Szerbia
Ismét őrizetbe vették Branimir Glavašt

(A Világ rovatból átvett hír)

Letartóztatták Eszéken Branimir Glavašt, akit korábban már elítéltek a szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnökért.

Glavaš eszéki lakásában várta a rendőrséget párttársaival együtt. Vizsgálati fogságba helyezését a zágrábi legfelsőbb bíróság rendelte el.

Dražen Matijević, Glavaš ügyvédje újságíróknak nyilatkozva azt mondta, panasz fog tenni az alkotmánybíróságnál, amint megkapja a vizsgálati fogság elrendeléséről szóló bírósági végzést.

A legfelsőbb bíróság egyébként az ügyészség fellebbezését elfogadva revideálta a korábbi bírósági döntést, és ismét vizsgálati fogságot rendelt el Glavaš ellen.

Megállapítást nyert, hogy Branimir Glavaš szabadlábon megsemmisíthetné a bizonyítékokat vagy befolyásolhatná a tanúkat, a vizsgálati fogság pedig az ítélet hatályba lépéséig lehet érvényben, és nem tarthat tovább a nem hatályos ítéletben meghatározott 10 év börtönbüntetésnél.

Galavašt öt év börtön után engedték szabadon a mostari börtönből, mert az alkotmánybíróság januárban megsemmisítette a legfelsőbb bíróság ítéletét, amely 8 év börtönre ítélte a szerb nemzetiségű civilek ellen 1991-ben Eszéken elkövetett háborús bűnök miatt, ugyanakkor az eljárást megismétlését is kérték. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-fertőzés tüneteit mutató polgároknak ezentúl először a Covid-rendelőkben kell jelentkezniük, hogy ott elvégezzék a diagnosztikát, mindazokat pedig, akik nincsenek életveszélyben, s elemzés nélkül érkeznek a triázs rendelőkbe, visszautalják az egészségházakba, jelentette ki ma dr. Goran Stevanović, a...
2020. NOVEMBER 27.
[ 13:30 ]
Az iskolaigazgatóságok ma kapják meg a konkrét utasításokat, miután a szerb kormány döntött az online oktatásra való átállásról, jelentette ki Branko Ružić oktatási miniszter. Az utasítások azokra a helyzetekre is kitérnek, amikor a diákoknak javítaniuk kell valamelyik tárgyból, ezt az iskolában tehetik meg. A diákok...
2020. NOVEMBER 27.
[ 9:24 ]
A szerb kormány ma úgy döntött, hogy november 30-ától a téli szünidő kezdetéig, vagyis december 21-éig az általános iskolák ötödiktől nyolcadik osztályig, illetve a középiskolák áttérnek a távoktatásra, a rövidített munkaidővel kapcsolatos intézkedést pedig december 15-éig hosszabbította meg a kormány. A téli...
2020. NOVEMBER 26.
[ 18:33 ]
Beolvasás folyamatban