Izbor iz sadržaja na srpskom
Saobraćaj: Susret resornih ministara Mađarske i Srbije u Beogradu

Ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič i ministarka građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture Zorana Mihajlović su razgovarali u Beogradu o ubrzanju saobraćaja na graničnim prelazima, razvoju železnice i korišćenju vodenih puteva između Mađarske i Srbije.

Palkovič je na pres konferenciji posle susreta istakao da su pre svega razgovarali o izgradnji pruge Budimpešta-Beograd, što je po njegovom mišljenju investicija kojom će se obe zemlje upisati u istoriju sledećih sto godina. Preko te pruge može da stigne roba iz Azije u Evropu, i to je investicija od strateškog značaja za obe zemlje, „naime ako nas ovaj transport zaobiđe, onda ne možemo profitirati od njega, niti u odgovarajućoj meri razvijati svoju privredu“. Ukazao je na okolnost da je iz više razloga potrebno sinhronizovati investicije Mađarske i Srbije, pre svega zbog završetka, a delom i zbog organizovanja saobraćaja za vreme izgradnje.

Resorni ministri su razmotrili i probleme koji se javljaju pri prelasku granice. Konstatovali su da ne postoji ni pravna prepreka, ni manjak dobre volje koji bi kočili rešenje ovih problema. Palkovič je nazvao neprihvatljivim da danas u Evropi, na granici između dve prijateljske zemlje autobus na granici treba da čeka 12 sati samo zbog toga, što procedure ne funkcionišu kako treba. Očekuje se da dve zemlje formiraju radnu grupu, čiji zadatak će biti da reši ovaj problem.

Konstatovali su saglasnost i oko toga da treba poboljšati i ubrzati prevoz robe Tisom.

Zorana Mihajlović je naglasila da su bilateralni odnosi veoma dobri, ali se problemi u saobraćaju, kao na primer dugo čekanje na granici, što pre moraju rešiti. Dodala je da su obe zemlje spremne da se to uradi.

Na pres konferenciji je rečeno da će o sporazumima koji se tiču saobraćaja, infrastrukture i drugih privrednih pitanja biti reči na zajedničkoj sednici dve vlade koja će se održati verovatno u aprilu. (MTI)

Naglašen je značaj učešća na izborima za Evropski parlament u Temerinu, gde su se predsednik spoljnopolitičkog odbora parlamenta Mađarske Žolt Nemet i predsednik SVM Ištvan Pastor sreli sa predstavnicima lokalnih civilnih organizacija i političkih stranaka. Bili su prisutni i bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara...
15.05.2019
[ 19:34 ]
Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK). „Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i...
14.05.2019
[ 17:02 ]
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije je kod Interpola inicirao raspisivanje međunarodne poternice za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim. Štampa u Skoplju je objavila da je Oliver Spasovki izjavio: vlasti Severne Makedonije su predale sva potrebna dokumenta međunarodnoj policijskoj organizaciji. Bivši premijer se tereti da je...
14.05.2019
[ 9:00 ]
Beolvasás folyamatban