Izbor iz sadržaja na srpskom
Kulturni savez vojvođanskih Mađara: U petak se u Senti uručuju priznanja Mađarsko drvo života, Zlatna plaketa i Plaketa

Nagrađeni će ova priznanja preuzeti u okviru centralne svečanosti u Vojvodini povodom Dana mađarske kulture.

Dan mađarske kulture se od 1989. slavi 22. januara, na dan kada je 1823. godine Ferenc Kelčei završio rukopis svoje neponovljive pesme, Himne. Prema tradiciji se ovog dana širom Mađarske i van njenih granica gde žive Mađari, održavaju razne kulturne manifestacije. U Vojvodini će centralna svečanost biti održana u Senti, gde će biti uručena priznanja koja je osnovao Kulturni savez vojvođanskih Mađara: Mađarsko drvo života, Zlatna plaketa i Plaketa.

Kulturni savez vojvođanskih Mađara tako odaje priznanje pojedincima za požrtvovani rad u interesu očuvanja nacionalnih vrednosti, identiteta, tradicija, jačanja mađarskih zajednica i nacionalne svesti.

Predsedništvo saveza je 13. decembra 2019-e godine izabralo ovogodišnje nagrađene. Mađarsko drvo života će dobiti: etnolog, profesor, istoričar, publicista i pesnik Bela Čorba iz Temerina, pedagozi i organizatori zajednice, bračni par Karolina i Tibor Milanović iz Budisave, recitatorka, učiteljica recitovanja, novinarka u penziji, osnivač i počasni predsednik Društva recitatora Mađara u Vojvodini Olga Molnar Krekić i glumica u penziji Eta Šivegeš, koja je skoro 40 godina provela na daskama koje život znače.

Zlatnu plaketu dobija Andraš Pataki, direktor pozorišta „Foraš“ iz Đera i „Petefi“ iz Šoprona (Mađarska), koji skoro 25 godina predano radi sa recitatorima, pozorišnim trupama i na obeležavanju lokaliteta zajedničke istorije i kulture u Karpatskom basenu.

Plaketu ove godine dobijaju: lokalni istoričar Ištvan Čonti iz Čoke, novinarka, višestruko nagrađivana recitatorka Otilija Konja-Kovač iz Mužlje, organizatorka zajednice i kulturnog života Roža Nađ iz Utrine, organizator zajednice i kulturnog života Jožef Klenanc iz Bogojeva i majstor čipke i veza narodne umetnosti Valerija Šebek iz Subotice.

Ova izuzetna priznanja su rad keramičarke Edite Nemeš Fekete i unikatne diplome.

Marija Ruža

U četvrtak uveče je u Subotici, u kulturnom centru „VM4K“ održano književno veče pod naslovom „Vegelovi svetovi“. Sa piscem, dobitnikom nagrade „Košut“, dramatičarem su povodom njegove knjige Temetetlen múltunk (Naša nesahranjena prošlost) razgovarali spisateljka Ildiko Lovaš i reditelj Andraš Urban. Sam autor je svoju...
14.02.2020
[ 16:49 ]
Treba računati sa tim da će se migracioni pritisak na južnoj granici permanentno pojačavati, kako se poboljšava vreme, stiže sve više migranata i to organizovano – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Reski, gde je u društvu slovačkog premijera Petera Pelegrinija obišao graničnu ogradu. Mađarski premijer je u izjavi...
13.02.2020
[ 15:58 ]
U debati o migraciji treba zastupati i interese stanovnika Evrope – izjavio je Vojvođanin Andor Deli, poslanik Fidesa u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u okviru debate o humanitarnoj situaciji među migrantima. Poslanik je rekao da je položaj izbeglica na spoljnim granicama EU veoma važna tema, i bitna i iz...
13.02.2020
[ 8:57 ]
Beolvasás folyamatban