Szerbia
Megalakult a Szerbiai Egyesült Ellenzék

Megalakult ma Belgrádban a Szerbiai Egyesült Ellenzék, amelyet a Dveri mozgalom kivételével az eddigi Szövetség Szerbiáért pártjai alkotnak, valamint néhány, a szövetséggel korábban is együttműködő egyesület és szakszervezet is csatlakozott.

Az egyesült ellenzék tagja a Dragan Đilas vezette Szabadság és Igazságosság Párt, Vuk Jeremić Néppártja, a Zoran Lutovac vezette Demokrata Párt, valamint a Polgári Platform, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Szerbiai Államalkotó Mozgalom, a Koszovói Szerbek Népi Mozgalma, a Mozgalom a Fordulatért, a Szabad Szerbia Mozgalma, a Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek, a Šumadijai Régió és Đorđe Vukadinović.

Mínusz és plusz

A Szerbiai Egyesült Ellenzék megtartotta a Szövetség Szerbiáért narratíváját, nem változtatta meg sem a stratégiáját, sem a taktikáját, az emberek se fontosak, értékelte Bojan Klačar, a CESID ügyvezető igazgatója. Mindezt a ma alakult ellenzéki szövetség gyengéjének, mínuszának látja, de hozzátette, hogy a Szerb Haladó Párt legkomolyabb és leghangosabb ellenfele marad, s előnye van azokkal a pártokkal szemben, amelyek részt vettek a választásokon, de rossz eredményt értek el, s véleménye szerint ez plusz a szövetség esetében.

Klačar szerint a Szerbiai Egyesült Ellenzék három dologban különbözik a Szövetség Szerbiáért tömörüléstől: az elnevezésben, nincs benne a Dveri mozgalom, valamint a szervezeti formája rugalmasabb.

Véleménye szerint a Dveri távozásával valamilyen módon elkerülik azokat a kritikákat, amelyeket a mozgalommal való együttműködés miatt kaptak. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harminc új fertőzött Szerbiában - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 15:21 ]
Az elmúlt 24 órában 68 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szerbiában, s egy személy meghalt a betegség következtében. Kórházban 337 fertőzöttet ápolnak, közülük jelenleg 25-en vannak lélegeztetőgépen. Tegnap óta 3175 személyt teszteltek le a vírusra, a járvány márciusi kitörése óta pedig összesen 1 072...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 15:48 ]
Péntek 18 óra óta, amióta életbe lépett Szerbiában a külföldről hazatérő polgárok egészségügyi felügyelete, ma reggelig mintegy tízezren jelentkeztek be az e-egészségügy (e-zdravlje) portálon, közölte Verica Jovanović, a Batut intézet igazgatója. A bejelentkezők között voltak koronavírus-gyanús személyek, ebben...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 9:30 ]
Azzal kapcsolatban, hogy ki fog online tanulni és ki “rendesen”, tanteremben vagy amfiteátrumban ülve, a válságtörzs fog ajánlással szolgálni. Az oktatási minisztérium által kinevezett szakértői csoport elkészítette azt a tervet, ami részletezi, melyik egyetemi karon miként zajlik majd az oktatás október elsejétől,...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 17:20 ]
Beolvasás folyamatban