Tudomány
A koronavírus elpusztítja az agysejteket egy kutatás szerint

Egyelőre nem tudják, hogyan jut el az emberek agyáig a vírus, de egyértelműnek tűnik, hogy eljut.

Egy új kutatás kimutatta, hogyan támadja, majd öli meg az agysejteket a koronavírus, hogy végül még több másolatot készítsen magából, írja a Daily Mail. A tudósok szakértői véleményét még egyik tudományos lapban sem publikálták.

Megfigyeléseik szerint a koronavírus megtámadja az agysejteket, majd a szomszédos agysejtektől egyszerűen elszívja az oxigént, végül pedig elpusztítja őket. Eddig úgy tűnt, hogy nem a betegek agyára gyakorolt hatás végez a Covid-19-fertőzöttekkel, de a kutatók szerint a agysejtek fertőzése akár végzetes is lehet.

Dr. Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa és csapata olyan agyi szövetkultúrákat (organoidokat) hozott létre, melyekkel könnyen modellezhetik a fertőzöttek agyának működését. Ezeket a laboratóriumban előállított miniagyakat egerek segítségével tanulmányozták, a végeredmény megdöbbentette a tudósokat.

Az organoidokban a fertőzésért felelős SARS-CoV-2 vírus nemcsak átvette a megtámadott agysejtek felett az irányítást, hanem nagy sebességbe kapcsolta a működésüket. Miközben a fertőzött sejtek azzal foglalkoznak, hogy a vírus újabb és újabb másolatát állítsák elő, a művelet során megmérgezik a környező ép sejteket is.

Ezek a sejtek végül lebontó, vagyis katabolikus üzemmódba kapcsolnak. A folyamat vége pedig oxigénhiány kialakulása az agy egyes részein, végeredményben pedig az érintett agysejtek elpusztulása. (szmo.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett Szputnyik V vakcinával beoltott önkéntesek 14 százalékánál - vagyis minden hetedik embernél - egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter újságíróknak kedden Moszkvában. Murasko...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 17:00 ]
Csendesebb és hangosabb beszélgetéssel is terjeszthető a koronavírus, ám ha valaki maszkot hord, és jól szellőző területen tartózkodik, a kockázat nagyban csökkenthető – ez derül ki abból az ábrából, amelyet a Synlab akkreditált magánlabor szakmai vezetője tett közzé a Facebookon. A tudósok többször...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 16:48 ]
A foszfingáz nyomait fedezték fel a bolygó erősen savas felhőiben. Ezt a vegyületet a mikrobák oxigénhiányos körülmények között állítják elő a Földön. Nagy bejelentést tettek tudósok hétfőn: foszfingáz nyomaira bukkantak a Vénusz erősen savas felhőiben. Ez arra utalhat, hogy mikrobák élhetnek a bolygón. A...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 5:56 ]
Beolvasás folyamatban