Izbor iz sadržaja na srpskom
Kulturni savez vojvođanskih Mađara: U petak se u Senti uručuju priznanja Mađarsko drvo života, Zlatna plaketa i Plaketa

Nagrađeni će ova priznanja preuzeti u okviru centralne svečanosti u Vojvodini povodom Dana mađarske kulture.

Dan mađarske kulture se od 1989. slavi 22. januara, na dan kada je 1823. godine Ferenc Kelčei završio rukopis svoje neponovljive pesme, Himne. Prema tradiciji se ovog dana širom Mađarske i van njenih granica gde žive Mađari, održavaju razne kulturne manifestacije. U Vojvodini će centralna svečanost biti održana u Senti, gde će biti uručena priznanja koja je osnovao Kulturni savez vojvođanskih Mađara: Mađarsko drvo života, Zlatna plaketa i Plaketa.

Kulturni savez vojvođanskih Mađara tako odaje priznanje pojedincima za požrtvovani rad u interesu očuvanja nacionalnih vrednosti, identiteta, tradicija, jačanja mađarskih zajednica i nacionalne svesti.

Predsedništvo saveza je 13. decembra 2019-e godine izabralo ovogodišnje nagrađene. Mađarsko drvo života će dobiti: etnolog, profesor, istoričar, publicista i pesnik Bela Čorba iz Temerina, pedagozi i organizatori zajednice, bračni par Karolina i Tibor Milanović iz Budisave, recitatorka, učiteljica recitovanja, novinarka u penziji, osnivač i počasni predsednik Društva recitatora Mađara u Vojvodini Olga Molnar Krekić i glumica u penziji Eta Šivegeš, koja je skoro 40 godina provela na daskama koje život znače.

Zlatnu plaketu dobija Andraš Pataki, direktor pozorišta „Foraš“ iz Đera i „Petefi“ iz Šoprona (Mađarska), koji skoro 25 godina predano radi sa recitatorima, pozorišnim trupama i na obeležavanju lokaliteta zajedničke istorije i kulture u Karpatskom basenu.

Plaketu ove godine dobijaju: lokalni istoričar Ištvan Čonti iz Čoke, novinarka, višestruko nagrađivana recitatorka Otilija Konja-Kovač iz Mužlje, organizatorka zajednice i kulturnog života Roža Nađ iz Utrine, organizator zajednice i kulturnog života Jožef Klenanc iz Bogojeva i majstor čipke i veza narodne umetnosti Valerija Šebek iz Subotice.

Ova izuzetna priznanja su rad keramičarke Edite Nemeš Fekete i unikatne diplome.

Marija Ruža

U Vojvodini se odgovorno pristupa vanrednim merama, zato u pokrajini ima manje zaraženih u odnosu na druge delove zemlje – izjavio je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara smatra da bi bilo nepodnošljivo za život da rukovodstvo Srbije uvede potpunu zabranu kretanja, što...
31.03.2020
[ 15:10 ]
Podignuta je zastava Severne Makedonije, 30. članice NATO pred sedištem vojne alijanse u Briselu. Ceremonije podizanja zastave su istovremeno održane u Savezničkim zapovednim operacijama (SHAPE) u belgijskom gradu Mons i savezničkoj komandi u američkom Norfolku – saopštio je NATO u ponedeljak. Severna Makedonija je u petak postala 30....
30.03.2020
[ 18:26 ]
Evropska unija daje više stotina miliona evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana i istočnim partnerima u borbi protiv pandemije korona virusa – rečeno je u ponedeljak na video konferenciji za štampu Evropske komisije u Briselu. Zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija –...
30.03.2020
[ 17:49 ]
Beolvasás folyamatban