Szerbia
Vučić: Szerbia hálás mindazért, amit a német kancellár az országért tett

Angela Merkel német kancellár visszavonulása előtti nyugat-balkáni látogatásának első állomásaként hétfő délután Belgrádba érkezett, ahol négyszemközt tárgyalt Aleksandar Vučićtyal. A szerb elnök köszönetet mondott a kancellárnak mindazért, amit Szerbiáért és a Nyugat-Balkánért tett.

„Nálunk a hála nem rövid életű, s akkor is ugyanezt fogjuk mondani, amikor már nem lesz kancellár” – üzente Vučić.

A szerb államfő a kancellárral tartott sajtótájékoztatón beszélt azokról a projektekről, amelyek Angela Merkelnek köszönhetően kezdődtek el a régióban, de a Szerbiában megvalósult német beruházásokról is.

Vučić elmondta, Merkel kancellárral most is, ahogy mindig, nyíltan tudott beszélni, tárgyaltak Szerbia és a régió európai integrációjáról, a szerbiai külpolitika uniós politikával való összehangolásáról, a regionális kérdésekről, valamint Belgrád és Pristina viszonyáról is.

A Szerbiában működő német vállalatokban több mint hetvenezren dolgoznak, s Németország a legnagyobb külkereskedelmi partnerünk, közölte Vučić.

A szerb elnök megjegyezte, büszke arra, hogy a sokéves együttműködés után mandátuma végén vendégül láthatja a német kancellárt.

Merkel: A két ország viszonya a bizalmon alapul

A két ország viszonya az együttműködésen és a bizalmon alapul, jelentette ki Angela Merkel, s hozzátette, örül, hogy még egyszer eljöhetett Szerbiába.

„Az évek során bizalommal teli viszonyt építettünk ki. Számos eredmény értünk el ezen az úton, függetlenül attól, hogy Szerbia és az egész régió előtt még hosszú út áll az uniós tagság elnyerésééig, ami közös célunk” – közölte a kancellár, aki elismerően beszélt a két ország gazdasági együttműködéséről is.

Hozzátette, a szerb elnökkel tárgyalt belpolitikai kérdésekről, valamint a reformok további végrehajtásának szükségességéről is, s kiemelte, további tárgyalási fejezetek megnyitására van szükség. Megjegyezte, az igazságügy területén további előrelépésre van szükség, s hozzáfűzte, Vučić bemutatta az erre vonatkozó tervet.

A német kancellár nyilatkozatában leszögezte, a koszovói kérdés nem fog eltűnni, meg kell oldani, de egyes kérdéseket egy folyamat végén oldanak meg. Vučić hangsúlyozta, Szerbia tisztában van azzal, mi az EU-csatlakozás feltétele.

Angela Merkel holnap Tiranába utazik, ahol a nyugat-balkáni országok vezetőivel tárgyal. (Tanjug, RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szabadság és Igazság Pártja, az Együtt Szerbiáért mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt úgy döntött, hogy nem vesz részt a pártok közötti párbeszéd második szakaszának folytatásában, amely az EP-képviselők közvetítésével zajlik. A találkozó résztvevői az újságíróknak elmondták, hogy a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:37 ]
Aleksandar Vučić, szerb elnöke ma délután Isztambulba érkezett, ezzel megkezdődött törökországi látogatása. Vučićot az isztambuli repülőtéren a legmagasabb katonai tiszteletadással fogadták - jelentették be a "Budućnostsrbijeav" hivatalos Instagram fiókjában - adta hírül a Tanjug. Aleksandar Vučić, Recep...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 19:00 ]
A hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 34 ember halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében Szerbiában, áll a covid19.rs holnapon. 26.127 személyt teszteltek és 7.572 esetben állapították meg a vírus jelenlétét. 163 beteg szorul gépi lélegeztetésre. Összesen 4.054 embert ápolnak...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 18:54 ]
Beolvasás folyamatban