Média
Világhírű közgazdász: Orbán az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet
Betűméret:             

A Columbia Egyetem professzora szerint a magyar kormányfő megértette, hogy ez egy szükségtelen háború, amelyet a NATO bővítése idézett elő.

Jeffrey Sachs amerikai közgazdász szerint Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet; a Columbia Egyetem professzora az ukrajnai béke lehetőségeiről nyilatkozott a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban. A világhírű közgazdász úgy vélekedett: a magyar miniszterelnök érti, hogy ez egy értelmetlen és szükségtelen háború, amelyet a NATO bővítése idézett elő, és ameddig tart, addig tragédiát és zsákutcát jelent Ukrajna számára.

A többi európai vezetőtől eltérően azt is felismeri, hogy Oroszország nem fogadja el a vereséget a csatatéren anélkül, hogy ne eszkalálódna a konfliktus egy nukleáris háborúvá – mondta a lapnak.

A professzor álláspontja szerint a hosszú távú béke eléréséhez Ukrajnában először is az Egyesült Államoknak világossá kell tennie, hogy a NATO nem fog Ukrajnával és Grúziával bővülni, Ukrajnának pedig ki kell nyilvánítania semlegességét. Hozzátette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának és más államoknak – beleértve Németországot, Törökországot, Brazíliát és talán Magyarországot is – együtt kellene vállalnia a felelősséget és a garanciát a békeszerződés betartásáért.

Emellett a NATO-tagállamoknak szigorúan korlátozniuk kell Ukrajna újrafegyverzését, továbbá Kijevnek egyértelmű ütemtervet kell kapnia az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz, mint semleges állam – akárcsak Ausztria. Végül az Oroszországra kivetett szankciókat vissza kell vonni és

vissza kell állítani az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelmet – fejtette ki Jeffrey Sachs a Magyar Nemzetnek.

Arra is kitért, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve véleménye szerint nem valódi béketerv, az tulajdonképpen Oroszország legyőzésének a terve. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna messze a legnagyobb vesztese az eddigi tárgyalások kudarcának, éppen ezért az ukrán vezetőknek kellene legelsőként keresni a tárgyalásos békemegállapodás lehetőségét annak érdekében, hogy véget vessenek az öldöklésnek és pusztításnak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 38. számunk tartalmából kiemeljük: * Libasorban. Martinek Imre heti jegyzete * VILÁGKÉP: 2,25 milliárd eurós segély. EU-s támogatás Görögországnak * Bonyolult sakkjátszma Afrikában. Interjú Besenyő...
2023. SZEPTEMBER 19.
[ 11:46 ]
A magyar zsurnaliszták doyenje 103 éves volt. Életének száznegyedik évében elhunyt Tatár Imre, a magyar újságírók – Vas- és Aranytoll-díjas – doyenje – írja az Index Kulcsár Lászlónak, az Infovilág főszerkesztőjének Facebook-bejegyzése nyomán. A legöregebb magyar újságíró élettörténetének rövid...
2023. SZEPTEMBER 17.
[ 22:07 ]
Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc - Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadnyitó...
2023. SZEPTEMBER 15.
[ 9:23 ]
Beolvasás folyamatban