Szerbia
Vučić: A Nyitott Balkán három országa részt vesz a brüsszeli csúcson

A Nyitott Balkán három országának vezetői a munkatársakkal és a kormánytagokkal folytatott részletes és átfogó egyeztetések után úgy döntöttek, hogy holnap részt vesznek a brüsszeli EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón, közölte Aleksandar Vučić szerb elnök sajtószolgálata.

Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán miniszterelnök és Dimitar Kovacsevszki észak-macedóniai miniszterelnök mai beszélgetésük alkalmával megegyeztek azokról az elvekről, amelyek a számos európai uniós tisztviselővel folytatott tárgyalások gerincét képezik.

A vezetők tisztában vannak azzal, hogy a csúcson megvitatandó témák nem lesznek könnyűek, de részvételük ismét megmutatja és megerősíti elkötelezettségüket Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia európai útja mellett, áll a közleményben. (Tanjug)

Rama: Albánia az EU-csúcstalálkozón

Edi Rama albán miniszterelnök ma bejelentette, hogy Albánia részt vesz az Európai Unió holnapi brüsszeli csúcstalálkozóján.

„Részt veszünk az EU Tanácsának ülésén. Nem sokat fognak hallani rólunk, de kérni fogjuk, hogy hallhassunk az általunk is támogatott új európai politikai közösség eszméjéről, az Európa szellemiségét hirdető Nyitott Balkánról, illetve arról is, hogy túszai vagyunk Bulgáriának, amely mindezt tönkre akarja tenni”, írta a Twitteren Rama. (Tanjug)

"Bulgária fogva tartja az Európai Uniót"

A nyugat-balkáni politikusok saját kormányaikkal egyeztetve szerdán hoztak döntést arról, hogy mégis részt vesznek uniós csúcstalálkozón, és kihasználják az alkalmat arra, hogy az általuk korábban már elindított Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezést népszerűsítsék, valamint kifejezzék felháborodásukat azért, mert Bulgária akadályozza az Európai Unió bővítését.

Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő a szkopjei TV24 televízióban kedden arról beszélt, hogy azt tanácsolta a miniszterelnöknek, ne utazzon Brüsszelbe. "Elfogadhatatlan, hogy a történelmi gondokat és a nyelvi vitákat az uniós csatlakozási tárgyalások részévé tették" - húzta alá.

Edi Rama pedig kedden a közösségi médiában fogalmazott úgy, hogy "Bulgária fogva tartja az Európai Uniót". Az albán miniszterelnök szerdán szintén a Twitteren arról írt, hogy valamilyen mozgás tapasztalható Bulgária irányából, de ez már túl kevés és túl későn érkezett, a nyugat-balkáni csúcson azonban szerb és észak-macedón kollégájával arra fog törekedni, hogy elmondhassa véleményét a bolgár akadályozásról, illetve országaik európai jövőjéről.

Csütörtökön és pénteken az uniós vezetők az EU-Nyugat-Balkán-csúcsot követően várhatóan Ukrajna és Moldova tagjelölti státusáról is döntenek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Azok a polgárok, akik már megkapták az 5 ezer dináros üdülési utalványt, mától jelentkezhetnek a további 10 ezer dinár értékű, szerbiai nyaraláshoz felhasználható utalványokért, írja a Beta. A polgároknak legkésőbb 30 nappal az utazás kezdete előtt kell jelentkezniük a Szerbiai Posta tolóablakainál. Át kell adniuk...
2022. JÚNIUS 29.
[ 14:58 ]
Ma, a kisérettségi záróvizsga utolsó napján a nyolcadikos diákok kilenc órától a kombinált tesztet töltötték ki, amely öt tantárgyból – történelem, földrajz, biológia, kémia és fizika – tartalmaz kérdéseket. Az előző két napban anyanyelvből és matematikából vizsgáztak a leendő középiskolások. A...
2022. JÚNIUS 29.
[ 9:27 ]
Ivan Vejvoda, a bécsi Társadalomtudományi Intézet vezető munkatársa kijelentette, hogy Szerbia nem tudja fenntartani a semlegességét, és 2004-ig az ország közeledett a NATO-hoz. Vejvoda szerint Zoran Đinđić miniszterelnök idején kezdődtek meg a tárgyalások a szövetség teljes jogú tagságához való csatlakozásról,...
2022. JÚNIUS 29.
[ 9:15 ]
Beolvasás folyamatban