Izbor iz sadržaja na srpskom
Bejte: Božić će biti Božić kada ozbiljno shvatimo Advent

Bilo je veliko interesovanje za prvi AdventFest, koji je održan u Segedinu, u nedavno otvorenom Forumu Sveti Gerhard. Na manifestaciji je predavanje održao i franjevački redovnik brat Čaba Bejte.

Nedavno mu se jedan poznanik požalio da uskršnja šunka više nema stari ukus, na šta je on odgovorio da bi posle četrdeset dana posta imala - počeo je Čaba Bejte.

„Tako je to i sa božićnim praznicima. Božić će biti Božić kada ozbiljno shvatimo Advent, opraštanje i novi početak.”

Ima lepote u prazničnoj kupovini, ali ovih par nedelja ne bi trebalo naglasak staviti na to. Bio bi greh da se vreme posvećeno praštanju protrati na stvari bez vrednosti, rekao je.

Važno je činiti lepe gestove prema ljudima. Ako tako priđemo nekom, videćemo da će se prolepšati, pokazaće svoje najbolje osobine, vrednosti sa kojima je dobro živeti. Kako bi bilo dobro da jedno kod drugih izazovemo dobrotu! - rekao je brat Čaba.

Potom je citirao papu, koji je rekao da ljudi danas bacaju ono što im se više ne sviđa. Ne odnosi se to samo na predmete, nego i prijatelje, veze, bližnje. To treba promeniti.

„Za prijatelja treba da se boriš. Treba da se boriš za školskog druga. Nemoj da mu pustiš ruku!”

Pred kraj svojeg izlaganja je ispričao jednu potresnu priču o hrišćanima u Bagdadu, koji su, kada su se vratili na svoje teritorije i zatekli porušene crkve, na mestu oltara posadili maslinovo drvo. Stajali bi oko njega u pancirnim prslucima i molili se. Potom je sveštenik prisutnima podelio mladice masline. Njega je citirao:

„Odnesi kući ovu mladicu. Posadi je u krvlju natopljenoj rodnoj zemlji. Pusti je da poraste da bi dete mojeg ubice moglo razgovarati o miru sa tvojim detetom.”

Brat Čaba je rekao da je to za njega veoma potresna priča, ali Bogu hvala, kod nas nema takvih problema. Ne treba saditi maslinovo drvo, ali problema ima svako. Bilo bi važno da posetimo jedni druge sa malo kolača, da se uhvatimo za ruke, da se niko od nas ne izgubi.

Predavanje je završeno zajedničkom molitvom.

Aron Ternovac
U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u...
17.01.2020
[ 18:46 ]
Sledeći meseci će biti od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Upozorio je istovremeno i na rizike sa kojima EU može da se suoči, ako ne pošalje jasne poruke regionu. „Treba naći novi konsenzus za otpočinjanje pristupnih pregovora sa...
17.01.2020
[ 11:45 ]
Austrija je prirodni partner Mađarske i zemalja Višegradske saradnje (V4), saradnja između njih je moguća u više oblasti – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu, na samitu V4 i Austrije. Premijeri zemalja Višegradske saradnje (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) su razgovarali sa austrijskim kancelarom, i posle toga...
16.01.2020
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban