Izbor iz sadržaja na srpskom
"Nacionalni savet je samo paravan, služi SVM-u"
Betűméret:             

Mađarski nacionalni savet (MNS) je centralizovana institucija, služi samo kao paravan i sprovodi odluke donete u jednoj partiji, Savezu vojvođanskih Mađara - smatraju opozicioni članovi MNS.

MNS samo sa jučerašnjoj konferenciji za medije u sedištu Mađarskog pokreta u Subotici Livia Jo-Horti je izjavila da je MNS izgubio ugled i vodeću ulogu koju je imao među nacionalnim zajednicama.

Članovi MNS iz opozicionih redova, tj. Ištvan Bačkulin, Katinka Beretka, Livia Jo-Horti, Erne Nemet, Zolčtan Šifliš, Ištvan Tari, Žolt Varkonji i Ferenc Žoldoš su formulisali zajedničke stavove u vezi sa funkcionisanjem MNS u protekle 2 godine. Rad prethodnog sastava MNS je karakterisalo strateško planiranje i sprovođenje programa, dok je MNS u novom sastavu centralizovan i sprovodi partijske odluke SVM-a - rečeno je na konferenciji za medije, a prenosi dopisnica "Vajdašag ma".

Ferenc Žoldoš je između ostalog rekao da je ranije u nacionalnom savetu dominirala stručna politika i da je MNS u tadašnjem političkom okruženju uspevao da održi svoju relativnu autonomiju, pa je zato mogao da integriše ljude različitih političkih ubeđenja. U prethodnom sastavu su odluke pripremali odbori, dok u novom sazivu izvršno telo MNS-a koje bi po zakonu moglo da donosi odluke u izuzetnim slučajevima to zapravo čini u 90% slučajeva. On je kritikovao i način rada odbora, napomenuvši da se više od dve trećine tih sastanaka odvija elektronski, što - kako je rekao - isključuje i mogućnost stručnosti.

Jo-Horti je podsetila na odluku Ustavnog suda kojom je ukinuta mogućnost da nacionalnio saveti odlučuju o direktorima i članovima upravnih odbora i ostavila je samo mogućnost davanja mišljenja. Ona je kritikovala MNS zato što nije reagovao na otpuštanje bibliotekara u Somboru, na to da Pravni fakultet u Novom Sadu i dalje ne dozvoljava prijemni ispit na jezicima manjina, kao ni na promene u rukovodstvu Narodnog pozorišta u Subotici.

Dodala je da je MNS u poslednje vreme funkcionisao kao ispostava SVM-a, štaviše postao je sredstvo mađarsko-mađarskih obračuna i to otpuštanja novinara i političkog obračuna sa direktorima škola.

Na pitanje "Vajdašag ma", kako je moguće da se budžet MNS stalno povećava, a da on govori o "stagnaciji i padu", Žoldoš je odgovorio da strateško partnerstvo mađarske vlade i MNS i dalje rezultuje ozbiljnom pomoći, ali se sve češće radi o velikim projektima, pa samim tim sume za civilne organizacije i manje razvojne projekte postaju sve manj. "I o tim ogromnim projektima se odlučuje na jednom jedinom mestu, pa ni tu ne vidim demokratsku povratnu spregu" - dodao je Žoldoš.

Mađarska policija je između 18 sati 3. avgusta i 06 sati 4. avgusta 2022. zaustavila ukupno 320 pokušaja ilegalnih prelazaka granice i sprečila 84 lica da uđu na teritoriju zemlje -saopštila je policija. U tri pogranične županije su patrole otkrile migrante bez dokumenata koji su se izjasnili kao državljani Avganistana, Indije, Sirije,...
4.08.2022
[ 14:18 ]
Mir je jedino sredstvo protiv ratne inflacije i ratne ekonomske krize – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, nakon što je sreo Donalda Trampa na njegovom imanju u Nju Džerziju. Orban je za bivšeg američkog predsednika rekao da je važan saveznik, sa kojim su između ostalog bili saglasni i po pitanju da se treba boriti protiv ilegalne...
3.08.2022
[ 15:02 ]
Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je u utorak bio gost emisije Marije Bartiromo na kanalu Fox News u Njujorku. Govorio je o tome da Mađarska trenutno zbog infrastrukturnih i geografskih okolnosti u Srednjoj Evropi, velike količine gasa može kupiti jedino iz ruskih izvora. Ministra su prvo pitali o poseti...
2.08.2022
[ 19:23 ]
Beolvasás folyamatban