Szerbia
Kon: 15 ezer hazatérő van felügyelet alatt, fertőzöttek is vannak köztük
Betűméret:             

Jelenleg 15 ezer olyan személy áll felügyelet alatt, akik a koronavírus szempontjából kockázatosnak minősített országokban töltött nyaralásukból tértek haza Szerbiába, s fertőzötteket is találtak közöttük, jelentette ki Predrag Kon epidemiológus.

„Ez jó dolog, s nemcsak most fontos, hanem a későbbiekben is, mert a fertőzöttek korai felfedése és elkülönítése a koronavírus elleni küzdelem fő eleme” – nyilatkozta Kon a Prva TV-nek.

A kérdésre, hogy van-e elég felügyelő, aki ellenőrizze az e-zdravlje portálon bejelentkezett összes személyt, Kon azt válaszolta, ez lehetetlen. „Azonban a rendszeren keresztül ez megvalósítható” – tette hozzá.

A járványügyi szakorvos arról is beszélt, hogy egész Szerbia területén mindössze öt középiskolásnál mutatták ki a fertőzést, ami véleménye szerint valószínűleg nem a valós állapot, tekintettel arra, hogy az általános iskolákban sokkal több megbetegedést találtak. „Ez azt jelenti, hogy vagy nem jelentették az eseteket, vagy nem ismerték fel, s kérdés, hogy mennyire tartják tiszteletben akkor a többi intézkedést” – mondta Kon.

Véleménye szerint az online oktatásra való teljes átállás nem megoldás, mert rögtön felmerül a kérdés, meddig fog tartani. „Ez pedig sokkal tovább fog tartani, beletelik pár évbe, amíg megoldódik a helyzet a koronavírussal, a védőoltás megérkezése sem lezárt ügy még” – tette hozzá.

„Ha szigorúan betartjuk ezeket az intézkedéseket, s ha ezt állandóan megtesszük, elkerülhetjük a harmadik hullámot, de a valóság nem ilyen. Nem mondhatom azt, hogy nem számítunk rá, hogy októberben megugrik a fertőzöttek száma” – húzta alá Kon.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miloš Vučević védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök ma meglátogatta a szerb hadsereg erőit a Pešter ideiglenes gyakorlótéren, ahol a Vihar 2024 közös taktikai ​​gyakorlat keretében ​​gyakorlatoznak a lövészekkel. A Vihar 2024 gyakorlatot Aleksandar Vučić köztársasági elnök, a szerb hadsereg...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 20:34 ]
A Vedd el a nyugtát és nyerj nyereményjáték idei első fordulójára – amelyre április 8-a óta lehet regisztrálni – ma 14 óráig 10.042.870 nyugtát küldtek be. Ebben a körben az első sorsolást május 11-én tartják, és az előző fordulókhoz hasonlóan a polgárok nem borítékban küldik be a nyugtákat, hanem...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
A népirtás áldozatainak és tanúinak egyesülete, valamint a Srebrenica és Žepa Enklávé Édesanyáinak Mozgalom felszólította Bosznia-Hercegovina ügyészségét, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció ügyészségét, hogy folytassanak vizsgálatot Aleksandar Vučić ellen, írja a Beta. Kérték továbbá, hogy Milorad Dodik...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 18:09 ]
Beolvasás folyamatban