Szerbia
Kon: 15 ezer hazatérő van felügyelet alatt, fertőzöttek is vannak köztük

Jelenleg 15 ezer olyan személy áll felügyelet alatt, akik a koronavírus szempontjából kockázatosnak minősített országokban töltött nyaralásukból tértek haza Szerbiába, s fertőzötteket is találtak közöttük, jelentette ki Predrag Kon epidemiológus.

„Ez jó dolog, s nemcsak most fontos, hanem a későbbiekben is, mert a fertőzöttek korai felfedése és elkülönítése a koronavírus elleni küzdelem fő eleme” – nyilatkozta Kon a Prva TV-nek.

A kérdésre, hogy van-e elég felügyelő, aki ellenőrizze az e-zdravlje portálon bejelentkezett összes személyt, Kon azt válaszolta, ez lehetetlen. „Azonban a rendszeren keresztül ez megvalósítható” – tette hozzá.

A járványügyi szakorvos arról is beszélt, hogy egész Szerbia területén mindössze öt középiskolásnál mutatták ki a fertőzést, ami véleménye szerint valószínűleg nem a valós állapot, tekintettel arra, hogy az általános iskolákban sokkal több megbetegedést találtak. „Ez azt jelenti, hogy vagy nem jelentették az eseteket, vagy nem ismerték fel, s kérdés, hogy mennyire tartják tiszteletben akkor a többi intézkedést” – mondta Kon.

Véleménye szerint az online oktatásra való teljes átállás nem megoldás, mert rögtön felmerül a kérdés, meddig fog tartani. „Ez pedig sokkal tovább fog tartani, beletelik pár évbe, amíg megoldódik a helyzet a koronavírussal, a védőoltás megérkezése sem lezárt ügy még” – tette hozzá.

„Ha szigorúan betartjuk ezeket az intézkedéseket, s ha ezt állandóan megtesszük, elkerülhetjük a harmadik hullámot, de a valóság nem ilyen. Nem mondhatom azt, hogy nem számítunk rá, hogy októberben megugrik a fertőzöttek száma” – húzta alá Kon.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából meghatározó az albánok, és ezen belül Koszovó jövője - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke telefonon az MTI-nek, miután csütörtökön tárgyalt Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügy- és diaszpóráért felelős miniszterrel és Time Kadrijajjal,...
2020. OKTÓBER 29.
[ 20:06 ]
Az erőszak sohasem diadalmaskodhat a morális és az emberi értékek felett – ezt írta Twitter-üzenetében Aleksandar Vučić államfő a franciaországi késes támadást követően. Együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak, a franciáknak és Emmauel Macron elnöknek. (Tanjug)
2020. OKTÓBER 29.
[ 16:46 ]
Magyarország számár remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja a munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban. Hozzátette: a vajdasági magyarok...
2020. OKTÓBER 29.
[ 16:18 ]
Beolvasás folyamatban