

Az EPP frakcióvezetője tárgyalt Michael Ignatieffel, a Közép-európai Egyetem rektorával. Az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, támogatják Manfred Weber kezdeményezését, hogy az CEU Budapesten maradjon.

Mivel a magyar parlament által hozott törvény szerint a CEU nem vehet fel új diákokat amerikai akkreditációjú programjaiba, az egyetem továbbra is arra készül, hogy azokat Bécsben indítja el a következő tanévben - közölte.

Manfred Weber találkozott Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével. A megbeszélésről a Mazsihisz közleményt adott ki.

Ennek értelmében Heisler András elmondta, hogy a magyar zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve.

A tárgyaláson Heisler András "nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza". (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Delibláti
2019. MÁRCIUS 14. [ 3:24 ]

"A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni," jelentette ki a keddi budapesti látogatásáról Manfred Weber az Euronews-nak adott interjújában. https://hu.euronews.com/2019/03/13/weber-szerint-o-nem-targyalt-orbannal-hanem-megmondta-neki-mit-tegyen


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 13. [ 11:57 ]

Örülök, hogy Weber láthatott egy országot ahol hazaszerető politikusok irányítják az országot.


Magyarország gazdasága az idei első negyedévben 5,2 százalékkal bővült, ez az Európa-bajnok növekedés azt igazolja, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary...
2019. MÁJUS 22.
[ 13:21 ]
A honvédelmi és haderőfejlesztési program nemcsak a honvédségről szól, hanem a társadalomról, Magyarországról, a hon védelmének ügyéről is - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten egy szakmai konferencián. Benkő Tibor a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott előadásában...
2019. MÁJUS 22.
[ 12:46 ]
Megnyerte az ellenzéki kampányhajrát a Demokratikus Koalíció (DK), a párt beérte az MSZP-Párbeszédet és a Jobbikot a népszerűségi versenyben a Nézőpont Intézet EP-választások előtti utolsó felmérése szerint - mondta Nagy Dániel, az intézet kutatója az M1 aktuális csatornán szerdán. A DK-nak nagyon stabil,...
2019. MÁJUS 22.
[ 10:08 ]
Beolvasás folyamatban