Szerbia
Vučić: A Nyitott Balkán projekt történelmi jelentőségű a régió számára

Szerbia európai útja során fejlődést mutatott a társadalmi élet minden szférájában, különösen a gazdaságot illetően, mutatott rá Aleksandar Vučić államfő, s hozzátette, Szerbiának meg kell értenie az EU szükségleteit és szándékait, hogy ezentúl ne veszítsen több időt az olyan álmokra, melyek nem csak rajtunk múlnak.

Nyitottaknak kell lennünk, készen kell állnunk az együttműködésre, és meg kell ragadnunk minden esélyt a gazdasági növekedésre, az infrastrukturális összeköttetésekre és az eszmecserékre, ezért a Nyitott Balkán (Open Balkan) projekt nagy lehetőséget jelent, de reményt, felelősséget és kötelezettséget is ahhoz, hogy jobb és másmilyen jövőt teremtsünk - mondta Aleksandar Vučić elnök a Politika napilapnak írt cikkében.

A Balkánon nagyon sokáig nem történt ehhez hasonló lépés, amely előrébb vinné a régiót, és ez az első alkalom, hogy a Balkánon valaki olyasmit kezdeményez, ami az egész régió számára jó, ezért a szkopjei megállapodások történelmiek, és eredményeik is történelmiek lesznek, húzta alá Vučić.

Zaev: Szerbia mindig is Észak -Macedónia legnagyobb barátja volt

Szerbia mindig is Észak-Macedónia legnagyobb barátja volt, s a koronavírus-járvány alatt egyedüliként adott készletéből védőoltást az észak-macedón nép számára, jelentette ki ma Zoran Zaev a Tanjug TV-nek nyilatkozva.

Az észak-macedón miniszterelnök elmondta, Aleksandar Vučićtyal jó barátok, aki Ana Brnabić miniszterelnökkel együtt azon dolgozik, hogy megoldást találjon Koszovó és Metóhia ügyében, és hozzátette, minden megoldás elfogadható Észak-Macedónia számára, ha garantálja a békét, az európai jövőt és a kisebbségi jogok tiszteletben tartását.

Véleménye szerint a Balkán már nem időzített bomba, hanem a barátság jelképe, a Nyitott Balkán kezdeményezés pedig lehetőséget jelent a polgárok életszínvonalának növelésére.

Zaev úgy véli, a Pristinából, Szarajevóból és Podgoriciából érkező negatív reakciók ellenére a lakosság pozitívan fogadta a kezdeményezést, és reményei szerint az elkövetkező időszakban más országok is csatlakozni fognak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a 25.014 tesztelésből 7.232 újabb esetben azonosították a koronavírust, 38 személy vesztette életét, 188-an vannak lélegeztetőgépen. Az ország kórházai egyre inkább megtelnek a koronavírusos páciensekkel, a vörös zónákban 3.000-rel több a beteg, mint a hónap elején, ezért egyre több egészségügyi...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:33 ]
Szerbia polgárai mától az eUprava portálon keresztül is jelezhetik, ha érdekli őket az idényjellegű influenza elleni védőoltás, ezzel elkerülhetik a tolongást is az egészségházban, közölte ma az eUprava. Egy egyszerű kérdőív kitöltésével jelezhetik a polgárok az idényjellegű influenza elleni védőoltás iránti...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:07 ]
Véget ért a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése, ahol a koszovói biztonságpolitikai helyzetéről tárgyaltak, miután a ROSU egységeit kivezényelték a szerbek lakta Jarinje és Brnjak településeknél lévő adminisztratív átkelőkhöz. Aleksandar Vučić szerb elnök ma elmondta, hogy Szerbia megfontolja a Pristinával szembeni...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 13:44 ]
Beolvasás folyamatban