Napról napra az MNT-vel
Számvetés
Betűméret:             

2014. szeptember 30.

A héten Zentán és Újvidéken bemutatásra került az MNT elmúlt négy éves munkájáról megjelentetett kiadvány. Négy év egy ember életében sem túl hosszú idő, nem beszélve erről egy nemzeti közösség esetében. Túl közel is vagyunk még ahhoz, hogy már történelmi mérleget vonjunk, ennek ellenére azonban már megfigyelhetőek bizonyos trendek és tendenciák.

Természetesen hihetetlen fontos az, hogy a Kárpát-medencében először nekünk, délvidéki magyaroknak sikerült kivívnunk a kulturális autonómia bizonyos szintjét. Személy szerint azonban azt tartom igazán fontosnak, hogy az elmúlt években az egyszerű magyar emberek is rájöttek arra, s végre meg is értették, hogy mit jelent az önrendelkezés, s miért jó ez nekik. Hiszen az elmúlt két évtizedben a közéletben nap mint nap hallották az autonómia szót, de azt mint egy távoli, érthetetlen idegen kifejezésként élték meg.

Az MNT elmúlt négy éves munkájában megtapasztalták azt, hogy mit jelent az, ha az életünket befolyásoló kérdésekben mi magunk döntünk. S több ezer család meg is érezte ezeknek a döntéseknek a pozitív hozadékát. Elég, ha az elsősök tanszer-csomagára, az iskolabuszokra vagy pl. a felsőoktatási ösztöndíjra gondolunk.

Közösségi szempontból azonban egy másik dimenzió is nagyon fontos. Az elmúlt közel száz évben ugyanis először fordult elő, hogy az egyébként nemzeti alapon szerveződő államban, az állami intézményrendszerekben legális és legitim módon jelent meg a magyar érdek. Az állami intézményrendszerben dolgozó, egészséges nemzeti érzelemmel rendelkező magyar emberek ezt már korábban is megpróbálták képviselni, de ezt nem tehették meg hivatalosan és nyíltan. Mindezt azonban most már megtehetjük, s már láthatóak ennek az első hozadékai is, hiszen a többségi nemzethez tartozó vezetők is már egyre nyitottabbak az ilyen jellegű megkeresésekre.

Az elmúlt négy év sikerének az alapjai kétségkívül azok a stratégiák, amelyek meghatározták az elmúlt négy év napi szintű munkáját is. Ezek a stratégiák mindegyike a legszélesebb szakmai nyilvánosság bevonásával készült el, s ennek a közösségi tervezésnek volt köszönhető az, hogy egyrészt soha nem lettek megkérdőjelezve, másrészt a legszélesebb társadalmi rétegek kapcsolódtak be ezeknek a megvalósításába is.

Mivel nagyon sok ember együtt készítette őket, így nagyon sok új ötlet épült be, s sikerük másik titka hallatlan innovatív jellegük. Olyan új megoldások jelentek meg így a Délvidéken, amelyek hatékonyságát az elmúlt évek sikerei már bizonyítják.

A fenti okoknak köszönhető az, hogy minden nehézség ellenére a délvidéki magyarság elkezdett hinni az autonómiában, hinni az MNT-ben. Ennek köszönhető az a rengeteg pozitív visszajelzés, amely a Magyar Összefogás kampány-rendezvényein is megtapasztalható. Az emberek most köszönik meg az elmúlt évek munkáját és odafigyelését, az MNT-s tisztségviselők emberközeli viselkedését.

Hiszem azt, hogy ez a négy év csak a kezdet, s az utánunk jövő generáció történelmi visszatekintésben még csak az alapok lerakásának, a későbbi kibontakozás kezdetének jelöli meg ezt. Épp ezért a felelősség is nagy, s az eljövendő MNT-tagokat terheli ennek a történelmi feladatnak minden nehézsége és kihívása. Isten legyen velünk, óvjon bennünket a nehéz helyzetekben.

Zsoldos Ferenc

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szabadság nemzete - illusztráció
2014. OKTÓBER 25.
[ 15:04 ]
Szeptember 22.Egyes amerikai iskolákban a tanulókat már nem tanítják kézzel írni, csak a számítógépen gépelni, de a mi vidékünkön is megtörténik, hogy a gyerek még beszélni sem tud, de biztonsággal kezeli az érintőképernyős „okos” mobiltelefont. Szerethetjük vagy nem a technika ilyen mértékű térnyerését a...
2014. SZEPTEMBER 29.
[ 9:23 ]
Szeptember 17.-18., szerda-csütörtökLassan de kialakulni látszik a nemzeti tanácsi választásokon indulók sora. Rácz Szabó László a Magyar Polgári Szövetség elnöke, az MNT tagja sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja nem indul az október 26-i választáson, ezzel szemben Vass Tibor, ugyancsak az MNT tagja, a Magyar Liga...
2014. SZEPTEMBER 20.
[ 9:40 ]
2014. szeptember 12.E napon kiírásra került a felsőoktatási ösztöndíjprogram második körének, illetve a médiában foglalkoztatottak ösztöndíjának a pályázata.Az elmúlt négy évben az MNT kétségkívül legnagyobb hatású és volumenű programja a felsőoktatási ösztöndíjprogram volt. Nem véletlen, hogy a legnagyobb...
2014. SZEPTEMBER 13.
[ 9:42 ]
Beolvasás folyamatban