Izbor iz sadržaja na srpskom
Papa Franjo pozvao na jedinstvo među ljudima i u crkvi
Betűméret:             

U svetu kojim vladaju suprotnosti i ratovi, papa Franjo je u homiliji na Duhove u bazilici Svetog Petra pozvao na sklad koji predstavlja Duh sveti, kako u društvu, tako i u crkvi.

Poglavar rimokatoličke crkve je rekao da je Duh sveti snaga koja iz haosa vodi u red, iz raskola u jedinstvo, iz meteža u harmoniju.

„Današnji svet je pun raskola, podela. Svi smo povezani, a ipak smo podeljeni, apatični ili usamljeni“ – rekao je papa.

Toliko je ratova i konflikata, „neverovatno je koliko zla ljudi mogu da učine“, kako je rekao.

Na misi povodom Duhova, slave rođenja crkve, papa je pozvao na harmoniju i u crkvi. On je u podne, sa prozora apostolske palate koji gleda na Trg Svetog Petra, molio Bogorodicu da pomogne da se postigne mir za narode žrtve rata, i posebno istakao Ukrajinu koju je nazvao mučenicom.

Papa Franjo se u petak nije osećao dobro, ali je u subotu posetio crkvenu redakciju italijanskog javnog servisa RAI u Rimu, gde je dao intervju za emisiju u junu. To je bio prvi slučaj da je papa lično posetio televizijski studio.

Duhovski ponedeljak od sedamdesetih godina nije zvanični praznik u Italiji. U nedelju je, međutim, u rimskom Panteonu ponovo oživeo običaj da vatrogasci u podne iz otvora na vrhu tavanice ovog antičkog spomenika pospu crvene ružine latice kao simbol Duha svetoga. (MTI)

Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Rektor malog sjemeništa Paulinum i direktor Biskupijske klasične gimnazije Paulinum u Subotici, mons. art. Jožef Mioč, papinski prelat i naslovni opat preminuo je u jutarnjim satima u sredu 24. maja u subotičkoj bolnici, u 82. godini života i 55. godini svećeništva. O vremenu mise zadušnice i sprovodnih obreda će se javnost naknadno...
24.05.2023
[ 15:27 ]
Beolvasás folyamatban