Szerbia
Belgrádi központi ünnepség: A szerbek két eszményüket ünneplik, az egységet és a szabadságot

Helikopterek vonták maguk után Szerbia zászlaját, valamint Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság himnuszai csendültek fel a Száva téren, Stefan Nemanja nagyzsupán emlékművénél, ezzel kezdődött a szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló napjának központi ünnepsége Belgrádban.

Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić szerb elnök, Porfirije szerb pátriárka, Ana Brnabić szerb kormányfő, a kormány miniszterei, Ivica Dačić, a szerb parlament elnöke, Milorad Dodik, a boszniai elnökség szerb tagja, továbbá a régió szerb képviselői és közel negyven nagykövet.

Ezt megelőzően a Tamo daleko dalt 100 trombitás játszotta el, amikor a Slavija téren a résztvevők két oszlopa eggyé olvadt, majd lesétáltak a Száva térig.

17 óra körül a Kalemegdanon eldördültek a tüzérségi ágyúk.

Vučić: Azon a szeptember 15-én az egyetlen terv a szabadság volt

Aleksandar Vučić szerb elnök szólt az egybegyűltekhez és kiemelte, hogy szeptember 15., a szaloniki front áttörésének napja az a dátum, amelyben osztozik fájdalmunk és dicsőségünk.

„Azon a szeptember 15-én az egyetlen terv a szabadság volt”, közölte Vučić, majd hozzátette: ez a nap egy újabb nap volt az olyan népszavazások sorában, amikor a véres ártól függetlenül a szabadságot választottuk.

„Szerbiának új terve van a jövőre nézve, amelyre büszkék lehetünk zászlónkkal, tudván azt, hogy ez a szabadság és a béke, valamint a jövő zászlaja”, közölte a szerb elnök.

Milorad Dodik kiemelte: hiszem azt, hogy ez az egyesülésünk és az egységünk évszázada. Porfirije pátriárka pedig azt hangoztatta, hogy nem szerethetünk másokat, ha nem szeretjük saját népünket.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A tavalyi év demográfiai adatai elkeserítőek Szerbia számára. A statisztikai adatok vezetése óta először történt meg, hogy egy év alatt 62 ezernél kevesebb újszülött jött a világra, ugyanakkor 115 ezren haltak meg - nyilatkozta ma Slavica Đukić Dejanović, népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter. Ez azt...
2021. SZEPTEMBER 24.
[ 11:37 ]
Szerbiában a statisztikai adatok szerint évente több mint 2500 ember hal meg mértéktelen és felelőtlen alkoholfogyasztás miatt. Az életkort tekintve a halálozások legnagyobb hányada a fiatalokra vonatkozik. Erre mutatott rá a Szerbiai Sörfőzők Szövetsége, a Légy józan és óvatos kampányt népszerűsítve. Az egyesület,...
2021. SZEPTEMBER 24.
[ 9:33 ]
A Szerbiai Ügyvédi Kamara (AKS) igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy egynapos munkabeszüntetést tart szeptember 24-én, tüntetésképpen a Legfelsőbb Semmítőszék jogi álláspontja miatt, a hitelfeldolgozási költségek és a lakáshitelek biztosításával foglalkozó nemzeti korporációnál, vagyis az NKOSK-nál történő...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 19:41 ]
Beolvasás folyamatban