Szerbia
Freedom House: Szerbia nem szabad ország többé

A nyugat-balkáni országok közül egyedül Horvátország dicsekedhet a „szabad ország” titulussal, legalábbis a Freedom House független nemzetközi megfigyelő szervezet éves jelentése szerint.

Az összes többi ország „részlegesen szabad” a Freedom House szerint, írja a Szabad Európa Rádió internetes oldala.

A szervezet legújabb jelentése szerint Szerbia másfél évtized óta most először vesztette el a „szabad” jelzőt és került át a „részben szabad” kategóriába.

„Szerbia azért esett vissza, mert romlott a választások lebonyolításának módja, valamint azért, mert a kormány és az őt támogató média folyamatosan próbálja a törvényeken keresztül a független újságírókat bevonni a piszkos kampányba”, magyarázta a Freedom House a jelentésében.

„Aleksandar Vučić de facto összpontosította hatalmát, ami az alkotmány szerint ellentétes azokkal a hatáskörökkel, amelyekkel a szerb elnök rendelkezik”, közölte a szervezet.

A Freedom House szerint Szerbia a között a négy ország között van, amelyek egy év alatt a leginkább visszaestek a besorolásban, mivel hat ponttal kevesebbet kapott 2018-ban, így Nicaragua, Tanzánia és Venezuela mögött végzett. A jelentésből az is egyértelmű, hogy Szerbia 2014-ig felfelé haladt a listán, de 2014 óta folyamatosan romlott a helyzete.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mától elérhetők a kisérettségi előzetes eredményei a mojasrednjaskola.gov.rs portálon, ahol a vizsgák eredményét illetően akár kifogást is benyújthatnak július 1-jén és 2-án 16 óráig. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük az eredményekhez és a tesztekhez elektronikus úton hozzáférni, megtekinthetik azt az általános...
2022. JÚLIUS 1.
[ 10:30 ]
Szerbia kormánya ma új rendeletet fogadott el az alapvető élelmiszerek – a liszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb, a kristálycukor és 2,8 százalékos zsírtartalmú tej – árának korlátozásáról. Az olajszármazékok árkorlátozásáról szóló, ma lejáró rendelet időtartamát pedig meghosszabbították július...
2022. JÚNIUS 30.
[ 20:13 ]
Zoran Panović, a Demostat programigazgatója szerint egy dogma van az ellenzék körében, mégpedig az, hogy Aleksandar Vučić többségi támogatottsága manipuláció eredménye, a választókat manipulálják, ezért szavaznak Vučićra. „Valóban vannak ilyen emberek, és nem is kevesen. De a többség önként, nem ennek hatására...
2022. JÚNIUS 30.
[ 13:49 ]
Beolvasás folyamatban