Szerbia
Freedom House: Szerbia nem szabad ország többé
Betűméret:             

A nyugat-balkáni országok közül egyedül Horvátország dicsekedhet a „szabad ország” titulussal, legalábbis a Freedom House független nemzetközi megfigyelő szervezet éves jelentése szerint.

Az összes többi ország „részlegesen szabad” a Freedom House szerint, írja a Szabad Európa Rádió internetes oldala.

A szervezet legújabb jelentése szerint Szerbia másfél évtized óta most először vesztette el a „szabad” jelzőt és került át a „részben szabad” kategóriába.

„Szerbia azért esett vissza, mert romlott a választások lebonyolításának módja, valamint azért, mert a kormány és az őt támogató média folyamatosan próbálja a törvényeken keresztül a független újságírókat bevonni a piszkos kampányba”, magyarázta a Freedom House a jelentésében.

„Aleksandar Vučić de facto összpontosította hatalmát, ami az alkotmány szerint ellentétes azokkal a hatáskörökkel, amelyekkel a szerb elnök rendelkezik”, közölte a szervezet.

A Freedom House szerint Szerbia a között a négy ország között van, amelyek egy év alatt a leginkább visszaestek a besorolásban, mivel hat ponttal kevesebbet kapott 2018-ban, így Nicaragua, Tanzánia és Venezuela mögött végzett. A jelentésből az is egyértelmű, hogy Szerbia 2014-ig felfelé haladt a listán, de 2014 óta folyamatosan romlott a helyzete.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A  NATO figyelmezteti Pristinát - illusztráció
2023. MÁJUS 29.
[ 7:54 ]
A május elején történt szerbiai tömeggyilkosságok után negyedik alkalommal szervezték meg szombat este a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű tüntetést Belgrádban. A tüntetők a parlament épülete előtt gyülekeztek, ahol virágot helyeztek el az áldozatok emléke előtt tisztelegve. Az előzőekhez képest a séta útvonala...
2023. MÁJUS 27.
[ 22:09 ]
A Szerb Haladó Párt (SNS) Miloš Vučevićet választotta meg új elnökévé szombati tisztújító közgyűlésén Kragujevacon, jelenti a Tanjug. A tisztséget eddig betöltő Aleksandar Vučić a tegnapi nagygyűlésen jelentette be, hogy nem vezeti tovább a pártot, de tagja marad. Aleksandar Vučić az eseményen kijelentette: soha nem...
2023. MÁJUS 27.
[ 15:14 ]
Kragujevacon tartja ma tisztújító közgyűlését a Szerb Haladó Párt (SNS), amelyen új elnököt választanak, miután Aleksandar Vučić tegnap este bejelentette, hogy távozik a párt éléről. Vučić elmondta, az ülés első napirendi pontja az aktuális politikai helyzet és a párt további politikai tevékenységének...
2023. MÁJUS 27.
[ 12:49 ]
Beolvasás folyamatban