Izbor iz sadržaja na srpskom
Bejte: Božić će biti Božić kada ozbiljno shvatimo Advent

Bilo je veliko interesovanje za prvi AdventFest, koji je održan u Segedinu, u nedavno otvorenom Forumu Sveti Gerhard. Na manifestaciji je predavanje održao i franjevački redovnik brat Čaba Bejte.

Nedavno mu se jedan poznanik požalio da uskršnja šunka više nema stari ukus, na šta je on odgovorio da bi posle četrdeset dana posta imala - počeo je Čaba Bejte.

„Tako je to i sa božićnim praznicima. Božić će biti Božić kada ozbiljno shvatimo Advent, opraštanje i novi početak.”

Ima lepote u prazničnoj kupovini, ali ovih par nedelja ne bi trebalo naglasak staviti na to. Bio bi greh da se vreme posvećeno praštanju protrati na stvari bez vrednosti, rekao je.

Važno je činiti lepe gestove prema ljudima. Ako tako priđemo nekom, videćemo da će se prolepšati, pokazaće svoje najbolje osobine, vrednosti sa kojima je dobro živeti. Kako bi bilo dobro da jedno kod drugih izazovemo dobrotu! - rekao je brat Čaba.

Potom je citirao papu, koji je rekao da ljudi danas bacaju ono što im se više ne sviđa. Ne odnosi se to samo na predmete, nego i prijatelje, veze, bližnje. To treba promeniti.

„Za prijatelja treba da se boriš. Treba da se boriš za školskog druga. Nemoj da mu pustiš ruku!”

Pred kraj svojeg izlaganja je ispričao jednu potresnu priču o hrišćanima u Bagdadu, koji su, kada su se vratili na svoje teritorije i zatekli porušene crkve, na mestu oltara posadili maslinovo drvo. Stajali bi oko njega u pancirnim prslucima i molili se. Potom je sveštenik prisutnima podelio mladice masline. Njega je citirao:

„Odnesi kući ovu mladicu. Posadi je u krvlju natopljenoj rodnoj zemlji. Pusti je da poraste da bi dete mojeg ubice moglo razgovarati o miru sa tvojim detetom.”

Brat Čaba je rekao da je to za njega veoma potresna priča, ali Bogu hvala, kod nas nema takvih problema. Ne treba saditi maslinovo drvo, ali problema ima svako. Bilo bi važno da posetimo jedni druge sa malo kolača, da se uhvatimo za ruke, da se niko od nas ne izgubi.

Predavanje je završeno zajedničkom molitvom.

Aron Ternovac
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban