Szerbia
A Dubona és Malo Orašje településeken egy éve történt vérengzésre emlékezik az ország
Betűméret:             

A Mladenovac és Smederevo környéki falvakban, Dubonán és Malo Orašjén egy éve történt tömeggyilkosságra emlékezik ma Szerbia. A vérengzésben kilenc ember halt meg, 12 pedig megsebesült. Az elkövető, Uroš Blažić előzetesben várja a tárgyalást.

Tavaly május 4-én a késő esti órákban Malo Orašje faluban kezdett vérengzésbe az elkövető, ahol öt emberrel végzett, majd a szomszédos Dubonán további három embert gyilkolt meg. Egy sérült ötven nappal később a kórházban halt meg.

Aleksandar Vučić államfő ma Miloš Vučević kormányfővel együtt megkoszorúzta a Malo Orašje-i emlékparkban emelt emlékművet.

„A legmélyebb tisztelettel adózom az értelmetlen vérengzés ártatlan áldozatai előtt, ami csak elkeseredettséget, szomorúságot és pusztítást hagyott maga után. Szülőként hatalmas fájdalmat érzek az elveszett életek miatt, és osztozom a családok fájdalmában, amelyek legnagyobb kincsüket, gyermekeiket veszítették el. Elnökként megígérem, hogy az állam nem engedi meg, hogy bárki is büntetlenül megússzon egy bűncselekményt, hogy a gonosz győzzön az igazság felett, a kegyetlenség pedig az emberiesség felett. Nyugodjanak békében” – írta Vučić Instagram-profilján.

Az államfő, szintén a miniszterelnökkel együtt, koszorút helyezett el Dubonán is azon a helyen, ahol három ember életét oltotta ki az elkövető. Vučić hangsúlyozta, ez a bűncselekmény „mély sebet ejtett egész Szerbia lelkében, ma is némán állunk a történtek előtt, de egyesített minden jó embert az országban azzal a széndékkal, hogy minden erőnkkel egy olyan társadalomért harcoljunk, amelyben ilyen tragédia nem ismétlődhet meg” – írta Vučić.

A vérengzések helyszínén ma számos programmal adóznak áldozatok emléke előtt. A vérengzésekre emlékezve, ma 22 óra 32 perckor egy percre elsötétülnek a televíziós csatornák adásai az egész országban, az alábbi fel látható a képernyőn: „2023. május 3. és 4. Emlékezünk”.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő tervezi meglátogatni a merényletben súlyosan megsérült közös barátjukat, Robert Fico szlovák kormányfőt Pozsonyban, amikor Fico egészségi állapota már a beteglátogatást megengedi. Ezt a bejelentést a szerb elnök tette a belgrádi közszolgálati...
2024. MÁJUS 16.
[ 21:44 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma azt mondta, hogy a nyugat-balkáni régiónak valószínűleg még hat évet kell várnia az Európai Unióhoz való csatlakozásra, és ez így van rendjén. „Tudom, hogy Ukrajna előtt nem leszünk az Európai Unió tagjai, egyikünk sem. Hogy mikor lépünk be az Európai Unióba, és hogy együtt...
2024. MÁJUS 16.
[ 18:42 ]
Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos ma Kotorban, a Nyugat-Balkán és az EU vezetőinek csúcstalálkozóján azt mondta: az Európai Unió új növekedési terve nagyon komoly ajánlatot jelent a Nyugat-Balkán számára, amelynek a valódi bővítéshez kell vezetnie, a felajánlott forrásokkal pedig a régiónak...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:41 ]
Beolvasás folyamatban