Magyarország
PISA-felmérés: Minden területen javult a magyar diákok teljesítménye

Minden területen - szövegértésben, matematikában és a természettudományokban is - javult a 15 éves magyar tanulók teljesítménye a legújabb PISA-felmérés szerint - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A 2018 tavaszán végzett felmérés eredményeit kedden mutattat be a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország eredménye megközelíti a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD átlagát. Szintén pozitív, hogy a családi háttér miatti különbségek egyre kevesebb szerepet játszanak a magyar tanulók teljesítményében, kevesebb az iskolai hiányzás és a magyar tanulók 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett az életével.

Maruzsa Zoltán szerint a javuló tendenciák mögött ott vannak a köznevelésben elindított fejlesztések, az állami felelősségvállalás az iskolák fenntartásáért, a pedagógusok, a gyermekes családokat és az iskoláztatást segítő kormányzati intézkedések.

Az államtitkár azt is hangsúlyozza, hogy feladat van még bőven, holnaptól a 2021-es mérésre készülnek. A kormány jövőre 645 milliárd forinttal többet fordít oktatásra 2010-hez képest, 355 milliárddal többet pedagógus bérekre, dupláját az ingyenes tankönyvprogramra, háromszorosát az ingyenes gyermekétkeztetésre és folyamatosak az iskolafejlesztések.

Az OECD elemzése kiemeli, hogy a magyar tanulók szövegértésben a szociokulturális hátterükhöz képest jobban teljesítenek. A magyar tanulók szövegértésben a 2015-ben elért 470 pont helyett 476 pontot, matematikában 477 helyett 481 pontot, a természettudományok területén 477 helyett 481 pontot értek el. Ezzel Magyarország a résztvevő 79 országból a szövegértésben a 29-38. helyet (2015-ben 35-47.), a matematika területén a 31-37. helyet (2015-ben 35-39.), a természettudományokban a 29-34. helyet (2015-ben 34-39.) érte el - ismertette.

Szövegértésben a magyar eredmény Olaszországéval egyező, 8 ponttal elmarad Ausztriáétól, de 6 ponttal jobb Luxemburgénál. Matematikából Spanyolországéval egyezik meg, 3 ponttal jobb az Amerikai Egyesült Államok, de 6 ponttal rosszabb Olaszország eredményénél. A természettudományok területén a magyar eredmény 2 ponttal gyengébb a spanyolnál, ugyanakkor 3 ponttal jobb Oroszországénál és 13 ponttal jobb Olaszországénál - részletezte.

Elmondta: a szomszédos országok közül - társadalmi, anyagi helyzetünknek megfelelően - Ausztria (bár mindhárom területen romlott) és Szlovénia eredménye jobb a magyarnál. Horvátország szövegértésből, Szlovákia matematikából ért el néhány ponttal jobb eredményt, Szerbia, Románia, Ukrajna minden mutatója érdemben gyengébb a magyarnál.

A PISA-mérés ismét rámutatott arra az évtizedes állapotra, hogy a magyar oktatási rendszerben nagyok az eltérések, a kiváló és a gyengébb teljesítmények egyaránt jelen vannak. Csökkent ugyanakkor 2015-höz képest az alulteljesítők aránya: a szövegértés területén 27,5 százalék helyett 25,3 százalék (OECD átlag: 22,7 százalék), a természettudomány területén 26 százalék helyett 24,1 százalék (OECD átlag: 22 százalék), a matematika terén 28 százalék helyett 25,6 százalék (OECD átlag 24 százalék) teljesített a második képességszint alatt. A mindhárom területen alulteljesítő tanulók aránya 15,5 százalék, az OECD átlag 13,3 százalék - közölte.

Az államtitkár elmondta, a családi háttérnek Magyarországon valamennyi mérés szerint átlag feletti szerepe van a tanulók teljesítményére, a 2018-as mérés szerint a teljesítménykülönbségek 19,1 százalékát ez magyarázza. Ez egyértelmű javulás: 2015-ben ez a mutató 21,6 százalék, 2012-ben 23, 2009-ben pedig 26 százalék volt. Az OECD átlaga ezen a téren 2015-ben 12,9 százalék, 2018-ban pedig 11,9 százalék volt - sorolta Maruzsa Zoltán.

Hozzátette: a PISA-felmérés kérdezett az iskolai légkörről is. Magyarországon a 15 éves diákok 23 százaléka jelezte, hogy az előző hónapban legalább egyszer "piszkálták" a társai, ami pontosan megegyezik az OECD átlaggal. Az OECD országokban átlagosan a tanulók 21 százaléka hiányzott legalább egy napot az iskolából a PISA-teszt előtti két hétben, Magyarországon ez az arány csak 12 százalék. A magyar tanulók 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tanáraik szeretnek tanítani, az OECD átlaga 74 százalék. A magyar tanulók 68 százaléka azt mondta, hogy elégedett az életével, az OECD átlag 67 százalék. 90 százalékuk jelezte, hogy megtalálja a kiutat a nehéz helyzetekből, szemben az OECD 84 százalékával. A nemzetközi mérés adatai azt mutatják, hogy a magyar oktatás teljesítménye ezen a téren is megfelel a világ élvonalába tartozó országok átlagának - értékelte.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnök-helyettese elmondta: a háromévenkénti nemzetközi PISA-mérésben ezúttal 79 ország vett részt. A vizsgálatokat 2000 óta tartják, és egyre több ország csatlakozik hozzájuk, a kezdetekhez képest már kétszer annyi állam kapcsolódott be. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Turi István
2019. DECEMBER 5. [ 19:05 ]

