Szerbia
Folytatódott a parlamenti vita a kormányprogramról, várhatóan döntenek Szerbia új kormányáról
Betűméret:             

A köztársasági képviselők kilenc órától folytatták a parlamenti első rendkívüli ülését, ahol az egyetlen napirendi pont a kormányválasztás, valamint a miniszterelnök és a tagok eskütétele.

Várhatóan folytatódik a vita a kormány programjáról, ezt követően pedig szavaznak a képviselők.

A tegnap kezdődött ülésen Miloš Vučević kormányalakító ismertette expozéját.

Vučević a háromórás beszédében egyebek mellett hangsúlyozta, hogy az általa javasolt kormány leginkább a folytonosság kormánya lesz, és hogy Szerbia stratégiai prioritása továbbra is a teljes jogú uniós tagság.

Kijelentette azt is, hogy az új kabinet legnagyobb kihívása a szuverenitás védelme lesz, javasolni fogják a négy hónapon át tartó kötelező sorkatonai szolgálatot, de a kormány prioritása lesz a szerbiai polgárok életszínvonalának emelése és megőrzése.

Vučević szerint a kormány tagjainak egy csapatként kell dolgozniuk, mindig készen kell állniuk arra, hogy megvédjék Szerbia nemzeti és létfontosságú érdekeit, első és egyetlen kérése pedig a haza iránti megkérdőjelezhetetlen lojalitás.

A parlament elé terjesztett javaslat szerint a kabinetnek 31 tagja lesz, akik között nyolc új személy is van, hárman pedig egy bizonyos idő után tértek vissza a kormányba. Vučević azt javasolta, hogy az új kormánynak négy alelnöke és öt tárca nélküli minisztere legyen, közölte az RTS.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ivica Dačić miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ma közölte, hogy letartóztatták a zombori Dragan Mijatovićot Aleksandar Vučić szerb elnök biztonságának fenyegetése miatt. „A köztársasági elnök biztonságának veszélyeztetése miatt letartóztatták a zombori Dragan Mijatovićot, és elrendelték a 48 órás őrizetbe...
2024. MÁJUS 16.
[ 9:20 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma este azt mondta, hogy az a nép, amely nem harcol és nem ismeri a múltját, nem tudja megérteni a jelenét, és hozzátette, hogy a szerb nép soha nem fog hallgatni a holokauszt következményeinek tagadásáról vagy minimalizálásáról, tekintettel arra, hogy a szerb, a zsidó és roma nép közösen...
2024. MÁJUS 15.
[ 21:56 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma kijelentette: sokkolta a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet. „Sokkolt a Robert Fico elleni merénylet, aki Szerbia és az én személyes barátom. Kedves barátom, imádkozom érted és az egészségedért”, írta Vučić az X közösségi oldalon.
2024. MÁJUS 15.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban