Média
48 perc: "Európa olyan, mint az utolsó japán katona, aki még harcol a bokorban"
Betűméret:             

Vajon Ukrajna kezét engedték el az amerikaiak - és ezzel együtt a háború támogatásával is felhagynak -, vagy csak Zelenszkij elnökét? - merült fel a kérdés a 48 perc - Házigazda: Lánczi Tamás legújabb adásában. Ezúttal Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Kötter Tamás író és Megafon-véleményvezér, valamint Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője vitatták meg a legfontosabb közéleti eseményeket.

A hirado.hu beszámolója szerint a műsor házigazdája felvetette: mintha a mainstream nyugati médiában valami megváltozott volna Ukrajnával kapcsolatban augusztus óta. Lánczi Tamás ezt arra alapozta, hogy korábban nem lehetett hallani a nyugati médiában az ukrán háborús veszteségekről, most viszont beszámolnak róla, valamint napvilágot látnak olyan kutatások is - például az amerikai CNN-től - melyek szerint az amerikaiak egyre kevésbé támogatják az "orosz-ukrán, vagy más megfogalmazásban amerikai-orosz háborút".

Újabban azt is egyre gyakrabban lehet hallani, hogy többen vannak Amerikában, akik szerint már túl sok támogatást adtak az ukránoknak.

"Minél több elemzést hallgatunk, egyre inkább az az érzésem, hogy olyanok vagyunk - beleértve engem is -, mint a madárjósok, akik a madarak röptéből próbálják a jövőt kitalálni" - mondta Kötter Tamás író.

Szerinte a Lánczi Tamás által felsorolt jelenségek valóban léteznek, ugyanakkor hozzátette, a háborúnak van egy másik szereplője is, Oroszország, mely lehetséges, hogy nem akarja befejezni a harcokat.

"Oroszország belekóstolt a vérbe, belekóstolt abba, hogy egy új világrendet hoz létre, és egyáltalán nem érdeke, hogy vége legyen a háborúnak" - fogalmazott.

Lánczi Tamás viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati médiában egyre többször írják le, mondják ki, hogy nem reálisak az Ukrajna által felvázolt katonai célok, az, hogy a háború előtti összes területüket visszafoglalják.

Pócza István szerint nem mindegy, hogy mit értünk "nyugati média" alatt, mert ebben a kérdésben az amerikai és az európai média teljesen más álláspontot képvisel.

A műsor házigazdája úgy reagált: "Európa olyan, mint az utolsó japán katona, aki még harcol a bokorban. Az amerikaiak szépen hátrálnak ki a történetből, az Európai Unió meg még mindig fegyvert küldene - ugyan nincs több fegyverük -, meg még több pénzt".

Pócza István szerint a különbség az, hogy míg az amerikaiak azt próbálják kommunikálni a sajtójukban, hogy miért nem történt meg az az áttörés, amit ők finanszíroztak, addig az európaiak arról akarják meggyőzni a partnereiket, hogy mindent ugyanúgy folytatni kell, mint eddig.

"Talán nem Ukrajna, hanem Zelenszkij kezét engedték el" - vetette fel Kiszelly Zoltán. A politológus emlékeztetett: nyáron Zelenszkij rendeletben tiltotta meg a béketárgyalásokat, a Nyugat pedig Putyint háborús bűnösnek kiáltotta ki egy olyan vádpontban, amit nem lehet az amerikaiakra ráhúzni. Ez a gyermekek elrablása volt. Az ugyanis az Egyesült Államokkal is előfordult, hogy az ENSZ felhatalmazása nélkül indítottak háborút, például Irakban vagy Líbiában.

"Innentől kezdve a tárgyalásnak kisebb esélye van" - vélekedett Kiszelly Zoltán. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hét Nap (november 29.): A vonat nem vár - illusztráció
2023. NOVEMBER 28.
[ 16:02 ]
A Jó Pajtás legújabb számában arról olvashatsz, ki milyen élményekkel gazdagodott a 13. Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyen Udvarnokon. Az óbecsei Zdravko Gložanski iskola tanulói a füstmentes világnap kapcsán mondják el véleményüket a dohányzásról. Tudományos rovatunkban a jövő közlekedéséről...
2023. NOVEMBER 22.
[ 14:21 ]
Az elmúlt tizenegy hónapban huszonhét nőt gyilkolt meg a férje, élettársa Szerbiában. A statisztikai adatok azt mutatják, minden harmadik nő, aki áldozatul esett a párja támadásának, a gyilkosságot megelőzően már feljelentette az elkövetőt az illetékes intézményeknél. Hiába. – Tómó Margaréta vezércikke ...
2023. NOVEMBER 22.
[ 9:45 ]
November 28-án, kedden tartják 17 órai kezdettel Magyarkanizsán a Dobó Tihamér Képtárban a Hét Nap hetilap Fotózzon a címlapra! című pályázatának záróeseményét. A rendezvényen, amely egyúttal díjátadó ünnepség is lesz, megnyílik a pályázat 100 legsikeresebb fotójából álló kiállítás is. A jelenlévőket...
2023. NOVEMBER 21.
[ 17:17 ]
Beolvasás folyamatban