Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo
Betűméret:             

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu.

Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom jeziku. Rekao je da, uprkos tome što to nije uvek bilo tako, danas mađarski narod srpski smatra bratskim narodom.

„Naša zajednička istorija je bila puna izazova, često smo se uzajamno smatrali neprijateljima. Do danas se to promenilo: postali smo bratski narodi“ – naglasio je.

„Čemu se to može zahvaliti? Tačnije kome? Vašem predsedniku, Aleksandru Vučiću!“ – rekao je Sijarto.

„Na čelu sa vašim predsednikom, Srbija tretira vojvođansku mađarsku zajednicu na način da to služi za primer celom svetu. Mi, Mađari smo zahvalni zbog toga.“

Ministar je govori i o tome da su dve zemlje suočene sa sličnim izazovima, naime i Budimpešta i Beograd su izloženi „beskrupuloznom napadu liberalne glavne struje u međunarodnoj politici“.
„A zašto nas napadaju? Zato, jer mi, Mađari i Srbi, držimo do sebe, borimo se za naše nacionalne interese, a to možemo, jer imamo snažne lidere“ – istakao je Sijarto.

„Napadaju nas, jer želimo mir u Ukrajini i ne učestvujemo u povećanju rizika od eskalacije rata. Napadaju nas, jer smo privrženi vrednostima porodice, i napadaju nas jer ne dopuštamo da nam izvana diktiraju šta da radimo“ – nabrajao je.

Zajednička tačka je i što i u Mađarskoj i u Srbiji „postoje političke snage koje služe stranim interesima, i ne ustručavaju se ni da iskoriste ljudske tragedije da bi postigli političku korist“.

„Takve stranke, koje služe stranim interesima, treba pobeđivati od izbora do izbora, i na sreću, to i činimo redovno u obe zemlje“ – naglasio je Sijarto.

„Ti napadi ni ubuduće neće prestati. Napadaće nas, jer ne mogu prihvatiti što mi, Mađari i Srbi, idemo svojim putem i uspešni smo. Ali im se nećemo povinovati, istrajaćemo i dalje graditi snažnu Srbiju, snažnu Mađarsku i snažno mađarsko-srpsko prijateljstvo“ – zaključio je ministar. (MTI)

Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Rektor malog sjemeništa Paulinum i direktor Biskupijske klasične gimnazije Paulinum u Subotici, mons. art. Jožef Mioč, papinski prelat i naslovni opat preminuo je u jutarnjim satima u sredu 24. maja u subotičkoj bolnici, u 82. godini života i 55. godini svećeništva. O vremenu mise zadušnice i sprovodnih obreda će se javnost naknadno...
24.05.2023
[ 15:27 ]
Beolvasás folyamatban