Trianon100
Magyarcsernye: A nemzeti összetarozást ünnepelték
Betűméret:             

A magyarcsernyei helyi közösség egy különleges eseménynek volt ma a részese: a nemzeti összetartozás napját ünnepelte meg testvértelepüléseivel, a magyarországi Bakonycsernyével, és az erdélyi Dózsa György nevű településsel.

A közös megemlékezés online zajlott, házigazdája és ötletgazdája a bakonycsernyei önkormányzat volt, színhelyéül pedig a bakonycsernyei evangélikus templom szolgált. Az ünnepséget egy rövid öküménikus igeliturgia keretein belül tartották meg.

Az igeliturgiát Kocsis József, pünkösdi lelkipásztor nyitotta meg, aki a "szétszakítottságunk gyásznapjaként" nevezte a trianoni emléknapot, mely a "jövőt építő bölcs döntések során a nemzeti összetartás napjává nemesedett".

Dékány Árpád Sixtus O. Cis emeritus apát a trianoni eseményeket Jézushoz hasonlította, aki vállalta a szenvedést, és akitől mindent elvettek, mégis feltámadt. A magyar népet is megpróbálták megtörni, de nem sikerült, mert hiába vagyunk kicsi nemzet, tudósaink száma kiemel bennünket.

A következő felszólaló Turi Balázs volt, Bakonycsernye polgármestere, aki kiemelte, hogy a nemzeti összetartozás napja azt üzeni, hogy összetartozásunk örökké tart. Véleménye szerint nem attól van egységes magyar nemzet, hogy határok közé szorítjuk, hanem attól, hogy a szív és a lélek adja azt. A félelem, a gyűlölet és a harag eltávolít minket egymástól, de a szeretet és az összefogás hidakat építhet. Nemzeti imádságaink, a himnusz, népdalaink, néptáncaink összekötnek minket. Fontosnak tartja, hogy a határon túli magyarok érezzék, hogy összetartozunk, hogy segítünk egymásnak, hogy számítunk egymásra. „Nincs annál felemelőbb, mint amikor testvértelepüléseink néptáncosai színesítik műsorainkat, amikor Vajdaságból és Erdélyből érkező társulatok kápráztatnak el minket beszédükkel, előadásaikkal. Diákjaink csereutazásai, néptáncosaink tanulmányi útjai, helyiekkel való táncaik, énekeik mind összetartozásunk építőelemei” - zárta gondolatait Turi Balázs.

Dr. Tóth László, Magyarcsernye polgármestere elmondta, hogy a magyarcsernyeiek is csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, melyben 20:30-kor meggyújtják az Összetartozás tüzét. Kifejtette, hogy Vajdaságban, főleg a szórványban, a magyaroknak meg kell küzdeniük a magyarságunkért, az anyanyelvű oktatásért óvodás kortól egészen az egyetemi oktatásig, és a magyar nyelvű szentmisékért. Elmondta, hogy hálás a jelenlegi magyar kormánynak, amiért 10évvel ezelőtt megengedték, hogy állampolgárságunkat visszakérelmezhessük. „Magyarcsernyén sokan éltek ezzel a lehetőséggel” – fejezte be gondolatait dr. Tóth László.

Iszlai Tibor, az erdélyi Dózsa György nevű település polgármestere kiemelte, hogy az erdélyi magyarságot nagy veszteség érte a trianoni békeszerződés miatt, de hisznek a magyarság jövőjében és a nemzeti összetartozás erejében.

A megemlékezést közös imával zárták.

Vidács Hajnalka
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trianon-kislexikon A-tól Z-ig címmel jelent meg Molnár Zsolt kötete, amelynek célja, hogy segítsen eligazodni az 1920-hoz vezető események és a hatásukra kialakult jelenségek útvesztőjében. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a keddi budapesti könyvbemutatón elmondta, hogy...
2020. SZEPTEMBER 29.
[ 19:54 ]
Szenvedő szerkezet - Hétköznapi Trianon címen vándorkiállítással, Összetartozás Éve elnevezéssel pedig kerítéstárlattal emlékezik a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára keddtől a Magyar Nemzeti Múzeum. Trianon a nemzetellenesség és az identitásküzdelem lelki szinonimája a hazáját és...
2020. SZEPTEMBER 29.
[ 19:33 ]
Az első világháborút lezáró békeszerződésre emlékező bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta Zrt. A keddi bemutatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: Trianon nemzeti tragédiát jelent, egy olyan, egy évszázada befagyott konfliktust, amelynek mi vesztesei vagyunk, de a szomszédaink sem nyertesei. ...
2020. SZEPTEMBER 29.
[ 11:53 ]
Beolvasás folyamatban