Horvátok sem elégedettek az eredménnyel - https://www.dnevno.hr/vijesti/evo-pitanja-citalacke-pismenosti-s-pisa-ispitivanja-nasi-ucenici-su-ih-rijesili-porazavajuce-1403023/


Turi István
2019. DECEMBER 5. [ 19:01 ]

Egyik feladat-https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-50670270?ocid=socialflow_facebook&fbclid=IwAR1vwIq4cbhi0cSMZF0WlE_Yd-2oOPAiss3JSzoKaMixuRMDqLUygs4VwZo


Pontosító
2019. DECEMBER 5. [ 15:06 ]

Tisztelt István! A fenti kijelentést csakis egy féle képen lehet értelmezni -sajnos jól értelmezed. Országunkban a tanítás színvonala katasztrofálisan gyenge. Ennek sok oka van, és nem látszik az alagút vége. A megoldást a szakma tudja- ám meg sem hallgatják a döntéshozók. Az érvényben lévő tanterv meghozatala előtt a tanárok kb 16000 (tizenhatezer) módosítási javaslatot adtak be - egyet sem fogadtak el. Hát ennyit a szakmai javaslatokról. Igazad van eredménynek mutatják a kudarcot.


istván
2019. DECEMBER 4. [ 20:58 ]

Pontosító ! Elhiszem neked, ezért is írtam, hogy csalódást okoztál. Indulatos lehettél, én meg arra reagáltam, amit leírtál: "Mellesleg a PISA felmérést itt Szerbiában már évek óta nem végzik - pénzhiányra hivatkozva - de amig részt vettünk benne az EREDMÉNYEK KATASZTROFÁLISAK VOLTAK!" Ezt csak úgy lehet értelmezni, ahogy értelmeztem. Remélem, ezt elismered. A fenti "díszdoboz" inkább a félig telit mutatja be telinek.


Pontosító
2019. DECEMBER 4. [ 19:53 ]

Tisztelt István! Teljesen tájékozott vagyok az oktatás terén és nem csak a sajtóból. Az igazságot lehet ferdíteni és félremagyarázni. Gondolj a fél pohár vízre - félig üres/félig teli eszmecserére. Ami a hazai 45. helyet illeti ajánlom a következő cikket: www.blic.rs/vesti/drustvo/ rezultati PISA testa. Sokkal elgondolkodtatóbb mint a Vajma átvett írása. Bajok vannak az oktatásban itt is ott is, sajna az átgondolatlan "reformok" nem maradnak következmény nélkül.

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2019. DECEMBER 4. [ 20:33 ]
A Vajdaság Ma egy tényszerű anyagot hozott a szerbiai PISA-felmérésről. A hírben közölt tényeket azonban sokféleképpen lehet értékelni. Mint ahogy az meg is történt a különféle médiumokban. Pedig az adatok önmagukban is elgondolkodtatók.

istván
2019. DECEMBER 3. [ 20:40 ]

Pontosító ! Tiszteletet parancsoló felhasználónevet használsz, de nem vagy képben, csak nyomod a propagandát. Csalódást okoztál, néhányszor láttam épkézláb véleményed, de az már a múlt ... Egyébként én itthon-érzem magam. Nem köpködésről van szó, hanem az igazság elferdítésére mutattam rá. Egyet kell értenem Gyulával. Szánalom amit művelnek velünk. Hogy le-ne maradj: Szerbia a 45. helyet szerezte meg a PISA-felmérésen Itt van a Vajmán, nézz szét ...


Pontosító
2019. DECEMBER 3. [ 19:06 ]

Maradjunk csak itthon! Mai hír: a szerbiai diákok harmada funkcionális analfabéta! Lehet köpködni a szomszédokra - de ne feledjük, hogy kb 1400 középiskolás iratkozik innen Szerbiából az ócsárolt magyar iskolákba. Mellesleg a PISA felmérést itt Szerbiában már évek óta nem végzik - pénzhiányra hivatkozva - de amig részt vettünk benne az EREDMÉNYEK KATASZTROFÁLISAK VOLTAK! De igazuk van a fiataloknak: az Újvidéki najlon piacon mindenféle diploma megvehető. Aki nem hiszi járjon utána!


Gyula
2019. DECEMBER 3. [ 17:43 ]

2015 ben összesítésben 36.helyezett volt Magyarország, 2018 ban 38.helyezett.Szánalmas a magyar propaganda, szánalmas...


istván
2019. DECEMBER 3. [ 15:14 ]

... így néz ki, ha díszdobozba csomagolják a hírt ... A 2015-ös nagyon rossz eredményhez viszonyítanak, egy szóval sem említik, mennyivel gyöngébb az értékelés 2009-hez viszonyítva. Minden területen muszáj ködösíteni? https://index.hu/techtud/2019/12/03/pisa-teszt_2018_eredmenyek_oktatas_magyarorszag_iskola_kompetencia/


A magyar történelem elképzelhetetlen lett volna a velünk élő nemzetiségek, köztük a német nemzetiség nélkül - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Gyönkön. Potápi Árpád János a gyönki Német Nemzetiségi Egyesület közösségi házának átadásán...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 19:51 ]
Mintegy két és fél órás várakozási idő alakult ki délelőtt Letenyén, a magyar-horvát autópálya-átkelőn, de a párhuzamos közúti határátkelőn is egyórás várakozásra kell készülnie az autósoknak - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t. Takács Tivadar elmondta: az...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 12:12 ]
Elhunyt egy 50 éves krónikus beteg férfi, és huszoneggyel, 4526-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 597-re...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 12:10 ]
Beolvasás folyamatban