Szerbia
Freedom House: Szerbia nem szabad ország többé
Betűméret:             

A nyugat-balkáni országok közül egyedül Horvátország dicsekedhet a „szabad ország” titulussal, legalábbis a Freedom House független nemzetközi megfigyelő szervezet éves jelentése szerint.

Az összes többi ország „részlegesen szabad” a Freedom House szerint, írja a Szabad Európa Rádió internetes oldala.

A szervezet legújabb jelentése szerint Szerbia másfél évtized óta most először vesztette el a „szabad” jelzőt és került át a „részben szabad” kategóriába.

„Szerbia azért esett vissza, mert romlott a választások lebonyolításának módja, valamint azért, mert a kormány és az őt támogató média folyamatosan próbálja a törvényeken keresztül a független újságírókat bevonni a piszkos kampányba”, magyarázta a Freedom House a jelentésében.

„Aleksandar Vučić de facto összpontosította hatalmát, ami az alkotmány szerint ellentétes azokkal a hatáskörökkel, amelyekkel a szerb elnök rendelkezik”, közölte a szervezet.

A Freedom House szerint Szerbia a között a négy ország között van, amelyek egy év alatt a leginkább visszaestek a besorolásban, mivel hat ponttal kevesebbet kapott 2018-ban, így Nicaragua, Tanzánia és Venezuela mögött végzett. A jelentésből az is egyértelmű, hogy Szerbia 2014-ig felfelé haladt a listán, de 2014 óta folyamatosan romlott a helyzete.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mondhatnánk, ijesztő időjárási fordulat előtt állunk. A vasárnapi nyárias meleg után hétfőn és kedden tovább emelkedik a hőmérséklet, elérheti a 33 fokot is, ami nyáron is kánikulának számít, nemhogy április közepén. Kedden estefelé viszont egy olyan fordulat áll be az időjárásban, ami után rohamosan zuhanni fog a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 16:47 ]
A koszovói rendőrség ma minden magyarázat nélkül a brnjaki adminisztratív átkelőn letartóztatta a zvečani Srećko Sofronijevićet, közölte a Koszovó-ügyi Iroda. A koszovói rendőrség parancsnokhelyettese később arról számolt be, hogy a szerb férfit „Koszovó alkotmányos rendjének megsértésével” gyanúsítják. A...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 19:14 ]
Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel. A magyar külügyminiszter...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban