Szerbia
1 az 5 millióból: A szerb parlament épülete előtt tüntetnek

Ez lehet a legnagyobb tiltakozás december óta. Igaz, a tömeg nagyságával kapcsolatos becslések meglehetősen eltérőek. Míg a rendőrség 7300-7500-ra becsülte a tüntetők számát, addig ellenzéki források szerint legalább 100 ezren vannak.

A szerbiai ellenzék december eleje óta minden szombaton utcára vonul, hogy így adjon hangot elégedetlenségének Aleksandar Vučić kormányával szemben. Alkalmanként eddig 5-10 ezren vettek részt egy-egy tiltakozáson, a legtöbben december közepén voltak, akkor a becslések szerint valamivel több mint húszezren vonultak a kormány és a parlament épülete elé. Azóta jelentősen megcsappant a tiltakozók száma, de a szervezők április 13-ára minden korábbi tüntetőt utcára hívtak, és az eddigi legnagyobb tiltakozást ígérték.

Szombat délutánra tényleg nagy tömeg gyűlt össze, amely jelenleg is a szerb főváros utcáin vonul. De a becslések szokás szerint eltérnek: a szervezők szerint 100 ezren, más források szerint több tízezren gyűltek össze Belgrádban az ország különböző részeiből.

A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus ellen novemberben elkövetett erőszakcselekmény volt – írja az MTI. A baloldali Borko Stefanovićot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Kruševacon, ahol egy ellenzéki rendezvényen vett részt. Stefanović állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetések jelmondata az Egy az ötmillióból lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vučić kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül a nagykorú, választásra jogosult lakosság egészének felel meg Szerbiában, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. A tüntetőket megosztja, hogy Boško Obradović szélsőjobboldali politikus egyre inkább a megmozdulások vezéralakjaként tűnik fel, és elidegeníti ezzel a liberálisabb szerbeket – írja az Index a Balkan Insight alapján.

A Balkan Insight tudósítása szerint a szombati tüntetésen először vonul együtt az összes ellenzéki vezető, a vonulók egy "mindannyian egyként" transzparenst tartanak. Az Indexnek nyilatkozó ellenzéki vezetők abban bíznak, hogy Aleksandar Vučić hajlandó lesz párbeszédet kezdeni a követeléseikről. A tüntetők a Csillagok háborúja zenéjére vonulnak.

A Slobodan Milošević hatalmát megdöntő tüntetések óta nem volt olyan nagy utcai tiltakozássorozat Szerbiában, mint amilyennel január óta néz szembe a szerbiai vezetés. Az ország 50 városára kiterjedő, főként a hétvégéken erős, olykor több tízezres, általában néhány ezres tüntetések többnyire békésen zajlottak, de március közepén a tüntetők behatoltak a szerb közszolgálati televízióba.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a Srí Lanka-i elnöknek a vasárnap reggeli robbantásos merényletek miatt. „Mélységesen elszomorít bennünket, hogy katolikus templomokat és híveket ért támadás, ráadásul húsvét napján, amelynek békességet és örömet kellene hoznia” –...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:22 ]
A szerbiai tisztségviselők sorra fejezték ki ma jókívánságaikat a hívőknek, akik ma ünneplik a húsvétot. Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján gratulált ma minden hívőnek, aki a Gergely-naptár szerint ünnepli a húsvétot. „A legnagyobb keresztény ünnep alkalmából minden hívőnek, aki most ünnepli a...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:01 ]
Stanislav Hočevar belgrádi érsek Szendrőn (Smederevo) szolgáltatta ma a húsvéti misét. A Gergely-naptár szerint ünneplő híveknek szánt húsvéti üzenetében figyelmeztetett arra, hogy „minden rossz, ami jelen van bennünk, köztünk és társadalmunkban, a személyes és kollektív bűn termése”. „A kollektív bűn...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 12:40 ]
Beolvasás folyamatban