Sport
A régi idők focijára emlékeztek Horgoson
Együttműködési szerződést írt alá a Horgos 1911 és a TSC
Betűméret:             

110 éves a horgosi labdarúgás. A jubileum tiszteletére péntek kora este barátságos mérkőzést játszott egymással a Horgos 1911 Labdarúgó Klub öregfiúk csapata Szeged öregfiúk válogatottjával. A házigazdák szép játékkal 3:0-ás győzelmet arattak.

Nem véletlen, hogy a szegedieket látták vendégül a jubileumi meccsen a horgosiak, a falut ezer szál fűzte Trianon előtt Csongrád-Csanád megye központjához. Erről a vendégek is megemlékeztek. Nógrádi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség Csongrád-Csanád Megyei Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy bő 100 évvel ezelőtt a szegedi labdarúgás legjobb csapata a szegedi mellett a horgosi volt.

„Ha Szegedet egy globális futballtérképen helyeznénk el, akkor Horgos a legpatinásabb, legszebb ékköve lenne ennek a labdarúgásnak” – fogalmazott Nógrádi Tibor, aki nagyon fontosnak tartja, hogy jók a magyar-szerb kapcsolatok és ezt a foci is leköveti. Horgos és Röszke, valamint Szentmihány között 4 kilométer a légvonalbeli távolság. Ez a labdarúgás egy test, amit edzőmérkőzések, baráti és szakmai találkozók is egységessé tesznek.

Sors Róbert, a Horgos 1911 labdarúgó Klub elnöke elmondta, hogy Horgoson a jelenlegi ismeretek szerint 1911-ben rendezték meg az első labdarúgó mérkőzéseket, 7 évvel a FIFA párizsi megalakulása, illetve másfél évtizeddel azután, hogy az akkori Magyarország területére megérkezett a foci. A horgosi labdarúgás története nincs még részleteiben feltárva, annyi azonban bizonyos, hogy 1911-ben, 1912-ben már a Horgosi Atlétikai Club, azaz a HAC színeiben rúgták a bőrt. Az I. világháború után újra kellett szervezni a klubot.

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok tehetséges játékosa volt Horgosnak, s még több olyan a foci iránt elkötelezett ember, aki segítette a klub működését. A meccs után, a helybeli művelődési házban a jubileum alkalmából köszönőleveleket, illetve plaketteket adományoztak az arra érdemesülőknek. Oklevelet kaptak azok a személyek és intézmények, akik segítették a klub működését vagy hírt adtak a csapatról, sikereikről.

Plakettet kapott a 91 éves Tomo Otlokan, a horgosi csapat legidősebb, még élő játékosa, Stevan Belančić, a klub egykori elnöke, Szloboda Ferenc, volt játékos és edző, valamint Dejan Veselinov edző, aki 50 éve a csapat tagja. A fő elismerést, az emlékplakettet Ratko Ristić kapta, aki annak ellenére, hogy a 80-as éveit tapossa, még ma is nagyon aktív, volt edző is és elnök is, aki munkatársaival háromszor szervezte újra a klubot.

Az alkalmi műsorban elhangzott, hogy a két világháború között több labdarúgó csapat is létezett a faluban, legerősebbek voltak a cserkészek, majd egyforma játékerőt képviseltek a Pap utcai csapat, a vásártéri, az Ábrahám-gyerekek csapata és a Kamarási Atlétikai Club. Ebben néhány iparos és kereskedő tanoncon kívül a Röck uradalom kanászai játszottak.

Visszaemlékezések szerint az első labdarúgó pályát Horgoson a Hegedűs-tanya mellett jelölték ki, és ott játszották az 1912-ben megalakult első csapat mérkőzéseit. 1928-ig Kamaráson zajlottak a labdarúgó események. Egy-egy mérkőzés Horgoson abban az időben esemény volt. 1924-től 45-ig minden vasárnap a Nagykocsma-iskolából indultak a focipályára, elől a levente fúvószenekar, mögötte pedig katonás rendben a Levente csapat. Gyalog ment a népes szurkolótábor is. Az 50-es évek elején a Vadászotthon közelében kialakított pályán és az úgynevezett Kun-tónál focizott a csapat, de miután ezt a területet elárasztotta a víz, új lokáció után kellett nézni. Egy-két bajnoki idényben a Kárász kastély kertjének gyepszőnyegén folyt a játék, s csak 1959/60-ban került sor a mostani segédpálya, 73/74-ben pedig az új nagypálya kiépítésére.

A horgosi foci történetében voltak hullámvölgyek és hullámhegyek. Talán sokan az 1959-es generációt tartják a legjobbnak, mások szerint a 2001/02-es csapat volt a legsikeresebb, persze vitatkozni mindig lehet. A lényeg az, hogy a horgosiak mindig és minden időben szívvel-lélekkel, tisztességgel és becsülettel játszottak öregbítve a falu hírnevét a labdarúgás terén is.

A jubileumi rendezvények volt még egy nagyon fontos eseménye, ami lehetővé teszi, hogy ne csak nagy múltja, hanem fényes jövője is legyen még a horgosi labdarúgásnak. Aláírtak egy szerződést a Topolyai Sport Clubbal, ami szerint a TSC támogatni fogja a Horgos 1911 működését és utánpótlási tevékenységét. A horgosiak is tehát a rendszer részévé válnak, ami eredményesebb munkát biztosíthat majd a számukra.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Đoković menesztette horvát edzőjét - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:18 ]
„Négy hónap után találkoztunk újra a kerettel, ez elég sajátságos helyzet, mert közben nincs összetartás. Akik nem kezdtek eddig, azokat ezen a második meccsen tesztelni és látni akartam a jó fizikai adottságokkal rendelkező Koszovó ellen. Ráadásul Sallai Roland és Kerkez Milos szereplését kisebb sérülés miatt ugyanúgy...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:28 ]
Marozsán Fábián három játszmában legyőzte az ausztrál Alex de Minaurt a Miamiban zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyében, ezzel bejutott a negyeddöntőbe. A világranglistán 57. magyar remek szériában volt, és keddig szettet sem vesztett az amerikai Aleksandar Kovacevic, a hatodik helyen kiemelt dán Holger...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 7:46 ]
A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen. A két csapat első egymás elleni találkozóján Szoboszlai Dominik szerzett vezetést egy megpattanó lövéssel az 58. percben, a végeredményt pedig...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:38 ]
Beolvasás folyamatban