Szerbia
Teljes kijárási tilalom egyes nagyvárosokban, egy hónap múlva várható a rendkívüli állapot vége

Az már bizonyos, hogy Belgrádban és Nišben péntektől hétfőig teljes kijárási tilalom lesz, jelentette be kedden este a RTS Upitnik (Kérdőjel) című műsorában Aleksandar Vučić szerb elnök, hozzátéve, arról még nem született döntés, pénteken hány órakor kezdődik a tilalom, mert ez az orvosok és a szakemberek mérlegelésétől függ, de – mint mondta – az már egészen biztos, hogy Szerbia e két nagyvárosát érinti.

A lehető legjobb gazdasági intézkedések

“A lehető legjobb gazdasági intézkedéseket hoztuk, amelyek alkalmazása azonnal érvénybe lép, kivéve a minimálbérek kifizetését, hogy ott ne legyen lehetőség kijátszani a rendeletet és idő előtt felmondani a dolgozóknak”, nyilatkozta az RTS műsorában Vučić.

Az elnök elmondta, lesznek még nehéz napok, nem lélegezhetünk fel, de a koronavírus-járvány kitörése óta “első alkalommal látok fényt az alagút végén és ezt első alkalommal merem nyilvánosan is kimondani”. Mint kifejtette, már felsejlik ennek az egész képtelen helyzetnek a vége, de “nem fogunk sietni, nehogy a koronavírus visszatérjen közénk”.

A táborokban lévő migránsokkal kapcsolatos fejleményekre reagálva Vučić azt mondta, a migránsok helyzete, illetve a befogadóközpontokban uralkodó helyzet ellenőrzés alatt áll, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban volt néhány incidens. “Szerbia számot vezet róluk, de amennyiben probléma merül fel, a törvényekkel összhangban fog eljárni.” A Krnjačában a minap történt incidenssel kapcsolatos kérdésre, amikor is az intézkedő katonák figyelmeztetésként a levegőbe lőttek, Vučić elmondta, egy migráns, a felszólítás ellenére át akarta ugrani a kerítést, majd a katonaság figyelmeztetését követően újabb, agresszíven viselkedő migránsok jelentek meg, ami után a katonák lövést adtak le a levegőbe. Ezt követően a migránsok visszavonultak.

Április 10-étől nyugdíjkifizetés egy részletben, megfejelve a 4000 dináros segéllyel

Aleksandar Vučić tegnap este azt is bejelentette, hogy a terveknek megfelelően április 10-én megkezdődik a nyugdíjak kifizetése, az eddigi két részlet helyett most egy részletben, s minden nyugdíjas megkapja a 4000 dináros egyszeri segélyt is, ami a rendkívüli állapot idején igyekszik enyhíteni anyagi helyzetüket. “Ez nagyon fontos intézkedés, mert ez a legszegényebb réteg”, tette hozzá Vučić.

A rendőrség nem azokat fogja üldözni, akik előteremtik az ország kenyerét

Szerbiában a vetési munkálatok a terveknek megfelelően haladnak, mondta Vučić, kiemelve, az állam azon munkálkodik, hogy a mezőgazdasági termelők számára lehetővé tegye munkájuk zavartalan végzését. Arra a kérdésre, milyen szabályok vonatkoznak a termelőkre, akik közül sokan panaszkodtak, amiért napokat kell várniuk az engedély kiadására, Vučić azt válaszolta, a problémát orvosolják és a rendőrség nem azokat fogja üldözni, akik megtermelik az ország kenyerét.

Az álhírek ellen valós hírekkel

A szerb elnök az RTS kedd esti műsora vendégeként elismerte, a tájékoztatásról szóló rendelet hiba volt, de mint mondta, Ana Brnabić kormányfő ezt nem azzal a szándékkal hozta, hogy korlátozza az információ áramlását, hanem azért, hogy pontos, leellenőrzött és hiteles információk kerüljenek napvilágra. Arra a kérdésre, hogy valóban elkerülhetetlen volt-e az, hogy őrizetbe vegyék az egyik, a koronavírus-helyzetről tudósító újságírót, továbbá, hogy valóban az igazság-e a legjobb fegyver a féligazságok ellen, azt válaszolta, hogy a tudósító jelentésében azt állította, hogy a Vajdasági Klinikai Központban dolgozóknak nincs egészségügyi maszkjuk, sem egyéb védőfelszerelésük és ez az emberekben olyan álláspontot alakíthatott ki, hogy akkor jobb, ha panaszaik ellenére is inkább otthon maradnak, ami a jelenlegi helyzetben, életeket veszélyeztethet.

A rendkívüli állapot még egy hónapig tart?

Az előttünk álló időszakról szólva Vučić elmondta, reméli, hogy egy hónapon belül, de lehet, hogy már valamivel korábban is, megszüntethetik a rendkívüli állapotot és megindulhat a munka minden téren. “Az első adandó alkalommal megszüntetjük, de csak akkor, amikor ezzel nem veszélyeztetünk emberéleteket”, szögezte le.

A húsvétot idén csak szűk körben ünnepelhetjük

A szerb elnök arra is kitért, hogy az előttünk álló húsvét megünneplése a korábbiaktól el fog térni, hiszen nem ünnepelhetünk tágabb családi körben. Egyúttal kitért azokra, akik a rendelkezések ellenére parkokban gyülekeznek, a lakásokban házibulikat tartanak, s ezt a közösségi hálón közzé is teszik. Mint mondta, az országnak nincs annyi katonája és rendőre, hogy mindenkire lecsapjanak, de azt tudni kell, hogy ezek az emberek önmaguk és embertársaik legnagyobb ellenségei.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2020. ÁPRILIS 9. [ 11:56 ]

Helyeslem a döntést. Miért kellene ugyanazokat a hibákat elkövetni, mint Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban...? Kellemetlen az itthoni magány, de úgy érzem, jobb itthon heverni, mint a temetőben.


Értetlen
2020. ÁPRILIS 8. [ 16:56 ]

ez az alak előre megkomponált mindent, tegnap este még beszellőztette a két fertőzött nagyváros péntektől hétfőig tartó zárlatát, ma meg hirtelen máshogy döntött? Mi történt közben? mellesleg biztos vagyok benne, hogy pravoszláv húsvétkor mi is vígan ünnepelhetünk a többségi nemzettel....


Zeljko Nikolic
2020. ÁPRILIS 8. [ 11:59 ]

Ja se slazem sa ! Alexadrom Vucicom ! I treba da bude zabrana za sve u Srbiji


Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy Szerbia még több személyt fog tesztelni a koronavírusra, mert a fertőzés korai felfedezése és a karantén kulcsfontosságúak, mint ahogy a vakcina is az. Vučić ezt Balgárdban mondta, ahol az egyik katonai komplexum keretében levš új covid-kórház építési munkálatait...
2020. NOVEMBER 25.
[ 9:16 ]
Tomislav Momirović szerb építésügyi miniszter és Palkovics László magyar innovációs miniszter megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítását, amelynek hossza mintegy 27 kilométer. Ez az egyik kiemelt jelentőségű projekt a Magyarország és Szerbia kormánya közötti gazdasági és...
2020. NOVEMBER 24.
[ 13:21 ]
Mától, november 24-étől 10 napont át lesznek érvényben a szerb kormány új, a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedései. December 3-áig korlátozott munkaidővel, 18 óráig lehetnek nyitva a vendéglátóipari egységek, vagyis az éttermek, kávézók, bárok, klubok, valamint a bevásárlóközpontok, a...
2020. NOVEMBER 24.
[ 9:55 ]
Beolvasás folyamatban