Napról napra az MNT-vel
Epilógus – búcsú az olvasótól
Betűméret:             

Október 27-29., hétfő - szerda

A Köztársasági Választási Bizottság megjelentette a nemzeti tanácsi választások hivatalos összesített eredményeit. Most már biztosra vehető, hogy mintegy 55 ezer magyar ember ment el szavazni és, hogy a Magyar Összefogás több mint 46 ezer szavazatot szerzett (84%) ami 31 mandátumra elegendő az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsban. A VMDK két helyet, míg a másik két lista további egy-egy mandátumot szerzett, ami azt jelenti a Magyar Nemzeti Tanács, ahogyan 2002-es megalakulása óta, úgy 2014 től kezdve a következő négy évben is többpárti lesz. Persze máris hallom, olvasom a pálya széléről bekiabálókat, a megmérettetéstől menekülő pártocskák képviselőinek a magyarázkodását, hogy a többség nem ment el szavazni, hogy 84%-os támogatottság valójában kudarc, hogy négy évvel ezelőtt 12 ezerrel több szavazatot szerzett a Magyar Összefogás, hogy akkor 55%-os volt a választási részvétel, hogy a pálya lejtett, hogy a verseny előre lefutott volt stb.stb. A tárgyilagos elemző valóban nem tévesztheti szem elöl az aránylag alacsony részvételt, a csökkenő szavazatszámot de ezzel kapcsolatban két dolgot semmiképpen sem szabadna megtenni. Először, hiba lenne ha a szavazók távolmaradását bárki saját sikereként vagy eredményként élné meg, másodszor, az is demagógia lenne, ha az alacsony részvételből valaki a Vajdasági Magyar Szövetség politikai térvesztését olvasná ki, különösen akkor, ha figyelembe vesszük egyetlen nemzetiség esetében sem győzött egy lista ekkora fölénnyel az október 26-i választásokon. Azt kívánom az új összetételű MNT tagjainak, úgy tevékenykedjenek, hogy azok többsége akik vasárnap nem mentek el szavazni ezt utólag sajnálja majd!

Október 30., csütörtök

Elbíráltuk az a Felsőoktatási ösztöndíjpályázatunk második körét. Újabb 62 ösztöndíjassal bővül a támogatottak köre. Továbbra is folyamatban van a demonstrátori ösztöndíjak és a Várady kiválósági ösztöndíjak elbírálása, a jelentkezés még tart.

Október 31., péntek

Miután elszámoltam és beszámoltam, sokaktól elköszöntem, mostanság csomagolok. Csomagolom a személyes holmijaimat, szeretném üresen, tisztán átadni az elnöki irodát utódomnak. A mára több szekrénnyivé duzzadó könyveket, brosúrákat, folyóiratokat, iratokat amelyeket 2000 ősze óta egyik hivatali irodámból a másikba hurcoltam, ezúttal hazaviszem. Szűkös újvidéki tanári irodámba a töredéke se férne el.

November 1., szombat

Mindenszentek ünnepe. Emlékezünk azokra akiket elvesztettünk és akiket szerettünk. Emlékezzünk együtt arra a két tiszteletreméltó emberre is, akik a Magyar Nemzeti Tanács tagjai voltak az elmúlt mandátumban, de már nincsenek köztünk: Dolinszky Árpád evangélikus püspökre és Mérges Sándorra, a dél-bánáti magyarok csendes támaszára.

Epilógus

Barátaim szerint nem vagyok érzelgős ember, de minden búcsú, ha mégoly tervezett és szándékolt is, kicsit felkavarja az embert. 2011 február 12-én jelent meg a Magyar Szóban és a VAJMA-n az első írásom a Napról napra az MNT-vel rovatban. Heti rendszerességgel szerettük volna megosztani az olvasókkal az MNT működésének egy-egy momentumát. Egyéni látószögből, a teljesség igénye nélkül, de rendszeresen. Most utoljára számolok be az olvasóknak az MNT-vel kapcsolatos eseményekről. Emlékeim közül visszaköszön egy négy évvel ezelőtti újvidéki beszélgetés, amikor Pressburger Csabával megállapodtunk ennek a rovatnak a formájáról, szerzőiről és jellegéről. Azóta Pressburger már nem dolgozik a Magyar Szóban, napilapunk pedig a nyáron, egyoldalúan úgy döntött a közelgő választásokra hivatkozva, hogy nem jelenteti meg az írásaimat. Szóval, ennyi volt, szép volt, mozgalmas volt, tanulságos volt, fogadom, hogy nem felejtek!

Dr. Korhecz Tamás

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szabadság nemzete - illusztráció
2014. OKTÓBER 25.
[ 15:04 ]
Számvetés - illusztráció
2014. OKTÓBER 5.
[ 10:52 ]
Szeptember 22.Egyes amerikai iskolákban a tanulókat már nem tanítják kézzel írni, csak a számítógépen gépelni, de a mi vidékünkön is megtörténik, hogy a gyerek még beszélni sem tud, de biztonsággal kezeli az érintőképernyős „okos” mobiltelefont. Szerethetjük vagy nem a technika ilyen mértékű térnyerését a...
2014. SZEPTEMBER 29.
[ 9:23 ]
Szeptember 17.-18., szerda-csütörtökLassan de kialakulni látszik a nemzeti tanácsi választásokon indulók sora. Rácz Szabó László a Magyar Polgári Szövetség elnöke, az MNT tagja sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja nem indul az október 26-i választáson, ezzel szemben Vass Tibor, ugyancsak az MNT tagja, a Magyar Liga...
2014. SZEPTEMBER 20.
[ 9:40 ]
2014. szeptember 12.E napon kiírásra került a felsőoktatási ösztöndíjprogram második körének, illetve a médiában foglalkoztatottak ösztöndíjának a pályázata.Az elmúlt négy évben az MNT kétségkívül legnagyobb hatású és volumenű programja a felsőoktatási ösztöndíjprogram volt. Nem véletlen, hogy a legnagyobb...
2014. SZEPTEMBER 13.
[ 9:42 ]
Beolvasás folyamatban