Szerbia
Vučić: Több mint 2 millió szavazatot kaptunk
Betűméret:             

A nevét viselő lista óriási fölénnyel győzött, a nép bizalmát eddig soha nem látott mértékben élvezi, mert az eddigi eredmények alapján több mint 2 millió szavazatot kapott, jelentette ki vasárnap este Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke és Szerbia elnöke.

A Szerb Haladó Párt (SNS) jelenleg a szavazatok 63,4 százalékával rendelkezik, s várakozásaik szerint meghaladja majd a 64 százalékot is, jegyezte meg Vučić.

“Azt várjuk, hogy amikor megérkeznek a Koszovóban, valamint a külföldön leadott szavazatok, akkor ez az arány meghaladja a 64 százalékot”, mondta Vučić, hozzátéve, figyelembe kell venni, hogy ez a szavazóurnákhoz járult polgárok 64 százalékát jelenti.

“Eközben tartsák szem előtt, hogy a szavazólapok 3,7 százaléka érvénytelen, ami azt jelenti, hogy az érvényes szavazatoknak több mint 65 százalékát, tehát majdnem kétharmadát, mi kaptuk. Ez egy olyan valami, ami soha nem fog megismétlődni”, emelte ki Vučić.

“Régóta vagyok a politikában, de ilyen pillanatot még nem éltem át. Ma este óriási bizalmat kaptunk a néptől, a legnagyobbat, amit valaha valaki is kapott Szerbiában, mindezt akkor, amikor aligha hitt benne valaki”, mondta Vučić a SNS székházában megartott eredményvárón.

Vučić elmondása szerint az SNS több mint 2 millió szavazatot kapott a valamivel kevesebb mint 3,3 millió szavazópolgártól, ami – jegyezte meg – történelmi pillanat. Ugyanakkor, figyelmeztetett, a haladók listája figyelmeztetést is kapott a néptől.

“Még felelősségteljesebbnek és még komolyabbaknak kell lennünk, de szorgalmasabbnak is, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el polgáraink számára”, szögezte le Vučić. “Mindenütt győztünk, ahol korábban veszítettünk. Külföldön minden egyes szavazóhelyen mi győztünk. Ott, ahol soha korábban nem győztünk, most meggyőző fölénnyel nyertünk”, emelte ki, hozzátéve: a boszniai Szerb Köztársaságban, ahol a nyilvántartott szavazók 87 százaléka élt szavazati jogával, a SNS listája 90 százalékos eredményt ért el.

“Mindenhol győztünk, Chicagóban, Bernben, Bécsben, Moszkvában és Szocsiban. Moszkvában valamit ‘eltolhattunk’, mert 57 százalékot kaptunk, de Szocsiban 95 százalékot”, sorolta a pártelnök.

Vučić elmondta, arra vár, hogy az EBESZ holnap átszámolja a koszovói szavazatokat is, ahol rekordot döntött a részvételi arány, amiért köszönetet mondott a koszovói szerbeknek. Azt is mondta, hogy elfogad minden olyan eredményt, amit az EBESZ tesz közzé a szavazatok átszámolását követően, de abban biztos, hogy a legrosszabb esetben sem lesz 85 százaléknál kevesebb.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Olyan oroszbarát politikusok tértek vissza a szerb kormányba, akikkel szemben az Egyesült Államok emiatt szankciókat rendelt el. Ez pedig a Moszkvával fenntartott szoros kapcsolatokról árulkodik az ország által hangoztatott, elszánt uniós közeledéssel szemben, írja az AP hírügynökség a frissen megválasztott szerb kormány...
2024. MÁJUS 3.
[ 7:56 ]
Aleksandar Vučić államfő az RTS híradójában vendégszerepelve elmondta: a legfontosabb, hogy a kormány elérje a kitűzött eredményeket, az életszínvonal, valamint a bérek és nyugdíjak emelését. „Arra számítok, hogy a kormánynak számos problémával kell szembenéznie, de együtt fogunk küzdeni a fejlődésért”,...
2024. MÁJUS 2.
[ 20:59 ]
A szerb törvényhozás csütörtökön késő délután megszavazta a Miloš Vučević vezette új kormányt. Az új kabinetre 152 képviselő szavazott a 213 jelenlevőből. 61-en ellenezték, 37-en pedig nem vettek részt a szavazásban. Az új kormánynak 31 tagja van. ebből öten tárca nélküli miniszterek. Az új kormány tagjainak...
2024. MÁJUS 2.
[ 17:41 ]
Beolvasás folyamatban