Szerbia
Népszámlálás Szerbiában: Akár 700 ezerrel is csökkenhetett a népesség
Betűméret:             

Népszámlálás kezdődik szombaton Szerbiában, a becslések szerint tizenegy év alatt akár 700 ezerrel is csökkenhetett az ország lakosságának száma.

Miladin Kovačević, a központi statisztikai hivatal igazgatója hétfőn a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) arról beszélt, hogy az október 31-ig tartó cenzus során az állampolgároknak 69 kérdésre kell válaszolniuk. Mint mondta, Szerbiában most először végzik elektronikusan az adatbevitelt, vagyis a népszámlálási biztosok nem papírlapokra viszik fel az adatokat, hanem laptopon rögzítik, és azonnal továbbítják az információkat, így az adatfeldolgozás sokkal gyorsabb lesz, az előzetes eredmények már november végére megszülethetnek.

A statisztikai hivatal vezetője azt is közölte, hogy akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbüntetésre számíthatnak. Hozzátette: a nemzeti hovatartozásra, az anyanyelvre és a vallásra vonatkozó kérdésekre nem kötelező választ adni.

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai szerint Szerbiának 7 186 862 lakosa volt, ebből 253 899-en vallották magukat magyarnak. Becslések szerint az ország lakossága akár 700 ezerrel is csökkenhetett az utóbbi több mint egy évtizedben, míg a magyarok száma valószínűleg már nem éri el a kétszázezret.

A családügyi és demográfiai minisztérium közelmúltban közzétett adatai szerint Szerbia "rendkívül súlyos demográfiai helyzettel" néz szembe, tavaly például több mint 74 ezerrel csökkent az ország lakossága.

Ivan Marinković demográfus szerint az országban jelentősen csökkent a születésszám is, és ezt a folyamatot már nem lehet megállítani. Hozzátette: lehet egy-két olyan év, amikor valamennyire nő a születésszám, de ez nem állítja meg a népességcsökkenést - olvasható a vajdasági közszolgálati televízió (RTV) internetes oldalának beszámolójában. A halálozások számának növekedése, illetve a születések számának csökkenése miatt körülbelül félmillióval csökkenhetett az ország lakossága az utóbbi évtizedben, az elvándorlás pedig további kétszázezres népességcsökkenéshez vezethetett - tette hozzá a szakember.

Gábrity Molnár Irén szociológus korábban rámutatott, hogy a magyarság száma Szerbiában az 1961-es népszámláláskor volt a legmagasabb, amikor majdnem 450 ezer magyar élt a Vajdaságban, utána viszont nagymértékű elvándorlás kezdődött, és a megfigyelések szerint most már évente körülbelül öt-hatezerrel csökken a magyar lakosság száma az országban.

A szerbiai népszámlálást a koronavírus-járvány miatt halasztották el egy évvel 2021-ről 2022-re. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy videofelvétel jelent meg Zubin Potokról az Instagramon, amelyen szirénák visszhangja hallható az egész településen. Ma 12 óra körül a Zubin Potok-i helyi választási bizottság tagjai a koszovói rendőrök kíséretében erőszakkal hatoltak be az önkormányzat épületébe. Az ott tartózkodó polgárok fellázadtak. Mint...
2022. DECEMBER 6.
[ 18:16 ]
Az Air Serbia légitársaság bővíti kínálatát, 2023 nyarától még több európai városba repülhetünk a hazai szolgáltatással. A légitársaság közvetlen járatokat indít Hamburgba, Göteborgba, Kölnbe és Marseille-be 2023 májusától. A német és a svéd úti célokra heti háromszor lesz alkalom utazni, míg Belgrád és...
2022. DECEMBER 6.
[ 12:34 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök megérkezett az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozóra. A sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, számos találkozó vár rá, és találkozni fog az olasz, valamint a holland és a belga miniszterelnökkel. „Mindig jobb az asztalnál ülni, mert ha nem vagy az asztalnál, akkor te vagy az étlapon....
2022. DECEMBER 6.
[ 11:22 ]
Beolvasás folyamatban