Szerbia
1 az 5 millióból: A szerb parlament épülete előtt tüntetnek

Ez lehet a legnagyobb tiltakozás december óta. Igaz, a tömeg nagyságával kapcsolatos becslések meglehetősen eltérőek. Míg a rendőrség 7300-7500-ra becsülte a tüntetők számát, addig ellenzéki források szerint legalább 100 ezren vannak.

A szerbiai ellenzék december eleje óta minden szombaton utcára vonul, hogy így adjon hangot elégedetlenségének Aleksandar Vučić kormányával szemben. Alkalmanként eddig 5-10 ezren vettek részt egy-egy tiltakozáson, a legtöbben december közepén voltak, akkor a becslések szerint valamivel több mint húszezren vonultak a kormány és a parlament épülete elé. Azóta jelentősen megcsappant a tiltakozók száma, de a szervezők április 13-ára minden korábbi tüntetőt utcára hívtak, és az eddigi legnagyobb tiltakozást ígérték.

Szombat délutánra tényleg nagy tömeg gyűlt össze, amely jelenleg is a szerb főváros utcáin vonul. De a becslések szokás szerint eltérnek: a szervezők szerint 100 ezren, más források szerint több tízezren gyűltek össze Belgrádban az ország különböző részeiből.

A tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus ellen novemberben elkövetett erőszakcselekmény volt – írja az MTI. A baloldali Borko Stefanovićot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Kruševacon, ahol egy ellenzéki rendezvényen vett részt. Stefanović állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetések jelmondata az Egy az ötmillióból lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vučić kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül a nagykorú, választásra jogosult lakosság egészének felel meg Szerbiában, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. A tüntetőket megosztja, hogy Boško Obradović szélsőjobboldali politikus egyre inkább a megmozdulások vezéralakjaként tűnik fel, és elidegeníti ezzel a liberálisabb szerbeket – írja az Index a Balkan Insight alapján.

A Balkan Insight tudósítása szerint a szombati tüntetésen először vonul együtt az összes ellenzéki vezető, a vonulók egy "mindannyian egyként" transzparenst tartanak. Az Indexnek nyilatkozó ellenzéki vezetők abban bíznak, hogy Aleksandar Vučić hajlandó lesz párbeszédet kezdeni a követeléseikről. A tüntetők a Csillagok háborúja zenéjére vonulnak.

A Slobodan Milošević hatalmát megdöntő tüntetések óta nem volt olyan nagy utcai tiltakozássorozat Szerbiában, mint amilyennel január óta néz szembe a szerbiai vezetés. Az ország 50 városára kiterjedő, főként a hétvégéken erős, olykor több tízezres, általában néhány ezres tüntetések többnyire békésen zajlottak, de március közepén a tüntetők behatoltak a szerb közszolgálati televízióba.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tragédia Belgrádban - illusztráció
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:34 ]
Az Európai Unió vezetői azt követelik Belgrádtól és Pristinától, hogy haladéktalanul írjanak alá kötelező érvényű megállapodást, különben nem haladhatnak előre az uniós felzárkózás felé vezető úton. A Blic napilap értesülései szerint ez a legfontosabb üzenete annak a dokumentumnak, amely június 18-án...
2019. JÚNIUS 17.
[ 8:12 ]
Az elmúlt napok kánikulájának úgy tűnik, vége. Figyelmeztetést adott ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ), miszerint az este és éjszaka folyamán helyenként záporok, heves villámlással és kiadós csapadékkal kísért zivatarok érkeznek, előbb Vajdaság északi részére, majd kiterjednek az ország többi...
2019. JÚNIUS 16.
[ 18:11 ]
Jelentős mértékben emelkedik szeptembertől a minimálbér, az év végétől pedig emelkednek a közszférában a bérek, de a nyugdíjak is, jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter, hozzátéve, az év első öt hónapjában ismét többlet mutatkozott az államkasszában és emlékeztetett arra is, hogy Szerbiába tavaly 3,5...
2019. JÚNIUS 16.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban