Tükör
"Klíma-apartheid" jön
Betűméret:             

Az alapvető emberi jogokat emészti fel elsőként a klímaváltozás - állapítja meg az ENSZ egy friss jelentése hozzátéve, hogy ez a szegény országok lakosságának legnehezebb helyzetben lévő csoportjait érinti leginkább. A világszervezet azt vizsgálta, hogy milyen mértékben érvényesülnek az emberi jogok a mélyszegénységben élők körében.

A kutatást vezető különmegbízott, Philip Alstom úgy fogalmaz, hogy egyfajta "klíma-apartheid" van kialakulóban, vagyis a tendencia az, hogy a gazdagoknak van menekülési útvonaluk a szélsőséges időjárás, a természeti katasztrófák és az ezekkel társuló társadalmi konfliktusok elől, míg a szegények kénytelenek elszenvedni mindezt.

Az adatok azt mutatják, hogy a klímaváltozás következményeinek háromnegyede a fejlődő országokat sújtja, miközben az ott élők egészen minimális szerepet játszanak a légkör felmelegedéséért leginkább felelős szén-dioxid-kibocsátásban. Alstom is hangsúlyozza, amit a tavaly ősszel felbukkant svéd klímaharcos, a gimnazista Greta Thumberg a politikai és gazdasági elit fejére olvas, hogy a légszennyezés 50 százalékáról a Föld lakosságának leggazdagabb tíz százaléka tehet.

Thunberg klímavédelmi diákmozgalma nagy hatással van a nemzetközi diplomáciára, de a vezető hatalmak politikai stratégiájának következményeit nem tudja ellensúlyozni. Az ENSZ-jelentés rendkívül kritikus a politikusokkal, a segélyszervezetekkel, még saját tevékenységével szemben is, és cselekvésre szólítja fel mindazokat, akiknek tényleges befolyásuk van a világ uralkodó trendjeire.

A klímaváltozás egyre súlyosabb éhínségeket és százmilliók túlélését kockáztató vízhiányt okoz, ezek nyomában pedig fegyveres konfliktusok, helyi és térségi háborúk járnak. Mindezek elől a szegénységben élők nagyobb részének a Földközi-tengeren át sincs menekvése. (euronews)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A húsvéti szent három nap - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:18 ]
A világ leggazdagabb emberei - illusztráció
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:44 ]
Eladták a Jugoszláviát - illusztráció
2024. MÁRCIUS 22.
[ 18:21 ]
Valamivel több mint egy éve kezdődött el a nyugdíjaskártyák igénylése Szerbiában és majdnem fél éve használni is lehet. Sokan viszont azt kérdezik: de minek? A nyugdíjasoknak, de egyesületeiknek sem világos, mire fel volt a nagy hűhó, semmiért. Február végéig valamivel több mint 1,1 millió nyugdíjas igényelte és...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:37 ]
Az oroszellenes szankciók kudarcot vallottak, és a nyugati pénzügyi elit Ukrajna vereségére számítva szívesen újítják fel a kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal - írta Gabor Steingart újságíró a Focus magazinban megjelent cikkében. "Minden jel arra utal, hogy a Nyugat elveszettnek látja a konfliktust, és...
2024. MÁRCIUS 14.
[ 12:22 ]
Vasárnap este kezdődik, és 2024. április 8-án estig tart az iszlám hívők éves böjti időszaka, a ramadán. A ramadán a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja, amely a hold járásától függően 29 vagy 30 napos. Az iszlám a mintegy 1,8 milliárd követőjével a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, és ma...
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Beolvasás folyamatban