Szerbia
Június 1-jétől a sikamlós viccek mesélése is zaklatásnak minősülhet
Betűméret:             

Június elsejétől számos változás történik a szerbiai törvénykezésben. A családban vagy a munkahelyen senki nem zaklathat már büntetlenül senkit. Zaklatásnak minősül például a tisztességtelen ajánlat, de akár a sikamlósabb viccek mesélése is a munkahelyen, amennyiben emiatt valaki kényelmetlenül érzi magát, írja a Novosti.

A családon belüli erőszak ezentúl a partnerkapcsolaton belüli erőszakot is érinti, így a feleségeknek nem kell többé eltűrniük nagytörvényű és hirtelenkezű férjüket, szexuális kapcsolatot sem kell létesíteni, amennyiben ezt csak az egyik fél kívánja, mert ez, még a meleg párok kapcsolatában is, a partnerkapcsolaton belüli erőszaknak fog minősülni.

A kiskorú gyermekek, a magatehetetlen vagy idős személyek, amennyiben bármilyen módon zaklatja vagy olyasmire kényszeríti őket közeli hozzátartozójuk, partnerük vagy más személyek, amit ők nem akarnak megtenni, akkor ezt ezentúl azonnal jelenthetik a rendőrségnek, amelynek kötelessége azon nyomban kimenni a helyszínre és azonnali hatállyal eltávolítani a zaklatót, értesíteni az esetről az ügyészt, s nem mint korábban, amikor ez csak több nappal, vagy akár hónappal később következett be, miközben esetleg már tragédia is történt.

A szerb törvényhozásban hivatalosan tehát június 1-jétől lép hatályba az élet és testi épség, valamint a szexuális szabadság elleni bűncselekményekről szóló törvény, amely a szerbiai büntető törvénykönyv módosítása és kiegészítése keretében kerül alkalmazásra. A törvény ezután szigorúan büntetni fogja az olyan bűncselekményeket, mint a zaklatás, üldözés, szexuális zaklatás, a gyermekek szexuális zaklatása, a kényszerházasság vagy a női nemi szervek megcsonkítása.

Emellett növekszik egyes büntetések ideje is. A magatehetetlen személy elleni szexuális erőszakot az eddigi 2-10 év helyett ezentúl 5-12 év börtönbüntetéssel sújtják, írja a Novosti.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezete (NSPRS) arra szólította fel az illetékes szerveket, elsősorban az önkormányzatokat, hogy sürgősen klimatizálják az óvodákat és a bölcsődéket. A szakszervezet állítása szerint Szerbiában vannak olyan óvodák és bölcsődék, amelyekben nincs megfelelő...
2024. JÚLIUS 12.
[ 15:40 ]
A szerbiai Belügyminisztérium (MUP) pénteki közleményéban arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező napokban a magas hőmérséklet mellett megnövekedett forgalom is várható, ami rendkívül megnehezíti a vezetési körülményeket és komoly megterhelést jelent a gépkocsivezetők számára is. "Arra kérjük a járművezetőket,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 13:48 ]
A Loznica környéki lítiumbánya megnyitását ellenző polgárok, környezetvédelmi aktivisták és politikusok ma délelőtt a szerbiai Alkotmánybírósághoz vonultak tiltakozni, mert a bejelentések szerint a bíróság ma nyilváníthatja alkotmányellenesnek a szerb kormány döntését, mellyel visszavonta a Jadar-völgy...
2024. JÚLIUS 11.
[ 15:57 ]
Beolvasás folyamatban