Izbor iz sadržaja na srpskom
Saobraćaj: Susret resornih ministara Mađarske i Srbije u Beogradu

Ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič i ministarka građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture Zorana Mihajlović su razgovarali u Beogradu o ubrzanju saobraćaja na graničnim prelazima, razvoju železnice i korišćenju vodenih puteva između Mađarske i Srbije.

Palkovič je na pres konferenciji posle susreta istakao da su pre svega razgovarali o izgradnji pruge Budimpešta-Beograd, što je po njegovom mišljenju investicija kojom će se obe zemlje upisati u istoriju sledećih sto godina. Preko te pruge može da stigne roba iz Azije u Evropu, i to je investicija od strateškog značaja za obe zemlje, „naime ako nas ovaj transport zaobiđe, onda ne možemo profitirati od njega, niti u odgovarajućoj meri razvijati svoju privredu“. Ukazao je na okolnost da je iz više razloga potrebno sinhronizovati investicije Mađarske i Srbije, pre svega zbog završetka, a delom i zbog organizovanja saobraćaja za vreme izgradnje.

Resorni ministri su razmotrili i probleme koji se javljaju pri prelasku granice. Konstatovali su da ne postoji ni pravna prepreka, ni manjak dobre volje koji bi kočili rešenje ovih problema. Palkovič je nazvao neprihvatljivim da danas u Evropi, na granici između dve prijateljske zemlje autobus na granici treba da čeka 12 sati samo zbog toga, što procedure ne funkcionišu kako treba. Očekuje se da dve zemlje formiraju radnu grupu, čiji zadatak će biti da reši ovaj problem.

Konstatovali su saglasnost i oko toga da treba poboljšati i ubrzati prevoz robe Tisom.

Zorana Mihajlović je naglasila da su bilateralni odnosi veoma dobri, ali se problemi u saobraćaju, kao na primer dugo čekanje na granici, što pre moraju rešiti. Dodala je da su obe zemlje spremne da se to uradi.

Na pres konferenciji je rečeno da će o sporazumima koji se tiču saobraćaja, infrastrukture i drugih privrednih pitanja biti reči na zajedničkoj sednici dve vlade koja će se održati verovatno u aprilu. (MTI)

Ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič i predsednik SVM Ištvan Pastor su u Subotici razgovarali uglavnom o razvoju železnice i o situaciji na graničnim prelazima između Mađarske i Srbije. Mađarski ministar je ovom posetom pripremio razgovore koje će u petak voditi u Beogradu sa ministarkom građevinarstva,...
14.03.2019
[ 23:24 ]
Evropa je postala kontinentom liberalne pravne države i slobodne demokratije, što je možda najveća tekovina 20. veka, ali su joj potrebni novi duh obnove i hrabrost, a Evropsku uniju treba dalje razvijati na principu „manje, ali efikasnije“ – istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc u članku o reformi EU, koji je kao odgovor na...
14.03.2019
[ 22:49 ]
Za zasluge u pokretanju projekata za dobrobit vojvođanskih Mađara je odlikovan Imre Kern, koji je u drugom mandatu državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Odlikovanje je dodelio predsednik Mađarske Janoš Ader, a predali su ga ambasador u Beogradu dr Atila Pinter is generalni konzul dr Janoš Babić u...
13.03.2019
[ 23:40 ]
Beolvasás folyamatban