Szerbia
Hiányszakmák: Egyes szakokon 5.000 dináros állami támogatásra számíthatnak a diákok
Betűméret:             

Havi 5.000 dináros állami támogatásra számíthatnak azok a tanulók, akik idén a duális oktatási modell szerint működő szakközépiskolába iratkoznak be, méghozzá a következő szakok egyikére: pék, hentes, hegesztő, cipész és cukrász. Ezek a diákok évi kilenc hónapon át 5.000 dinárt kapnak.

A támogatásra kiírt pályázatot a duális oktatással foglalkozó hivatal hirdeti meg, az iskolák pedig minden olyan diákot bejelenthetnek, aki a hiányszakmák valamelyikére iratkozik be az első évben.

A diákok számára fontos továbbá, hogy nem csak az első osztályban kapnak segítséget az államtól, hanem a következő három-négy évben is, attól függően, hogy meddig tart az iskoláztatás.

Az említett öt szakon kívül további 23 foglalkozás szerepel a hiányszakmák listáján, pályázat illetve a szeptemberben nyíló szakok itt olvashatók.

Hiányszakmának számít a kohászati ​​ technikus, a lakatos-hegesztő, a vágógépkezelő, az autóvillanyszerelő, az építőipari alapmunkák kezelője, a burkoló, az asztalos, a cukrász, a szakács, a pék, a vegyipari termékek gyártó, a cipész, az ipari szabó és a divatszabó. Ide tartozik még a szerszámkészítő és karbantartó technikus, a gépjárműszerelő, az ipari szerelő, a távközlési hálózatok szerelője, a faldekorátor, a bútorkészítő, a kereskedő, a pincér, a hentes, az élelmiszeripari kezelő, a gépjárművezető, a bőrrövidáru készítője, a textilgépszerelő és a borász.

A duális modellben hiányszakmát tanuló diákok az állami támogatás mellett – a vonatkozó törvény szerint – rendszeres térítést is kapnak a gyakorlati munkáért. Az adott cégnél eltöltött minden nap után megkapják a minimális órabér 70 százalékát.

Ez azt jelenti, hogy a heti egy gyakorlati napért, vagyis az összesen négy napért, 4.500 dinárt kapnak a hónap végén. Azok a diákok, akiknek hetente két-három nap van gyakorlati oktatásuk, 9.000-13.500 dinárt kapnak.

Az állam arra számít, hogy ezzel az anyagi támogatással újjá tudja éleszteni a hároméves szakközépiskolákat. A hegesztő, lakatos, ipari szabó szakmák iránt a korábbi években szinte alig volt érdeklődés. Ezzel szemben évről évre nő a munkaadók érdeklődése a duális oktatási modell iránt. Szerbiában mintegy 950 vállalat kapcsolódott be a duális oktatásba. Ezek a cégek 186 szakközépiskolával működnek együtt, az elmúlt tíz évben pedig mintegy 16 ezer diák vett részt ebben az oktatási modellben, írja az Euronews Serbia.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be Slavica Đukić Dejanović szerb oktatási miniszter pénteken azt követően, hogy egy nappal korábban két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat. A kormányfő tárgyalni hívja az esettel kapcsolatban a szakszervezeteket. Az egyik...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:17 ]
Marko Đurić külügyminiszter ma Magyar József szerbiai magyar nagykövettel folytatott megbeszélést a térség és Európa jelenlegi politikai helyzetéről. A minisztérium közleménye szerint a megbeszélés részvevői a közelmúltban lezajlott európai parlamenti választások előzetes eredményeiről cseréltek véleményt,...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:55 ]
Jugoszlávia és az azt követő utódállamok történetében először adózott egy szerbiai állami tisztségviselő Joszif Sztálin emléke előtt. Az állami küldöttség moszkvai látogatása alkalmával Aleksandar Vulin miniszter, a szerb kormány alelnöke virágot helyezett Sztálin sírjára a Virág téren. Tehetséges vezető, a...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban